Binnenkijker: een minimalistisch interieur met hout in de hoofdrol
Deze Canadese parel wil je gezien hebben! Hout en warmte tonen geven extra cachet aan het minimalismeDeze stenen duplex in Montréal was heel populair in de jaren 1910, maar bleek aan een stevige opknapbeurt toe. De ruimtes behouden, opfrissen en optimaal benutten, dat zijn de basisingrediënten voor de geslaagde renovatie van Lanaudière Residence.
Nostalgie in een modern jasje
Lanaudière Residence bevindt zich in de buurt van het Plateau-Mont-Royal in Montréal. Het is het resultaat van een samenwerking tussen het bureau Michael Godmer en de architect Dany Durand Courchesne. Het gebouw is een erfenis van de moeder van de klant. Daarom wensten de bewoners de herinneringen en geschiedenis van het pand te bewaren. Tegelijk wilden ze de ruimte optimaliseren, de keuken en het meubilair opfrissen en de woning openen naar buiten toe. Zo ontstond het idee om het souterrain uit te graven en een Engelse koer aan te leggen. Maar structureel gezien, had dat zware, dure en complexe renovatiewerken met zich meegebracht en het plan werd al snel afgevoerd. Het was veel eenvoudiger om de woning op de verdieping in het geheel op te nemen en zo de totale oppervlakte te vergroten. Het gelijkvloers is opnieuw ingericht. Het heeft zijn oorspronkelijke structuur met twee afzonderlijke volumes behouden: aan de ene kant is er de inkomhal met opbergruimte, de eetkamer en de keuken.
Symbiose van kleur en textuur
Aan de andere kant bevindt zich het salon. Al meteen bij het binnenkomen, valt de houten vloer en de kalkverf op. Die lopen verder door in het salon en zo tot in de keuken en de eetkamer. Van daaruit kijk je uit over de buitenhof. De vloer van Amerikaanse witte eik contrasteert mooi met de donkerhouten meubels en accessoires. De grote deuropeningen schermen het salon gedeeltelijk af en scheppen een intieme sfeer. De eiken deurstijlen steken heerlijk af tegen de donkergroene kalkverf die de muren van het salon siert. Deze combinatie van kleuren, texturen en materialen schept een harmonieus evenwicht met de oorspronkelijke architecturale elementen. De trap leidt naar de privéruimtes van de woning. Zijn stalen structuur is een overblijfsel van een eerdere renovatie, maar de treden zijn vervangen door een oppervlak van geoliede witte eik. Zo blijft de continuïteit met de rest van het interieur behouden.
Harmonieus geheel
Via een glazen scheidingswand die verborgen gaat achter een gordijn komen we de master bedroom binnen. Ook daar is witte eik alomtegenwoordig. De badkamer heeft een gelijkaardige ingang. Daar vormen de beige gelakte tegels, de details in donker hout en de koperen kranen een harmonieus geheel… De bewoners zijn in de wolken met de vakkundig bewaarde authenticiteit van de kamers. Die is te danken aan het secure evenwichtsspel tussen vernieuwing en het behoud van oorspronkelijke architecturale elementen zoals de oude houten meubels en de typische structuur van een Montréalse duplex.