#Inspiratie#Tuin & terras

Alles wat je moet weten bij het kopen van een vuurkorf

Van materialen, brandstoftypes tot het gebruik: wij geven je de beste tips om een vuurkorf te kopen en als een pro te gebruiken.
Geplaatst op  
Alles wat je moet weten bij het kopen van een vuurkorf © Ofyr

Het vuur aansteken in een vuurkorf en je laten wiegen door het gekraak van het hout en het gelach van je dierbaren… Dat is het recept om maximaal te genieten van de koele buitenlucht, onder het gewelf van een prachtige nachthemel zolang het nog kan. 

De vuurkorf is een accessoire dat ons tot in elke hoek van de tuin volgt, en voor een warm en vriendelijk tintje in onze omgeving zorgt. Je vindt het item in verschillende formaten, materialen, kleuren, en stijlen van rustiek tot hypermodern. Een vuurkorf is de manier om je persoonlijkheid te laten weerspiegelen en identiteit te geven aan een ruimte.

Wat is een vuurkorf?

Een vuurkorf is een verwarmingstoestel dat over het algemeen wordt gebruikt voor outdoor aangelegenheden. Het item gaat al terug van in de oudheid. De Grieken en Romeinen waren toen al verknocht aan het populaire toestel. Oorspronkelijk was het een verwarmingsmiddel bestaande uit terracotta, daarna evolueerde het tot een koperen variant die gevuld werd met hete sintels. Doorheen de jaren is het item uitgegroeid tot een metalen kom op poten die opgevuld wordt met brandende kolen. Zijn functies zijn divers: je kan het toestel niet enkel aanwenden voor pure verwarming, maar evengoed voor tuindecoratie, als keukengerei en voor verlichting.

De verschillende soorten vuurkorven

Welk materiaal kiezen?

In gietijzer: de designversie

Is je buitenomgeving eerder strak en design? Kies dan voor een gietijzeren vuurkorf die het beste gaat bij een hedendaagse stijl en het meest ingezet wordt als decoratie-object. Naast zijn grote populariteit heeft het toestel ook een uitstekende ‘thermische inertie’ oftewel: hij blijft warmte afgeven zelfs enkele uren nadat hij is uitgeschakeld. Tot slot kan dit model met gemak zeer hoge temperaturen weerstaan.

In cortenstaal: de ruwe versie

Zoals zijn gietijzeren variant past ook de cortenstalen versie perfect binnen een hedendaagse stijl. Het materiaal is overigens erg goed bestand tegen corosie en de hitte. Leuk extraatje: na enkele dagen blootgesteld te zijn aan onze weersomstandigheden vertoont het model al een knappe roestlaag.

De OFYR collectie in cortenstaal die naadloos bij elke buitenomgeving past.

In aardewerk: de authentieke versie

Heb je zin om je tuin om te toveren in een bijzondere vakantiesfeer? Je hoeft niet meer te doen dan wat tuinmeubilair bij elkaar te sprokkelen in hout, rotan of vlechtwerk in combinatie met enkele mooie planten en een leuke vuurkorf van aardewerk. Het item in aardewerk mag misschien net iets fragieler zijn dan zijn ijzeren of stalen varianten, hij heeft wel een ongelofelijke thermische inertie en gelijkmatige warmteverdeling in de aanbieding. Tot slot geeft hij de buitenomgeving net die nodige authenticiteit.

Welke brandbare materialen kiezen?

Wanneer het aankomt op de brandstoffen, zijn er enkele mogelijkheden voor je:

De elektronische vuurkorf

Deze variant is erg gemakkelijk in gebruik, om aan te steken en bij te vulllen. Opgelet, er is een klein addertje onder het gras hier. Sommige varianten zijn erg energierovend en kunnen je dus flink wat geld kosten.

De vuurkorf op hout of steenkool

Hout is ecologisch én economisch, maar je bent bijna verplicht om een kleine houtvoorraad in te slaan hiervoor. Omdat een vuurkorf flink wat rook en assen veroorzaakt, is hij niet erg geschikt voor een balkon of terras maar eerder voor een gezellige barbecue-avond. Geen enkel smaakpalet gaat verloren wanneer een gerecht is klaargemaakt op hout!

De FireGlobe vuurkorf op hout van Eva Solo

Wat steenkool betreft ben je economisch ook aan het goede adres: deze variant verbruikt minder en bezit een hoge verbrandingswaarde, of simpelweg gesteld: met deze variant heb je het langer warm! Hij maakt echter wel veel stof aan en vereist een bepaalde voorkennis.

De gasvuurkorf

Deze komt wat trager op gang wat betreft de opwarming, maar daarna is de intensiteit wel ongeëvenaard. Je vult het item met stadsgas of een propaanfles.

De propaanvuurkorf

Deze variant bestaat meestal uit nephout, rotskiezels of glas en eist met zijn indrukwekkende en grote structuur (meestal) meestal snel de aandacht op als middelpunt van een tuin. Om deze mooie kwaliteitsvlam te laten branden heb je echter wel een extra kost: je hebt propaan nodig voor de verbranding.

