Maak kennis met Arno Leclercq, een hedendaags avant-gardist
Een exclusief interview met de jongste telg uit de Vlaamse designfamilieGedreven, eindeloos curieus en een tikkeltje rebels. Maak kennis met de Leuvense designer Arno Declercq, die het Belgische brutalisme nieuw leven inblaast. Een gesprek met een atypische 24-jarige, design autodidact en connaisseur van tribale kunst. Voor Actief Wonen deelt hij graag zijn visie op design.
Hoe begon jouw verhaal?
Mijn designverhaal dateert nog maar van januari vorig jaar. Ik verdiepte me eerder in de wereld van tribale kunst, vooral tijdens de reizen die ik met mijn ouders maakte. Ik begon zelf te ontwerpen toen ik niet vond wat ik zocht. Ik begon met enkele kandelaars. Intussen heb ik een mooie collectie. Momenteel doe ik alles met de hand: een C&C machine heb ik nog niet.
Wie of wat inspireert je?
Van kleins af aan ben ik ondergedompeld in de wereld van design, en in het bijzonder mode. Mijn moeder had een winkel waar ze designeritems van avant-gardisten zoals Ann Demeulemeester, Margiela en Rick Owens verkocht. Mijn stijl is daardoor beïnvloed. De kloof tussen avant-gardistische mode en design is trouwens heel klein: dezelfde kleuren, texturen en materialen vind je in beide domeinen. Ik kijk op naar Belgische ontwerpers zoals Axel Vervoordt en Vincent Van Duysen. Een jonge architect die ik bewonder is Dieter Vandervelpen, prachtig welke projecten hij op korte tijd gerealiseerd heeft.
Je bent een schoolverlater en autodidact?
Dat klopt, ik heb één jaar interieurvormgeving aan Sint-Lucas in Gent gestudeerd. Persoonlijk voelde ik me daar beperkt in mijn creatieve vrijheid, dus besloot ik om voluit voor mijn eigen ding te gaan. Op tweedehands websites kocht ik wat basis- gereedschappen en via Youtube schoolde ik mezelf in techniek. Het is grappig, want twee jaar nadat ik de school verliet, werkte ik al samen met mensen waarover ik les kreeg.
Je kleurt niet graag tussen de lijntjes?
Ik vind het moeilijk om een label op mijn eigen stijl te plakken, want ik ben altijd op zoek naar nieuwe technieken en mogelijk- heden. Uiteraard is het belangrijk dat je merk een eigen DNA heeft, maar ik zou nog graag willen evolueren naar extremere en organischere ontwerpen. Soms gebruiken mensen ‘hard’ en ‘ruw’ voor mijn designs, termen die ik liever niet hoor. Het is niet omdat de designs eerder donker zijn, dat ze hard zijn. Ik vind zwart subtiel, en ik verzacht vaak met lichtere kleuren zoals ook Ann Demeulemeester doet in haar kleding.
Welke technieken gebruik je?
De typisch zwarte kleur van mijn objecten zijn te wijten aan de Japanse Yakusugi-techniek, waarbij je de toplaag van het hout verbrandt, waardoor ze dichtschroeit. Binnenkort ga ik samen met pattina-specialiste Sophie Coucke op zoek naar nieuwe technieken om mijn hout te patineren en te kleuren.
Soms is het een beetje trial-and-error, dan sta ik in de Brico en koop ik onbekende producten waarmee ik dan experimenteer. Dat geldt ook voor de vormen van mijn designs. Zo besloot ik op het laatste moment om het design van de ‘Four Legs’-stoel om te keren bijvoorbeeld.
Hoe klinkt jouw toekomstmuziek?
Op dit ogenblik creëer ik voor een nichedoelgroep, maar ik zou graag een groter publiek willen aantrekken. Een beetje zoals Rick Owens: een waanzinnig groot label, maar tegelijkertijd erg niche. In het voorjaar van 2019 trek ik naar Milaan voor de designweek. Mijn ambitie is om er een volledig nieuwe en sterkere collectie neer te zetten met enkele zetels en nieuwe technieken waaraan ik werk.
Arno Declercq’s collectie is verkrijgbaar bij
RR interieur in Knokke-Heist.
Natiënlaan 215, 8300 Knokke-Heist.
Dit interesseert je misschien ook wel:
Van catwalk tot plaid: 4 trends vertaald naar je interieur
Nieuw in Antwerpen: de coworking met een artistiek verleden JJ-House
Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.