#Ideeën#Interieuradvies

10 vragen en antwoorden rond het hangen van behangpapier

We beantwoorden 10 van jullie prangende vragen over het hangen van behangpapier: een DIY-project dat je dit voorjaar kan uitproberen!
Geplaatst op  
10 vragen en antwoorden rond het hangen van behangpapier © Arte

Je muren behangen kan best een enge klus zijn. Waar begin je mee? Kan je behangen op een houten oppervlak? Hoe meet je alles op? We nemen enkele vragen onder de loep zodat je dit voorjaar aan de slag kan met nieuw behang en nemen je onderweg mee door de laatste trends in de wereld van wandbekleding. Een goede gelegenheid dit voorjaar voor een frisse start in je interieur.

1 – Hoe meet je alles op?

Opmeten, cijfers, linialen… Laat het je niet intimideren, want het is eenvoudiger dan je misschien zou denken. Meet de langste breedte en de hoogste hoogte op van de muur die je wil behangen. Hou uiteraard geen rekening met plinten of kroonlijsten, enkel waar het behang effectief zal komen te hangen. Heb je een schuine muur in de ruimte? Sla de complexe berekening over en negeer de schuine helling: het overtollige papier kan je achteraf wegsnijden. Bestrijk je meer dan één muur met behangpapier? Tel dan al de breedtes bij elkaar op.

Statement walls zijn helemaal in dit jaar. Met opvallend behangpapier en een vleugje exotisch creëren we een panoramisch geheel die ons doet dromen over verre reizen en avonturen. Dit design ‘Les mystères de Madagascar’ komt uit de serie ‘Décors & Panomariques’ en is een ontwerp van Belgische speler Arte. © Arte

2 – Waarom ontstaan er luchtbellen onder behang?

Er ontstaan kleine luchtbellen onder het behangpapier als het zich niet goed hecht aan het oppervlak. Dit zie je meestal meteen bij het aanbrengen, maar helaas komen luchtbellen ook pas later op. Om dit te voorkomen gebruik je best een stevige laag lijm, want als je niet genoeg aanbrengt, droogt de lijm uit en ontstaan er bubbels.

Een belangrijke tip: zorg er ook voor dat je muur mooi glad is. Kleine stukjes oud pleisterwerk of verfresten kunnen al snel voor enkele problemen zorgen.

Aansluitend op een minimalistische sfeer in je interieur, kan je ook kiezen voor een rustige wandbekleding. Zoals dit design ‘Sansui’ uit de Misuto collectie van Khrôma. Geïnspireerd op de Japanse kunst, geeft deze collectie een ultiem gevoel van zen. © Khrôma by Masureel

3 – Hoe breng je behangpapier aan?

Goed begonnen is half gewonnen. Zoals bij elke klus is een goede voorbereiding belangrijk voor een mooier resultaat. Zorg eerst voor een fijne gladde muur: schuur ruwe plekken weg en vul kleine gaten en scheurtjes op. Verwijder de afdekplaatjes van stopcontacten en schakelaars, en haal spijkers en schroeven weg. De volgende stap is het schoonmaken van de muur met een spons of natte doek, die je dan 24 uur laat drogen. Pas geschilderde muren drogen best 4 weken lang en gepleisterde muren drogen op om dan behandeld te worden met een primer vooraleer je behangt.

Het hangen van de eerste rol is belangrijk. Gebruik dus een waterpas zodat het een leidraad kan vormen voor de volgende rollen papier die je aanbrengt. Voor het effectief plakken van het behang werk je best van boven naar onder toe. Heb je oneffenheden of plakt hij verkeerd? Met voldoende lijm kun je het behang gemakkelijk nog verschuiven. Vergeet niet lijmrestjes weg te vegen met een natte doek, liefst zo snel mogelijk.

Natuur op de muur: we gaan meer en meer in de richting van een botanical vibe dankzij designs als deze. ‘Eve’ is ontworpen door het label Tenue de Ville, en is een speelse toevoeging aan je interieur. © Tenue de Ville

4 – Welke soort lijm gebruik je het best?

Soms zien we over het hoofd dat verschillende soorten behangpapier ook een andere soort lijm nodig hebben. Gebruik je de foute lijm, dan krijg je het behang nooit meer gemakkelijk van de muren of het tegenovergestelde gebeurt: het kleeft niet stevig aan de muren en er ontstaan luchtbellen.

