#Hotels#Restaurants

Citytrip Amsterdam: ten volle genieten in het eigentijdse Volkshotel


Geplaatst op  
Citytrip Amsterdam: ten volle genieten in het eigentijdse Volkshotel ©

In Amsterdam veranderde een aftands krantenpand in een eigentijds hotel. De recent ingerichte themakamers maken een verblijf in de voormalige redactieruimtes van Volkshotel extra pittig.

Het gebouw van het Volkshotel herbergde zo’n 40 jaar lang de redactie en de drukkerij van De Volkskrant. Het opende in 1965 en stond indertijd bekend als Nederlands modernste krantenpand. Het krantengegeven zat ook symbolisch verwerkt in de architectuur: de bekleding van de gevel telde zo’n 1,5 miljoen witte tegels, ongeveer evenveel als er letters in een krant staan; de zeven verdiepingen refereerden aan de verschillende tekstkolommen en bovenop het gebouw vervolledigden de letters van ‘De Volkskrant‘ het plaatje, als een enorme krantenkop.
Door zijn witte verschijning kreeg het gebouw al snel de bijnaam ‘Witte Zwaan’. Maar die zwaan verloor doorheen de jaren haar pluimen: aanslepende verhuisplannen zetten een rem op het onderhoud en het gebouw verkommerde, zowel binnen als buiten. De toestand werd uiteindelijk zo abominabel dat zelfs de geveltegels stuk voor stuk naar beneden vielen. Wat restte, was een grijs, afgeleefd gevaarte dat dreigde af te glijden naar leegstand en afbraak.
Maar dat was buiten de stichting Urban Resort gerekend. Als schakel tussen leegstaand vastgoed en creatieve ondernemers op zoek naar een werkplek zagen zij in het gebouw de perfecte broedplaats voor creatief talent. Zo raakte het pand opnieuw gevuld met dynamiek en initiatief, zelfs in die mate dat – na een restaurant, een cocktailbar en een nachtclub – het idee groeide om er ook een hotel in onder te brengen.
Architect Steven Steenbruggen tekende de plannen van Volkshotel en respecteerde daarbij het oorspronkelijke ontwerp. Ontwerpbureau Müller Van Tol stond in voor de inrichting waarbij de originele elementen – staal, glas, hout en beton – in de hoofdrollen bleven. Bovendien houden uitvergrote kranten- en archieffoto’s in de gangen het dagbladverleden levend.

Sinds kort beschikt het Volkshotel ook over 9 ‘Special Rooms’, eigenzinnige themakamers die tot stand kwamen door de inbreng van 9 creatieve geesten. De themakamers zijn populair, vooral bij speciale gelegenheden. Op tijd boeken is dus de boodschap!
Het Volkshotel heeft in totaal 172 kamers voor 2, 3 of 4 personen. Standaardkamer voor 2 personen vanaf 69 euro per nacht. ‘Special room’ voor 2 personen vanaf 129 euro per nacht. Ontbijt: 10 euro per persoon.
Op de dakverdieping kun je als hotelgast gratis gebruikmaken van de sauna en de hottubs.