#Ideeën#Interieuradvies

Binnenkijker: dit Victoriaanse herenhuis kreeg een hedendaagse make-over

Een harmonieuze transitie die het verleden perfect met het heden doet rijmen!
Geplaatst op  
Binnenkijker: dit Victoriaanse herenhuis kreeg een hedendaagse make-over © Anna Stathaki

Een charmant herenhuis in Londen kreeg zopas een hedendaagse upgrade. Het resultaat is een perfecte mix van authentieke Victoriaanse elementen en een gracieus lijnenspel dat de overgang naar de moderniteit inleidt. Volg mee met onze wondermooie binnenkijker die tonnen inspiratie biedt…

Een traditioneel huis met gevoel voor esthetiek dat tegelijk de nodige ruimte biedt aan een gezin met drie kinderen én een hond. Het werd mogelijk gemaakt door het Londense bureau Finkernagel Ross voor een designbewust koppel dat in 2018 een typisch Victoriaans rijtjeshuis in Dartmouth Park (Londen) kocht. Het project nam zo’n anderhalf jaar in beslag en vereiste de nodige ambitie. Niet alleen had het huis een grondige renovatie nodig, ook het interieur kreeg een hedendaagse make-over onder leiding van Ruth Chadney, senior architecte bij Finkernagel Ross. De briefing? Het huis bedekken met een moderne sluier zonder haar geschiedenis volledig uit te wissen. De huiseigenaars gaven hun volste vertrouwen aan Ruth om haar stempel op het project te drukken.


Een hedendaagse make-over met respect voor het verleden

Een charmant maar oud herenhuis renoveren, hoe begin je aan zoiets? Na enkele gesprekken tussen het ontwerpbureau Finkernagel Ross en de klant was de opdracht duidelijk: sommige ruimten mochten dramatisch ingericht worden, andere eerder sereen, maar alle kamers in het huis dienden zoveel mogelijk uit te geven op de wonderlijke tuin, een centraal element voor de bewoners. Om die reden werd o.a. de keuken in een bijbouw gerealiseerd. Hier valt het licht maximaal binnen dankzij het bijzondere design van het plafond, met haar origamistructuur en lichtstraten die verantwoordelijk zijn voor leuke reflecties. Ondanks de recente wijzigingen aan het huis – in totaal nam het project zo’n anderhalf jaar in beslag – bewaart het de geschiedenis van het gebouw.

In de zonovergoten keuken treffen neo-rustiek en minimalisme elkaar op subtiele wijze. De houten fronten van massieve eik vormen een elegante collab met het Calcatta Mont Blanc marmeren werkblad en de gouden toetsen van het kraanwerk. De keuken bevindt zich in de recent aangebouwde extensie van het herenhuis uit de late 19e eeuw. Bij de zithoek in de keuken (foto rechtsboven) zien we enkele opvallende tinten, zoals het groen van de wandkast (maatwerk met fronten vervaardigd uit paardenhaar en eik),die een subtiel contrast creëren tegen de smetteloze witte muren die een harmonieuze sfeer oproepen. De lederen sofa en eettafel zijn op maat gemaakt, de stoelen zijn vintage (Mart Stam voor Bauhaus). Erboven bengelen drie Gregg hanglampen van Foscarini.


Symbiose tussen oud en nieuw

De overgang van traditioneel naar speels is erg subtiel met een interieur dat inspeelt op deze dubbele persoonlijkheid. We zien afwerkingen die variëren van monastiek tot weelderig. De voorkant van het huis lijkt op alles wat je zou verwachten van een mooi, traditioneel Victoriaans huis met onder meer een traditionele eikenhouten trap en decoratief houtsnijwerk bij de ingang, een karaktervolle formele zitkamer, gerestaureerde kroonlijsten, vensterluiken en een open haard.

In de trappenhal werden de oorspronkelijke materialen van het Victoriaanse huis behouden na een nodige opfrisbeurt. De traditionele eikenhouten trap met decoratief houtsnijwerk is de ster van deze ruimte. Hij gaat perfect samen met de nieuw aangelegde visgraatvloer van massieve eik die doorheen de hele benedenverdieping loopt. Tegen de zijgevel zien we een bankje (maatwerk) en een werk van Josefin Tolstoy.

Vanuit de keuken is er een glazen doorgang naar de bibliotheek en een loungehoek aan de voorzijde van het huis. Hier onthaalt een azuurblauwe tint haar bezoekers op royale wijze. Vooraan een vintage Ikea-fauteuil van rotan.

De toon wordt verder subtiel doorgetrokken naar de loungehoek waar we een zachtblauwe fluwelen sofa (vintage) en twee crèmekleurige fauteuils (Eichholtz Brice) zien. Bovenaan bengelt de Nelson Ball Bubble hanglamp, eronder zien we een salontafel uit travertijn van Ferm Living. In deze ruimte zet donzigheid de toon: zachte kleuren zoals lichtblauw en crèmewit vloeien vredig in elkaar over. Het acrylschilderij met zwarte abstracte vlakken van Formworks contrasteert krachtig met het keurige geheel. Links in de hoek staat een vintage lamp. De originele kroonlijsten bovenaan de wanden werden gerestaureerd.


Zachte luxe

In dit herenhuis koos het bureau Finkernagel Ross voor een dromerig kleurenpalet. In de slaapkamer van het echtpaar, die zich op de eerste verdieping bevindt, vormt eenvoud de regel: hemelswit bedtextiel, ranke tafellampen (Zara Home) en een sober houten krukje (vintage). Het kunstwerk boven het bed is van Philippa Jane Anderson.

De hoofdslaapkamer van het echtpaar vloeit over in een luxueuze badkamer, afgescheiden door een glazen wand. Blauw oefent hier opnieuw een magisch suite-effect uit. Het vrijstaande bad van ijzer (Bute Bath van Drummonds Bathrooms) kreeg een gezellig plekje bij het haardvuur. Het badkamermeubilair en de spiegels aan weerszijden zijn op maat gemaakt door Nicklin. De wandlampen zijn van Astro Lighting. In de douche zien we het Calcatta Mont Blanc marmer terugkomen. De badkamer is afgewerkt met verfijnde toetsen goud die terugkomen in de badmeubels, het doucheframe en het kraanwerk (alles is op maat gemaakt). De lederen fauteuil is vintage. Tout court, een boeiend en kleurrijk huis met vele facetten waar jong en oud samenkomt op een vooruitstrevende manier.

Finkernagelross.com

Alle getoonde beelden in dit artikel zijn van fotografe ©Anna Stathaki

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.