#Inspiratie

Binnenkijker: een hernieuwde seventies bungalow in Bonheiden

Opvallende tinten, rijke materialen en funky structuren. Een streling voor het oog, deze voor-en-na!
Geplaatst op  
Binnenkijker: een hernieuwde seventies bungalow in Bonheiden © Lucid

Hoe je renoveert met respect voor de originele stijl van een woning? Het team van B-bis architecten weet wel raad. Ze gaf een oude bungalow een hedendaagse make-over zonder haar vintage dna aan te tasten. 

In Bonheiden kreeg een bungalow uit 1973 een grondige doch subtiele facelift. Het is de thuisbasis van een knap gezin van vijf. De renovatie van deze bungalow had een speciale timing vertelt Joachim Moens, projectleider bij B-bis architecten: ‘De renovatie begon eind november 2019, en we wisten deze af te ronden in maart 2020. Het koppel verwachtte een tweede kind tijdens onze samenwerking, dus er was een concrete deadline. De eigenares was gedurende heel het proces betrokken en dacht veel mee, onder meer voor het algemene kleurenpalet. Ons bureau vindt het erg belangrijk om zich in te leven in de persoonlijke leefwereld van de bewoners. We zoeken steeds naar oplossingen voor de noden van onze klanten, eerder dan onze eigen stijl uit te spelen.’

Deze seventies bungalow kreeg eenhedendaagse make-over met respect voor de typische stijl uit die tijd. De keuken in beeld is maatwerk van B-bis architecten. De houten wanden en kasten (links op de foto) zijn van afrormosia, een soort Afrikaanse teak. De gelakte groene fronten zijn van mdf. Het fornuis in het midden is van het merk Lacanche.

Een renovatie met respect voor het verleden

Lucid B bis woning VL 02

De originele structuur van deze seventies bungalow bleef vrijwel onveranderd, maar het team van B-bis architecten gaf deze woning een bijzondere metamorfose. Eyecatcher is de keuken in een levendig groen, die verder is afgewerkt met een prachtig Verdi Alpi marmer en minimalistische kasten van tropisch hout die overlopen in een lambrisering waarin ook een deur verwerkt zit. ‘We speelden hier met kleurentoetsen die kenmerkend zijn voor de seventies. De eigenares is fan van Le Corbusier en haalde veel inspiratie uit zijn kleurenwaaier. Andere kleurrijke details zie je ook in de mozaïekvloer van de keuken, badkamer en het wc, waar we het voegsel telkens een andere tint gaven. Zo creëerden we een subtiele uniformiteit.’

Tussen Le Corbusier en de liefde voor vintage

Lucid B bis woning VL 15

De tegels en het plafond in de woonkamer werden volledig hernieuwd. ‘Om deze zone iets warmer te maken, besloten we de oude tegels te vervangen door een nieuw houten parket. Ook het plafond, bekleed met van die typische planchetten, moest eraan geloven. Eronder bevond zich een betonnen structuur, die we vervolgens wit lakten. De originele schouw behielden we wel’ vertelt Joachim. . De eigenaars van deze woning zijn verzot op het verzamelen van vintage design. Zo heeft het meeste meubilair al een eerder leven gehad. De kleuren doorheen het hele interieur zijn geïnspireerd op de kleurenwaaier van Le Corbusier, de iconische Zwiters-Franse architect.

Lucid B bis woning VL 16

Dit huzarenstukje uit de seventies kreeg ook nieuwe raampartijen. De originele aluminium ramen werden vervangen door varianten van afrormosiahout, voor een verzachtend effect. De binnenzijde van deze ramen heeft een natuurkleur, de buitenzijde toont een vergrijsd effect. Tot slot werd de poort van de garage ook door een groot raam vervangen, om in latere fase een extra ruimte als bureau of slaapkamer te creëren.

Le bain en rose

De badkamer is klein maar opvallend. Dankzij haar 5,4 m² werd er ingezet op slim meubilair. We zien een afgerond lavabomeubel op maat gemaakt door B-bis architecten. Het meubel is afgewerkt met afrormosiahout en een blad van Rosa Zarci marmer, de waskom is van het merk Alape. Het leuke detail aan dit lavabomeubel is dat je met twee rond één waskom kunt staan. Instant ruimte bespaard! De zalmroze badkamer bevat dezelfde witte mozaïektegeltjes (Émaux de Briare) als de keukenvloer, maar dan met een roze voegsel. Ook slim gezien: achter de spiegeldeur bevindt zich nog een ondiepe kast voorzien van stopcontacten. Het bad werd in een nis geplaatst voor een inloopeffect dat een sacraal en geborgen gevoel creëert. Zo werd ook een extra deur of glazen wand vermeden.

Meer info?

B-bis.be