#Inspiratie

Achter de schermen bij het Deense designlabel Carl Hansen & Søn

Onze redactrice bezocht het Deense hoofdkwartier waar de prachtige designs gemaakt worden
Geplaatst op  
Achter de schermen bij het Deense designlabel Carl Hansen & Søn © Carl Hansen & Søn

Wanneer het iconische merk Carl Hansen & Søn de pers uitnodigt voor een unieke kijk achter de schermen, dan twijfelt onze redactie niet! Een tijdje geleden vlogen we naar Denemarken om het universum van de Scandinavische love brand – gekend voor zijn tijdloze designs en verfijnde ambacht – te verkennen. 

Voor wie het merk Carl Hansen & Søn niet bekend in de oren klinkt, dit toonaangevende Deense meubelmerk combineert ambachtelijk design met Scandinavische elegantie. Het label lanceerde in het verleden al veel iconische designs waarvan de Wishbone Chair en de Shell Chair veruit de bekendste zijn. Benieuwd naar wat er nog meer achter dit label schuilt? Wij nemen je mee naar het universum van Carl Hansen & Søn.

Van Odense, tot wereldwijd

Het label Carl Hansen & Søn zag het licht in 1908, toen het werd opgericht in het Deense Odense door meubelmaker Carl Hansen. Hij begon met het creëren van prachtige handgemaakte meubelstukken van uitzonderlijke kwaliteit. Na verloop van tijd nam zijn zoon Holger Hansen het roer over, en dat betekende een opwindende wending voor het bedrijf. Holger richtte zich nl. op baanbrekend design en maakte samenwerkingen mogelijk met visionaire ontwerpers, waaronder Hans J. Wegner, Kaare Klint en Poul Kjærholm. Deze samenwerkingen resulteerden in enkele van de meest tijdloze en iconische meubelontwerpen die tot op de dag van vandaag geliefd zijn bij designliefhebbers over de hele wereld.

De ‘KK48650’ sofacollectie ontworpen door de iconische designer Kaare Klint © Carl Hansen & Søn

Uniek vakmanschap

Wij ontmoetten Knud Erik Hansen, kleinzoon van wijlen Carl Hansen in Hellerup Manor, het prachtige historische landhuis uit 1670 op het eilandje Funen waar Knud Erik en zijn vrouw Inger wonen. Hellerup Manor heeft een speciale betekenis, want op deze locatie kunnen bezoekers en klanten de iconische meubelcollecties van Carl Hansen & Søn bewonderen en ervaren. Het landhuis brengt een ode aan design, vakmanschap en innovatie in een uitzonderlijk decor. Buiten, op het wijdse terras, staat een tafel gedekt. Het is er één uit de nieuwe outdoor AH-collectie, van robuust en gecertificeerd teakhout ontworpen door Alfred Homann.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CARL HANSEN & SØN (@carlhansenandson)

Knud Erik Hansen vertelt er gepassioneerd over de geschiedenis van het label en hoe zijn rol in het bedrijf zich ontwikkelde: “Ik stapte pas in 2002 in het bedrijf, nadat mijn oudere broer de fakkel doorgaf. Voorheen zat ik 22 jaar in een heel andere business, die van rederijen in o.a. Singapore, China en Hong Kong. Toen ik in het familiebedrijf stapte, was dat vanuit een heel ander perspectief ondanks dat ik erin ben opgegroeid. Samen met mijn vrouw hebben we Carl Hansen & Søn innovatiever en competitiever gemaakt, terwijl het label blijft vasthouden aan vakmanschap. Vandaag gebruiken we grote CNC-machines in een hoogtechnologische productiefaciliteit maar tegelijkertijd boeten we niet in aan lokaal vakmanschap. Sommige details in ons meubilair worden nog steeds op dezelfde manier afgewerkt door vakmensen in onze fabrieken zoals honderd jaar geleden. Het is die combinatie van oud en nieuw dat vandaag voor nieuwe successen zorgt. Carl Hansens filosofie blijft ongewijzigd, we zullen altijd liefde voor materialen en respect voor design tonen.”

Links: stagiairs worden opgeleid tot professionele vlechters – Rechts: Carls kleinzoon Knud Erik Hansen die ook CEO van het familiebedrijf is © Carl Hansen & Søn

Een hart voor duurzaamheid

© Carl Hansen & Søn

Een tour door één van de moderne productie-eenheden van Carl Hansen & Søn in Gelsted en het wordt duidelijk wat het designlabel van Deense bodem zo bijzonder maakt. We zien gepassioneerde vakmensen aan het werk, elke bijdrager heeft zijn specialiteit. Zo zijn er werknemers die zich focussen op het verfijnen en polijsten van de meubel-onderdelen, professionele vlechters die de zittingen op authentieke wijze creëren, personen die instaan voor het inzepen van het hout of stoffeerders die nauwkeurig en met veel liefde de meubels bekleden… Er is voor iedereen een gepaste rol weggelegd.

Erik Knud Hansen: “We zijn een familiebedrijf dat al 114 jaar in handen van één familie is, dat maakt dat we hecht zijn, ook naar onze werknemers toe. Het Deens design is erfgoed dat we moeten beschermen met uniek vakmanschap, maar ook met duurzaamheid. Carl Hansen & Søn maakt tijdloze designs die lange tijd mee moeten gaan, daarom zijn onze productie- en kwaliteitseisen zo hoog. Onze designs zijn ontworpen om door te geven aan verschillende generaties. We kopen oude designs ook terug aan, herstellen ze om ze achteraf door te verkopen aan een lagere prijs. Het hout voor ons meubilair komt uit duurzaam beheerde bossen en gebruiken op een zo efficiënt mogelijke manier, de restanten worden ingezet voor het verwarmen van de gemeenschappelijke ruimtes.”

Geïnspireerd door het Carl Hansen & Søn verhaal? Ga dan zeker eens langs in de Antwerpse showroom van het Deense designlabel!

Carl Hansen & Søn Flagship Store (Antwerpen) 
Open van maandag tot zaterdag van 10:00-18:00 en op de eerste zondag van de maand van 13:00-18:00.
Adres: Schuttershofstraat 43, 2000 Antwerpen

Carlhansen.com