#Inspiratie#Keuken#Nieuws

Alledaagse klassieker: het Scandia-bestek


Geplaatst op  
Alledaagse klassieker: het Scandia-bestek ©

De Finse ontwerper Kaj Franck ontwierp in 1952 het Scandia-bestek om te passen bij zijn bekende Teema-servies. Het Finse designlabel Iittala heeft het nu weer opgenomen in haar collectie. Klaar om de eettafel te heroveren.

In 1952 was het in Europa nog de norm om tafelzilver te gebruiken als bestek maar in de sfeer van de heropbouw na de oorlog kwamen eenvoudigere en gebruiksvriendelijkere bestekken in staal in opmars. Het Scandia-bestek werd gemaakt om in die praktische dagelijkse behoefte van de Finnen te voorzien. In de veertig jaar dat het bestek werd geproduceerd, was het in Finland erg populair. Het bestek was anders dan men gewend was en effende de weg voor een nieuwe na-oorlogse moderne stijl. Het Scandia-bestek was het enige bestek van Kaj Franck; hij stelde drie ontwerpen voor, maar alleen Scandia werd in productie genomen.

Ergonomie

Kaj Franck vlakte de tanden van de vork af en plaatste deze op een stevige basis zodat het makkelijker werd om erwten en rijst van het bord op te pakken. De lepel werd ronder en dieper voor soep en het koffielepeltje kreeg een nieuwe praktische maat zodat het ook anders gebruikt kon worden.

Lagere productiekosten

De saladecouvert werd zo ontworpen dat beide delen in dezelfde mal gemaakt konden worden, dat maakte de productie goedkoper. De robuuste structuur en lijnen op het handvat maken het bestek ergonomisch en stabiel.

Richtprijzen: koffielepel, € 7,60; vork, € 11; mes, € 15,90. Een set van 24 kost € 249.

Het Scandia-bestek van Iittala
Het Scandia-bestek van Iittala