Een huis is zoveel meer dan vier muren en een dak: het barst van de herinneringen, vertrouwde routines en dierbare spullen. Geen wonder dus dat veel mensen op leeftijd liever thuis blijven wonen, ook wanneer hun mobiliteit afneemt. Gelukkig kan dat vaak, met enkele doordachte aanpassingen. Deze tips kunnen helpen.
1. Slim herinrichten
Een trap oplopen kan op termijn lastiger worden. Zeker als je meerdere keren per dag de trap op en af moet, of je je wat minder stabiel voelt. Soms is een slaapkamer op het gelijkvloers een oplossing, bijvoorbeeld door een bureauruimte om te bouwen.
Is dat geen optie, dan kan je ook een traplift overwegen. Deze bestaat in allerlei vormen en maten en kan zelfs op trappen met bochten geplaatst worden. Zo raak je zonder moeite van beneden naar boven en omgekeerd, en blijft je woning volledig toegankelijk.
2. Voorkom valgevaar in de badkamer
Ook in de badkamer loert valgevaar om de hoek. Natte vloeren en gladde tegels verhogen immers het risico op uitglijden. Gelukkig kom je met een paar kleine aanpassingen een heel eind. Denk aan: stevige handgrepen bij het toilet en in de douche, antislipmatten en eventueel een douchestoel of een instapbad.
3. Zorg voor voldoende bewegingsruimte
Een zetel waar je moeilijk rond raakt of een tapijt met een opstaand randje: het zijn van die kleine dingen die plots grote struikelblokken vormen. Letterlijk.
Zorg dus voor voldoende ruimte tussen meubels, hou paden vrij en verwijder losliggende tapijten of drempels waar mogelijk. Zo verklein je niet alleen het risico op vallen, maar maak je het vooral jezelf comfortabeler.
4. Slim wonen met technologie
Je hoeft geen tech-expert te zijn om voordeel te halen uit slimme snufjes zoals domotica. Denk aan een thermostaat die je vanop afstand bedient, verlichting met bewegingssensoren of een robotstofzuiger die zijn werk doet terwijl jij uitrust. Deze toepassingen maken het dagelijks leven net dat tikkeltje makkelijker.
Geen idee hoe eraan te beginnen? Vraag gerust hulp aan je (klein)kind of een handige buur.
5. Hulp vragen mag
Tot slot: je hoeft niet alles zelf te doen. Of je nu af en toe hulp inschakelt voor het schoonmaken, de boodschappen laat leveren of iemand vraagt om een warme maaltijd voor je te maken: het maakt écht verschil. Hulp vragen is geen zwakte, het is gewoon slim. En het zorgt ervoor dat je met minder zorgen langer thuis kan blijven wonen.
Thuis blijven wonen heeft zo z’n voordelen. Het gaat om je vertrouwde omgeving, met je eigen spullen, routines en vooral veel vrijheid. Daarom loont het om op tijd stil te staan bij de aanpassingen die het wonen makkelijker kunnen maken. Met een paar doordachte kleine of iets grotere ingrepen blijft je woning ook op latere leeftijd een plek waar je je goed en veilig voelt.
Dit artikel is opgesteld in nauwe samenwerking met Stannah.