#Adresjes#weekendje weg

3 redenen om cultuurstad Weimar te ontdekken


Geplaatst op  
3 redenen om cultuurstad Weimar te ontdekken ©

Weimar, in het hart van Duitsland, is een echte culturele parel. Laat je betoveren door deze vriendelijke, sympathieke en mondaine stad. Maak een wandeling door de kleine straatjes van het oude centrum, flaneer in de parken, ontdek prachtige kastelen en mis vooral de architecturale parels in Bauhaus-stijl niet! In Weimar val je van de ene verwondering in de andere. Het enige wat je moet doen, is een datum prikken en je koffers pakken! 3 redenen om nu te vertrekken.

1

  1. De knappe Bauhaus-gebouwen

Dit jaar vieren we de honderdste verjaardag van Bauhaus, de belangrijkste design- en architectuurschool van de twintigste eeuw. De Bauhaus-sites, met als belangrijkste locaties Weimar en Dessau, zijn al sinds 1996 UNESCO-werelderfgoed. In Weimar zelf werden drie gebouwen beschermd: het hoofdgebouw van de Bauhaus-universiteit, de vroegere kunstacademie en het Haus Am Horn, de modelwoning van Georg Muche – de enige woning in Weimar die volgens de Bauhaus-principes is opgetrokken. Na een lange periode van renovaties wordt de woning opnieuw opengesteld op 18 mei. Drie gebouwen die je niet mag missen en die je veel leren over Bauhaus en de revolutionaire ideeën van de school.

Ter gelegenheid van het jubileum opent het nieuwe Bauhaus-museum op 6 april zijn deuren: een gebeurtenis waar we naar uitkijken. De permanente tentoonstelling is een van de belangrijkste Bauhaus-collecties in Duitsland, en een van de oudste ter wereld. Walter Gropius zelf legde er de fundamenten voor. Je vindt er designiconen bij de vleet, naast nog nooit eerder vertoonde historische documenten.

Het Haus Am Hom, het modelhuis van Georg Muche, het enige huis dat volgens de architectuur van Bauhaus in Weimar is gebouwd.

2

  1. De groene omgeving, te voet of per fiets te ontdekken met Feininger 

Weimar heeft veel parken en groen die wandelaars zeker zullen bekoren, maar ook de fietsliefhebbers komen aan hun trekken dankzij de Feininger-fietsroute. Kunstenaar Lyonel Feininger hield van de dorpen en kerken rond Weimar. Veel van zijn werken, tentoongesteld in de grootste musea, zijn geïnspireerd door de landschappen in en rond Weimar. Het Feininger-fietspad voert je langs veel van zijn inspiratiebronnen. Op de goed bewegwijzerde route staan verschillende panelen die je toelaten Feiningers schilderijen te vergelijken met het huidige landschap.

Weimar, Goethes tuinhuis, Park an der Ilm

3

  1. De 100ste verjaardag van de Weimar-republiek

Dit jaar wordt ook de honderdste verjaardag van de democratie in Duitsland gevierd. Een nationaal evenement met verschillende trekpleisters in Weimar, waaronder het nieuwe museum op de Theaterplatz. Op 31 juli wordt ook het huis van de Weimar-republiek ingehuldigd. Het permanente tentoonstellings- en ontmoetingscentrum toont hoe de realisaties en ontwikkelingen van de eerste Duitse democratie tot op vandaag hun invloed uitoefenen.

Theaterplatz, Weimar

 

Meer informatie en nog meer redenen om naar Weimar te gaan:
www.germany.travel
www.weimar.de

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Germany Travel.
www.germany.travel