#Publireportage

3 redenen om op bezoek te gaan in het Duitse Dessau


Geplaatst op  
3 redenen om op bezoek te gaan in het Duitse Dessau ©

Op slechts een uurtje treinen van Berlijn ligt Dessau, de geboorteplaats van de filosoof Moses Mendelssohn en de musicus Kurt Weill. De stad biedt een interessant concentraat van de Duitse geschiedenis.

1

1. Bauhaus achterna

Na haar oprichting in Weimar in 1919 was de Bauhausschool gedurende zeven jaar in Dessau gevestigd (1925-1932), een periode die als de hoogtijdagen van de Bauhausarchitectuur wordt gezien. De meeste Bauhauspanden staan in de stad zelf: het Bauhaus, meerdere meesterwoningen, de wijk Dessau-Törten, het Kornhaus, Haus Fieger, het Stahlhaus en het arbeidsbureau. Dit jaar viert de Bauhausbeweging haar honderdste verjaardag. Een goed moment om terug te keren naar de oorsprong van dit klassieke modernisme, dat zovele kunstenaars heeft geïnspireerd, en deze cultuurlocaties met hun rijke geschiedenis te bezoeken. Het hoogtepunt van het eeuwfeest vindt op 8 september 2019 plaats, met de opening van het Bauhausmuseum in Dessau. Voor de allereerste keer wordt de unieke collectie van de Stiftung Bauhaus Dessau volledig tentoongesteld. Besluit u om de stad in deze periode te bezoeken? Dan treft u het, want begin september van elk jaar wordt in Dessau het Bauhaus Festival gehouden. Een schitterend kleur- en lichtfestijn dat teruggaat op de jaren 1920, toen tijdens de festivals een uitwisseling tussen docenten en studenten plaatsvond.

actiefwonenxgermanytravel

2

2. Om ook niet te missen

Er is nog meer! Neem bijvoorbeeld het technologiemuseum Hugo Junkers. De bezoeker stapt hier de voormalige vliegtuigen- en motorenfabriek Junkers binnen. Het historisch museum van de stad is dan weer gevestigd in het Johannbau, het enige overblijfsel van de voormalige residentie van de prinsen en hertogen van Anhalt. De permanente tentoonstelling “Schauplatz vernünftiger Menschen – Kultur und Geschichte in Anhalt|Dessau” biedt een overzicht van de culturele geschiedenis van Dessau en omgeving van de afgelopen 800 jaar.

Niet ver van Dessau liggen de tuinen van Wörlitz. Voor natuurliefhebbers is dit stukje werelderfgoed een bezoek meer dan waard. Het fiets- of wandeltraject van 20 km tussen Dessau en Wörlitz is misschien wel de mooiste toeristische route in de regio. Elke stap en elke meter tonen iets nieuws. Met aan het einde het hoogtepunt: het Wörlitzpark, dat met recht op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

actiefwonenxgermanytravel
UNESCO World Heritage Site Bauhaus Dessau by Walter Gropius 1925/26

Vergeet tijdens uw bezoek aan Dessau ook nabijgelegen steden als Eisleben, Wittenberg, Halle en Maagdenburg niet.

3

3. Adresjes om van te smullen

Mis zeker de kantine en café-bistro van het Bauhaus niet. Zittend op de door Marcel Breuer ontworpen krukken kwamen de legendarische Bauhausnamen van de jaren 20 hier bijeen om te lunchen. In het kader van een renovatieproject bracht Hinnerk Scheper het meubilair en de kleuren van Breuer in volle glorie terug. Een originele ambiance die het ontdekken waard is. Wat verderop staat de Trinkhalle, het enige pand in Dessau dat door Ludwig Mies van der Rohe is ontworpen. Tijdens het weekend serveert de kiosk versgeperste sappen, huisgemaakte limonade en koffiespecialiteiten. Uiteraard ontbreken ook regionale en internationale hapjes niet. In de schaduwrijke tuin van het Haus Gropius valt heerlijk te ontspannen. En mocht u zin hebben in een echt traditionele gastronomische ervaring, schuif dan aan in het Pächterhaus, het oudste huis in de wijk Dessau-Ziebigk. Genot verzekerd.

Meer informatie over Bauhaus, maar ook over alle steden in Duitsland: www.germany.travel

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Germany Travel