Vliesbehang heeft poederlijm of klaargemaakte lijm nodig. Deze lijm breng je rechtstreeks aan op de muren. Bij vinylbehang heb je wat sterkere lijm nodig die je eerst op het papier aanbrengt vooraleer je het aan de muur plakt. Ook bij gewoon behangpapier smeer je de lijm op het papier, maar laat je het een kwartiertje rusten, om dan een tweede laag aan te brengen.

Eerder vielen we al voor het lijnenspel in de vorm van gezichten en blikken. Nu kan je die doortrekken naar je wandbekleding in een mooie trendy terracottakleur. ‘Faces’ is een ontwerp van Roomblush. © Roomblush

5 – Kan behangpapier krimpen?

Ja, behangpapier kan krimpen als het opdroogt. Daarom is het belangrijk niet al te veel te trekken aan het behang wanneer je het aanbrengt. Laat je niet verleiden tot het overlappen van behang, dan droogt het niet mooi gelijkmatig.

Een extra tip voor als je behangt boven een radiator: zet hem enkele dagen uit zodat het behangpapier op eigen tempo kan drogen. Zo verklein je de kans dat het gaat krimpen.

6 – Hoe bekleed je hoeken met behangpapier?

Bij het bekleden van hoeken, is het belangrijk dat het behangpapier van goede kwaliteit is en tegen een kreukje kan. Strijk het behang glad tot aan de hoek, maak een licht insnijding of vouw het papier aan de rand en breng het dan voorzichtig verder aan.

Like a walk in the park: dit design ‘Haley Claret’ uit de Kent collectie van Khrôma is geïnspireerd op de kleurrijke tuinen van Engeland. Durf voor een luide sfeer te gaan, of speel het veilig met neutrale kleuren en een rustiger design. © Khrôma by Masureel

7 – Kan je behangpapier aanbrengen op hout?

Behangpapier kan zich hechten aan houten wanden of lambrisering, maar daar komen enkele extra stappen bij kijken. Zorg er eerst voor dat je wat zwaarder of steviger behangpapier kiest, omdat ze meer toegeeflijk kan zijn op moeilijke oppervlakken. Dan bereid je de lambrisering voor door oneffenheden weg te schuren en alles schoon te maken met een vochtige spons. Vergeet zeker niet het hout te behandelen met een primer vooraleer je start met behangen.

Belangrijk: hout zet zich uit als het in aanraking komt met de lijm. Dit kan leiden tot enkele oneffenheden als slechts één kant van de muur of deur wordt behangen met papier.

Behangpapier kan ook een hele serene en rustige uitstraling aan de ruimte geven. Dit gelijnde ontwerp ‘Shibori’ van Tenue de Ville doet de kamer ademen, in combinatie met witte en beige tinten en gelijnd textiel. © Tenue de Ville

8 –  Horen behangnaden zichtbaar te zijn?

Dat is nu net de kunst van het behangen: behangnaden hoor je niet te zien. Is dit wel het geval? Dan zijn de behangstroken niet goed aan elkaar geplakt. De randen moeten elkaar net raken, en mogen elkaar zeker niet overlappen. Gebruik ook zeker een nadenroller om de randen goed dicht te plakken, maar druk niet te hard: anders wrijf je de lijm eruit.

Gouden tip: geef je muur eerst een grondlaag in de kleur van het behang. Zo vallen gemiste stukjes of gekrompen behangpapier minder op.

9 – Kun je over glansverf heen behangen?

Glans- of lakverf is minder poreus en dus niet ideaal om overheen te behangen. Maar ook weer met wat enkele extra stappen kan je dit oplossen. Schuur de muur en breng een laag grondverf aan, Zorg ervoor dat je geen glansrestjes achterlaat – zo kan de lijm zich beter hechten aan de wand.

10 – Hoe verwijder je behangpapier?

Behangpapier kan je op twee manieren verwijderen: met stoom of het met de hand afschrapen. Eens je alle stroken hebt verwijderd, kan je met behulp van een spons en warm water de overige resten lijm van de muur verwijderen.

Abstracte en geometrische vormen zijn back in business. Dit design ‘Forme’ van MuralsWallpaper combineert zachte natuurlijke kleuren zoals bruin en blauw met een lichte achtergrond voor een rustieke uitstraling. © MuralsWallpaaper

Door stagiaire Naomi Ghyssaert.

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.