#Ideeën#Interieuradvies

Zo creëer je een brutalistisch interieur

Brutalisme, oftewel rauwe materialen in een minimalistische setting met subtiele contrasten
Geplaatst op  
Zo creëer je een brutalistisch interieur © Eignamiðlun

Het gebruik van ruwe materialen zoals beton, metaal, leder en hout in de architectuur en interieurvormgeving kent zijn oorsprong in het naoorlogse tijdperk, met Le Corbusier als inspiratievoorvader. Vandaag zien we dat het ‘brutalisme’ – een afgeleide van ‘béton brut’ – weer furore maakt sinds zijn hoogdagen in de jaren zeventig. Nu betonnen mastodonten terug hip zijn, geven wij je praktische tips hoe je je eigen brutalistische stek creëert.

Rauw, rauwer, rauwst

Het brutalisme grijpt terug naar de basis: geen glanzende, verfijnde designs maar rauwe, apocalyptische basismaterialen met een hoge dosis sérieux. Een brutalistisch interieur vraagt om een combinatie van duurzame, pure materialen zoals een metalen kast, een degelijke houten tafel, ornamenten van glas of messing, een fauteuil van doorleefd leder… De stroming is modernistisch en dwingt je om naar de essentie van een ruimte te kijken.

© Eignamiðlun

Wees selectief

Een bruut interieur ademt soberheid uit, en neigt naar het minimalisme. Kies je eyecatchers en vermijd tierlantijntjes. Ga voor een imposante hoekzetel die met de ruimte speelt, experimenteer met een opvallende staande lamp en hou de wanden clean, op een fascinerend kunstwerk na. Respecteer de indeling van je woonst en laat de charme van de ruimte voor zich spreken.

© CB2

Contrasten om te verzachten

Om te voorkomen dat je interieur te kil of hard overkomt, breng je best subtiele contrasten aan. Materialen als beton of metaal zijn koele elementen an sich, maar kunnen perfect gecombineerd worden met natuurproducten zoals hout of een dierenhuid zoals een koeienvel of schapenvacht. Kleurgewijs bevindt het brutalisme zich op het ‘greige’ spectrum: beige, grijs en zwart overheersen, met af en toe een kleurige uitschieter zoals bv. grasgroen, kobaltblauw of goud.

Lees ook:

Deze badkameressentials wil je hebben dit najaar

Een minimalistisch kleurenspel in je interieur

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.