#Inspiratie#Keuken

Zien: een kleurrijke keuken gekenmerkt door terrazzo

Architecte Sofie De Clercq woont in Vorst en houdt van kleuren. Wij leiden je virtueel rond in haar ingenieuze keuken!
Geplaatst op  
Zien: een kleurrijke keuken gekenmerkt door terrazzo © Luc Roymans

Architecte Sofie De Clercq vierde haar eigen kleurenfeest tijdens de renovatie van haar 100 m2 grote flat in Vorst. Ze kocht het pand – gebouwd in de roaring twenties – casco aan en deed er haar eigen, speelse ding mee. Weg zwart en wit, hallo multicolor en terrazzo!

‘Ik gaf mijn appartement de kleuren die ik al heel mijn leven graag zie’ vertelt architecte en lesgeefster Sofie De Clercq van het bureau De Clercq + Declercq dat ze samen met een vriendin runt. Het appartement in Vorst wordt momenteel bewoond door drie: Sofie, haar partner en hun dochter van twee. Sofie, een West-Vlaamse die al langer in Brussel woont, vond het pand niet lang nadat ze het co-housen met vrienden vaarwel zei.

© Luc Roymans

‘Het zag ernaar uit dat het project veel werk nodig had, maar de prijs was gunstig en ik zag er veel potentieel in. Bovendien had het alles wat ik wou: een lange gang en prachtige glaspartijen. Het voelde aan als thuiskomen.’ De muren van de weidse kamers in de flat hield ze wit, sommige authentieke elementen zoals de grenen plankenvloer en enkele glaspartijen werden in ere hersteld. ‘Op twee kamers na konden we de originele vloer behouden. Ik vond het belangrijk om de vloer zo ver mogelijk door te laten lopen en om voldoende hoge plinten te plaatsen, voor een extra ruimtegevoel. Om die reden rust de keuken op poten die ik verschillende kleuren gaf.’

© Luc Roymans

Het meest typerende aan dit interieur is zonder twijfel het gebruik van kleurrijke terrazzo tabletten in de keuken en badkamer. ‘Ik wou één groot kleurenfeest in eigen huis. Ik schuif dat bij klanten ook graag naar voren. Als je graag kleuren ziet, gaat dat morgen niet voorbij. Én je wordt er gelukkiger van!’ lacht Sofie. Het opvallende terrazzo werkblad in de keuken heet ‘Marmoreal’ dat door de Britse kunstenaar Max Lamb ontworpen werd voor het label Dzek. Het is een mélange van gepolierd beton met kleurrijke marmerschilfers. In België werden de tabletten op maat versneden door een vakman die Sofie na een lange zoektocht vond. Het schrijnwerk is van Hint uit Kruishoutem. De tafel en stoelen maken deel uit van een authentieke Jean Prouvé set voor Vitra.

© Luc Roymans

De flat bestaat uit een voor- en achtergedeelte, die gescheiden worden door een lange gang, iets waar Sofie al lang van droomde. Momenteel ligt haar favoriete deel achteraan de flat vanwege de enorme lichtinval, maar overdag is het ook fijn zitten vooraan volgens Sofie: ‘In de keuken aan de gevelzijde is het gezellig, want mijn vriend kookt heel graag en hier breng ik ook de meeste tijd met mijn dochtertje door.’ Doorheen heel het appartement werden er zo veel mogelijk opbergmogelijkheden voorzien. Sofie wilde alles graag een plek kunnen geven en volumes ontwikkelen. De slaapkamer van Sofie en haar partner baadt in een rustgevende sfeer. Hier koos de architecte voor sobere kleuren. Op twee kamers na, in heel het huis, ligt de authentieke grenen plankenvloer die ze zo ver mogelijk heeft laten doorlopen voor een optimaal ruimtegevoel.

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.