Hoe gebruik ik een vuurkorf? 

Na de esthetische kant van het item besproken te hebben gaan we over naar de praktische zijde van het verhaal! Vuurkorven bestaan in verschillende groottes, materialen en kleuren, en vereisen wat betreft gebruik een bepaalde methodiek.

Enkele voorzorgsmaatregelen…

Voordat je je vuurkorf koopt, bekijk eerst wat de wetgeving zegt! Sommige steden verbieden het gebruik van een vuurkorf en voor degenen die zich niet aan de voorschriften houden, kunnen zware boetes volgen. Erg jammer mocht dat het geval zijn.

Is de aankoop legaal? Is je vuurkorf klaar voor gebruik? Daar gaan we dan! Voorzie tezelfdertijd ook veiligheidshandschoenen en een brandblusser. Vergeet nooit dat een vuurtje – hoe warm en gezellig het ook is – nog steeds een brand is. Lees de handleiding bij aanvang erg zorgvuldig en volg de instructies zoals aanbevolen. Ondervind je problemen tijdens het gebruik, neem dan direct contact op met de fabrikant.

Waar plaats je een vuurkorf?

Voorkom zeker de fout om je vuurkorf in een gesloten ruimte te plaatsen, de vuurkorf geeft immers schadelijke stoffen af. Daarnaast plaats je hem best ook niet in de buurt van zwevende takken die vuur kunnen vatten, of op onstabiele ondergronden.  Een betonnen, stenen of betegelde plaat is ideaal om je vuurkorf maximale stabiliteit te geven. Hou kinderen uit de buurt, want er is altijd een klein risico op vuurspatten. Tot slot is het absoluut noodzakelijk om je vuurkorf te beschermen tegen het weer met een beschermhoes of dergelijke, zodat hij niet doordrenkt wordt door water!

Hoe laat je je vuurkorf branden?

Steek je vuur geleidelijk aan en gebruik alleen de aanbevolen vuuraanmakers. Stapel het hout in de korf nooit te hoog op elkaar omdat de sintels dan kunnen vliegen. Laat tot slot je vuur nooit onbewaakt achter en gebruik schermen of roosters ter bescherming tegen wind en vonken. Vergeet nooit dat de wind de grootste vijand van je vuurkorf is.

Kun je ermee koken?

Net zoals bij een barbecue, is het nodig om te wachten totdat het hout of de kolen effectief aan het verbranden zijn. Dit weet je wanneer de sintels een mooie rode gloed beginnen te vertonen. Leg je vlees vervolgens op de daarvoor bestemde grill. Vul de korf tenslotte ook niet maximaal met brandmaterialen. Als je je vuurkorf na de maaltijd buiten gebruikt, voeg je best een beetje hout toe om mooie vlammen te verkrijgen. Gebruik je de vuurkorf binnenshuis, dan is het gebruik van een bio-ethanolbrander noodzakelijk.

De nieuwe Ural vuurkorf van Barbecook

Hoe doof ik het vuur?

Helemaal opgewarmd door je persoonlijke vuurtje en genoten van een mooie zomeravond? De tijd is aangebroken om het vuur in je korf te doven. Ook hierbij is het wederom van groot belang om de instructies van de fabrikant zorgvuldig te volgen. Zorg ervoor dat je het vuur volledig dooft. Gebruik een brandblusser of voldoende water om hete kolen of hout te laten weken en blijf water over het vuur gieten totdat er geen rook meer uitkomt. Bedek tenslotte je vuurpot met een deksel – als je er een hebt  – nadat je het vuur hebt gedoofd.

Hoe creëer je zelf een vuurkorf? 

Eén van de bijdragers van de Youtube DIY-gemeenschap ATC legt uit hoe je je eigen vuurkorf kan maken met enkele emmers, wat cement en staaldraad. Uitleg volgt in de video hierbeneden:

Drie stijlen waarbinnen je vuurkorf past

Authentiek exotisch

Hout, rotan, riet, vlechtwerk… durf natuurlijke materialen te gebruiken in de tuin. Voeg wat etnisch textiel toe en een mooie vuurkorf om de sfeer op te warmen. Met deze exotische stijl geef een authentieke twist aan je decoratie! Net alsof je even op reis vertrekt in je eigen huis. Wat een droom!

Vuurkorven uit de nieuwe collectie van Maisons du Monde

Modern chic

Beeld je in dat aan de rand van een zwembad ligt terwijl de nacht stilaan doorbreekt en je verwarmd wordt door een nabije vuurkorf. Een elegante stijl met sobere kleuren en metalen tuinmeubilair… Die vraagt om een knappe vuurkorf van staal.

Barbecuevuurkorf Slide van Konstantin Slawinski via absolumentdesign.com

Cocooning

Steek een vuurtje en enkele kaarsen in lantaarns en kandelaars aan, haal zachte plaids tevoorschijn en plof neer in je comortabele buitenzetel. Voor een op en top cocooningsessie is de vuurkorf je hartverwarmende bondgenoot.

Tekst: Elea Cordier – adaptatie Mandy Kourkouliotis

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.