#Dit is Belgisch

Allesbehalve doorsnee: in gesprek met interieurarchitect Gert Voorjans

Zijn extravagante interieurs zijn gekend tot bij rockster Mick Jagger. Wij stelden de wereldbekende, Antwerpse interieurarchitect met Limburgse roots enkele vragen tijdens het nocturnefestival Us By Night.
Geplaatst op  
Allesbehalve doorsnee: in gesprek met interieurarchitect Gert Voorjans © Tim Van de Velde

Gehuld in een zijden kimono met bloemenprint en met de nodige humor, zo verscheen interieurarchitect Gert Voorjans op de main stage van Us By Night, het nocturnefestival voor design en creativiteit in de Antwerpse Waagnatie. Actief Wonen kon er België’s ‘maître de couleur’ backstage spreken.

Tijdens Us By Night vertelde je dat we dagelijks tot wel 35.000 (!) keuzes moeten maken. Wat is jouw strategie om goed te kiezen?

Gert Voorjans: ‘Ik begin altijd vanaf een witte canvas. Er is geen universele oplossing voor het maken van goede keuzes, maar ik laat me steeds leiden door drie principes: kleur, karakter en vakmanschap. In al mijn projecten moet tenminste één van die elementen aanwezig zijn. Als interieurarchitect speel ik graag in op het aanwezige kleurenpalet. Is er groen aanwezig of is er uitzicht op het water? Een geslaagd interieur is een wisselwerking, een huis wordt door de bewoners zelf gemaakt. De mensen zijn het niet meer gewoon om met kleur te werken, tegenwoordig is alles heel vaag. Voor mij geeft kleur vorm aan een ruimte, het is als een extra dimensie. Een veelvoorkomende vergissing is dat een chic interieur veel geld kost, maar je kunt met heel weinig leuke dingen doen. Net zoals in de mode: je moet alleen een beetje creatief zijn. Ik ben ook een grote fan van lokale producten. We hoeven niet twaalf keer per jaar een mango te eten hier in België, laat het exclusief zijn, eet je mango op de Filipijnen.’

Links: een beeld uit het interieur in zijn Antwerps kantoor – Rechts: een Brussels interieurproject ‘Intercontinental Glam’. © Tim Van de Velde

Hoe voel je aan wat voor jouw klanten de beste keuzes zijn? Ben je als interieurarchitect ook een beetje psycholoog?

Gert: ‘Het grote voordeel is dat mijn projecten meestal van lange duur zijn, en daardoor ben ik algauw 2 à 3 jaar bezig. Je groeit echt in een project, je leeft met de mensen mee, waardoor je ze ook beter leert kennen. Met het ouder worden leer je ook om tussen de regels door te lezen: ik ben niet alleen interieurarchitect, maar ook psycholoog en soms zelfs diplomaat!’ (grapt). ‘Vaak schipper ik tussen de verschillende personen binnen één gezin. Het is echt belangrijk dat je de mensen goed weet aan te voelen, dat je jezelf kunt verplaatsen in hun leefsituatie. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk te absorberen van de plaatsen waar ik kom, om actueel te blijven.‘

Wat betekende in jouw carrière de grote doorbraak?

Gert: ‘Die hangt onlosmakelijk vast aan mode-ontwerper Dries Van Noten, wiens eerste winkel in Parijs ik heb mogen inrichten. Dan volgt het verhaal van Mick Jagger, die ooit al zittend in een sofa in Van Notens winkel besloot dat hij dezelfde interieurarchitect wou. En zo kwam hij bij mij uit. Die opdracht was fantastisch om te doen, het was een prachtig stadshuis aan de Thames.’

Links: portret van Gert Voorjans © Marcel Lennartz – Rechts: Voorjans’ interieurproject ‘Intercontinental Glam’ in Brussel © Tim Van de Velde

Heb je favoriete labels en waar werk je het liefst mee?

Gert: ‘Ik ben echt anti-labels, ik hou niet van het elitaire. Voor mij zijn dat gemakkelijkheidsoplossingen om grote onzekerheden te verdoezelen. Speel je eigen persoonlijkheid liever uit, zoek items die bij je identiteit passen. Verder hou ik van karaktermaterialen, zoals uitgesproken marmer of hout.’

Welke raad zou je de volgende generatie van interieurarchitecten willen meegeven?

Gert: ‘Volg nooit de grote stroom, en probeer vooral je eigen ding te doen. Ik geloof heel erg hard in het individuele: door jezelf te zijn kun je op de lange termijn veel meer bereiken. Ik ben geen doorsnee decorateur, maar als ik naar mijn leerkrachten op school had geluisterd, waar het in die tijd constant over Mies Van Der Rohe en Bauhaus ging, was ik vandaag niet wie ik ben. School is de basis, maar het mag je niet laten brainwashen. In een maatschappij waar alles al bestaat, moet je je zoveel mogelijk differentiëren.’

Drie keer een beeld uit het veelzijdige interieur van Gert Voorjans kantoor in Antwerpen © Tim Van de Velde

Op welk project ben je het meest trots?

Gert: ‘Dat is net zoals aan een moeder van negen kinderen vragen op welk kind ze het meeste trots is. Op heel mijn oeuvre tot hiertoe. Momenteel kijk ik heel hard uit naar een project in het hippe Hangzhou in Zuid-China. Daar mag ik binnenkort een Unesco-beschermd project restylen dat voor de China Games eind 2021 af moet zijn. Meer kan ik er nog niet over vertellen, het is top secret!’

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.