#Inspiratie

Binnenkijker: een minimalistisch ecohuis in de Fjorden

Dit ecohuis aan de Westkust van Noorwegen is pure eye candy voor liefhebbers van het minimalisme!
Geplaatst op  
Binnenkijker: een minimalistisch ecohuis in de Fjorden © Anne Bratveit

Meer doen met minder, daar zijn onze Noorderburen bijzonder goed in. Aan de Westkust van Noorwegen, in Ålesund, namen Ellen Fladmark en Ole Sandvik hun intrek in een ecohuis dat een spectaculair uitzicht op de Borgundfjord en de Sunnmør Alpen biedt. Hun woning werd tot de nok toe gecreëerd met duurzame materialen.

Dit ecohuis is een knap bewijs dat duurzaamheid en esthetiek elkaar niet uitsluiten. De woning van Ellen Fladmark en haar partner Ole Sandvik is gebouwd op een oude appelboomgaard en was voorheen het perceel waarop het ouderlijk huis van Ellen stond. Voor de nieuwbouw werd architect Synnøve Devold van Plot Arkitekter ingeschakeld. Hij stond voor een challenge: hoe laat je een moderne architectuur versmelten met de eeuwenoude natuur?

Met respect voor de natuur

©Anne Bratveit ©Ask Og Eng

Devold ontwierp een huis waarbij je het gevoel krijgt dat het pand het landschap toebehoort, rekening houdend met de natuurlijke beplanting. Alle uitgangen van het huis komen vrijwel traploos overeen met het terrein, waar geen speciale terreinverwerking aan te pas kwam. ‘Je krijgt het gevoel dat het gebouw op de plek thuishoort, dat het er altijd heeft gestaan’ vertelt de architect. Het huis strekt zich uit over één verdieping maar is verdeeld in een linker- en rechtervleugel met een tussenstuk dat de twee verbindt. Ellen en Ole hebben een hart voor de natuur en wouden enkel met duurzame en natuurvriendelijke materialen werken. Grote panoramische ramen behouden de link met de natuur. Het huis wordt omringd door majestueuze bergen en een meer, de grote reden achter de vraag voor het behoud van contact tussen buiten en binnen. Bewoonster Ellen: ‘Het is bijzonder leuk om een deur te kunnen openen en meteen onderdeel te zijn van de natuur in je eigen tuin.’

Duurzaamheid centraal

Voor de inrichting van het huis beriep het koppel zich voornamelijk op Ask Og Eng, een duurzaam label dat keukens en maatwerk van bamboe aanlevert. Mede-oprichter van Ask Og Eng Kine Ask Sternersen, een milieugeograaf van opleiding, licht toe: ‘Bamboe is een heel mooi materiaal met een zeer hoge kwaliteit. Het is ook een duurzame keuze. Bamboe is eigenlijk een grassoort en groeit aanzienlijk sneller dan bomen – tot een meter per dag. Dit betekent dat bamboe na 4 tot 6 jaar klaar is om geoogst te worden, bomen hebben ongeveer 50 jaar nodig. Tijdens de groei neemt bamboe meer CO2 op dan er bij de productie vrijkomt, waardoor het materiaal over de gehele levenscyclus CO2-neutraal is. Bamboe groeit dus super snel zonder gebruik te maken van pesticiden, herbiciden of kunstmest. Daarnaast werken we enkel met bamboe afkomstig van gecertificeerde plantages in onze meubels. Een duurzaam materiaal en een verantwoorde productie dus.’

Home tour

Shop de stijl

Verzot op dit Noorse interieur? Dan ga je deze interieurobjecten ook geweldig vinden. Hier zijn negen neutrals die een ode aan de Noorse esthetiek brengen.

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.