#Inspiratie

Binnenkijker: een minimalistisch interieur met hout in de hoofdrol

Deze Canadese parel wil je gezien hebben! Hout en warmte tonen geven extra cachet aan het minimalisme
Geplaatst op  
Binnenkijker: een minimalistisch interieur met hout in de hoofdrol © Maxime Brouillet

Deze stenen duplex in Montréal was heel populair in de jaren 1910, maar bleek aan een stevige opknapbeurt toe. De ruimtes behouden, opfrissen en optimaal benutten, dat zijn de basisingrediënten voor de geslaagde renovatie van Lanaudière Residence.

© Maxime Brouillet In beeld: de benedenverdieping die een warme gezelligheid uitstraalt. Het hout voert de boventoon, van de vloer van geborstelde Amerikaanse witte eik (Unik Parquet) tot de keukenmeubels. De muren zijn beschilderd met beige kalkverf. In het midden van de eetkamer staat een tafel. Die was reeds aanwezig maar is gezandstraald en gelakt. Errond staan stoelen ‘Wishbone’ (Rove Concepts). Aan het plafond hangt een lamp van de hand van Lambert & Fils (Collection Sainte). Op de tafel prijkt een vaas van Ceramik B. De stalen trap leidt naar de privéruimtes van de woning.

Nostalgie in een modern jasje

Lanaudière Residence bevindt zich in de buurt van het Plateau-Mont-Royal in Montréal. Het is het resultaat van een samenwerking tussen het bureau Michael Godmer en de architect Dany Durand Courchesne. Het gebouw is een erfenis van de moeder van de klant. Daarom wensten de bewoners de herinneringen en geschiedenis van het pand te bewaren. Tegelijk wilden ze de ruimte optimaliseren, de keuken en het meubilair opfrissen en de woning openen naar buiten toe. Zo ontstond het idee om het souterrain uit te graven en een Engelse koer aan te leggen. Maar structureel gezien, had dat zware, dure en complexe renovatiewerken met zich meegebracht en het plan werd al snel afgevoerd. Het was veel eenvoudiger om de woning op de verdieping in het geheel op te nemen en zo de totale oppervlakte te vergroten. Het gelijkvloers is opnieuw ingericht. Het heeft zijn oorspronkelijke structuur met twee afzonderlijke volumes behouden: aan de ene kant is er de inkomhal met opbergruimte, de eetkamer en de keuken.

© Maxime Brouillet — De eigenaars wilden graag dat hun woning uitgaf op de buitenomgeving. Via een drievoudige schuifdeur leiden de binnenruimtes (keuken en eetkamer) naar het terras. De betonnen buitenplaat verbindt beide ruimtes op hetzelfde niveau. In de keuken zorgen het hout, het staal en de zichtbare witte bakstenen voor een origineel en interessant spel van texturen en contrasten. Gootsteen ‘ProTerra M40’ van vuurvaste klei van Prochef, kraan ‘Brizo’ van Jason Wu met een matwitte afwerking (Ramacieri). De keukenkasten zijn bekleed met witte eik en het werkblad is van roestvrij staal. Op de vloer zien we parket van geborstelde witte eik (Unik Parquet). Ingebouwde oven en vaatwas (Bosch via JC Perreault).

Symbiose van kleur en textuur

Aan de andere kant bevindt zich het salon. Al meteen bij het binnenkomen, valt de houten vloer en de kalkverf op. Die lopen verder door in het salon en zo tot in de keuken en de eetkamer. Van daaruit kijk je uit over de buitenhof. De vloer van Amerikaanse witte eik contrasteert mooi met de donkerhouten meubels en accessoires. De grote deuropeningen schermen het salon gedeeltelijk af en scheppen een intieme sfeer. De eiken deurstijlen steken heerlijk af tegen de donkergroene kalkverf die de muren van het salon siert. Deze combinatie van kleuren, texturen en materialen schept een harmonieus evenwicht met de oorspronkelijke architecturale elementen. De trap leidt naar de privéruimtes van de woning. Zijn stalen structuur is een overblijfsel van een eerdere renovatie, maar de treden zijn vervangen door een oppervlak van geoliede witte eik. Zo blijft de continuïteit met de rest van het interieur behouden.

© Maxime Brouillet — Het parket van geborstelde witte eik (Unik Parquet) loopt door tot in het salon. Aan de muren 2 zorgen de verlichting ‘Dioscouri’ (Artemide) en de kalkverf met kleur Moonstone (Pure & Original) voor een intieme sfeer. In de hoek staat de leunstoel ‘Wassily’ van leer en staal (Knoll) tegenover de stoel ‘Triangolo’ van zwart staal (Frama). Verder zorgt een glazen doorkijkelement Flutex voor lichtinval in het salon terwijl de intimiteit van de ruimte toch bewaard blijft. Lamp ‘Dioscouri’ (Artemide). Dankzij de creatie van een open ruimte, krijgen we vanaf het centrale kookeiland een inkijk in het salon en de canapé ‘Togo’ (Ligne Roset). Het is een manier om de intimiteit van de ruimte te bewaren zonder die echter volledig af te sluiten.

Harmonieus geheel

Via een glazen scheidingswand die verborgen gaat achter een gordijn komen we de master bedroom binnen. Ook daar is witte eik alomtegenwoordig. De badkamer heeft een gelijkaardige ingang. Daar vormen de beige gelakte tegels, de details in donker hout en de koperen kranen een harmonieus geheel… De bewoners zijn in de wolken met de vakkundig bewaarde authenticiteit van de kamers. Die is te danken aan het secure evenwichtsspel tussen vernieuwing en het behoud van oorspronkelijke architecturale elementen zoals de oude houten meubels en de typische structuur van een Montréalse duplex.

© Maxime Brouillet — Via een glazen deur Flutex (MDT Mobilier) kom je uit op de badkamer. De vloer en wanden zijn bekleed met beige gelakte tegels (Ramacieri, Collection Look). Kraan ‘Cocoon’ van Piet Boon met afwerking Raw Copper (Ramacieri). In de hoofdslaapkamer speelt witte eik de hoofdrol, van de vloer (Unik Parquet) over de meubels tot het bed (op maat gemaakt). Verlichting (Luminaire Authentik).