#Inspiratie

Binnenkijker: een schattig vissershuisje op het Deense eiland Funen

Authenticiteit en design komen samen op een magische plek in de Fjorden
Geplaatst op  
Binnenkijker: een schattig vissershuisje op het Deense eiland Funen ©

Ben je helemaal weg van de Deense gezellige sfeer? Dan ga je deze unieke binnenkijker het einde vinden. We nemen je mee naar een authentiek en schattig vissershuisje op het eiland Funen waar het interieur een geslaagde make-over kreeg. 

Een unieke kans

Kerteminde Fjord op het Deense eiland Funen was ooit een arme buitenwijk waar voornamelijk de vissersgemeenschap woonde. Tegenwoordig vind je hier de mooiste huizen van de stad die zelden te koop staan, maar eerder van generatie op generatie doorgegeven. Het koppel Lis en Jesper – de tweede groeide op in Kerteminde – woonde de afgelopen 32 jaar in een klassiek vrijstaand huis in Farum, een woonwijk in hoofdstad Kopenhagen waar Lis zichzelf niet oud zag worden.

De twee startten de zoektocht naar een plek waar dat wel kon en gingen op zoek naar een huis op Seeland, waar ze actief kunnen blijven als ouderen en tijd hebben om te zeilen en te reizen wanneer ze maar willen. Het probleem was echter dat Jesper keer op keer zijn droomhuis niet vond. Tot ze op een dag op weg waren naar hun vakantiehuis op Funen en Lis een advertentie zag voor een van de vissershuisjes met een kavel direct aan het Kerteminde Fjord. Het toeval moet lukken dat er die dag een open huis was. Je raadt het al: ze vielen meteen voor de charme van het vissershuisje, brachten ter plekke een bod uit en het werd geaccepteerd! 

Herindelen

Eens gekocht was het huisje van 119 vierkante meter toe aan een grondige renovatie. Van het oorspronkelijke huis uit 1887 waren eigenlijk alleen de buitenmuur met uitzicht op de Fiskergade en de puntgevels overgebleven. Het koppel maakte in samenwerking met een plaatselijke architect verschillende ontwerpen voordat het definitieve interieurplan klaar was. Het koppel voegde ook extra ruimte toe door het achterhuis een meter breder te maken. De totale oppervlakte is vandaag 125 vierkante meter. Met het oog op comfort, schrapte het koppel enkele indelingen. Zo bevonden de slaapkamer en badkamer zich oorspronkelijk op de eerste verdieping. Lis: “Hier worden we oud. We hebben het huis dan ook zo ingedeeld dat we de entree, gastenbadkamer, keuken, woonkamer, bijkeuken, slaapkamer en badkamer allemaal op de begane grond hebben. Het wordt dan kleiner als we de trap naar de woonkamer op de eerste verdieping niet op kunnen.”

Houten elementen

Lis en Jesper kozen direct voor een houten keuken op maat, in een houtsoort die past bij hun bestaande kersenhouten meubelen en gebeitste eikenhouten eettafel, die een plaatselijke timmerman jaren geleden had gemaakt voor de ouders van Lis. De twee deden beroep op het Deense keukendesign van uno form in Kopenhagen, waar ze interieurontwerpster Mathilde Melander ontmoetten, de perfecte interieurmatch voor het echtpaar. Zij raadde een keuken van walnotenhout aan die patineert in een prachtige gouden kleur die bij de meubels van Lis en Jesper past. Het walnotenhout vormt een mooi contrast met de travertijnen werkbladen en kranen van gebruind messing en geborsteld koper. Dezelfde kleuren en materialen komen terug in de bijkeuken en garderobekast, waar achter de witte deuren prachtige lades in massief walnotenhout schuilgaan.  Lis: “Mathilde heeft ons geholpen met het hele interieurontwerp – ook met de keuze voor de vloeren, tegels, verlichting, spiegels en handgrepen – en wij zijn blij dat er herhaling zit in het ontwerp en de materialen en dat het een elegant geheel vormt in het hele huis.” 

Praktisch ingericht

Voor de herinrichting van hun droomhuisje gaf het koppel de interieurontwerpster de opdracht om een esthetisch evenwicht te creëren tussen de lichtheid van het vissershuisje en een optimale opbergruimte. Het keukenontwerp kreeg daarom mooie vitrinekasten met ruimte voor wijnglazen en serviesgoed en met ruime lades en hoge kasten. De extra hoge lades uit de Copenhagen-collectie van uno form hebben een interne hoogte van 34 cm, zodat je ook hoge dingen rechtop in de lades kunt zetten. In de bijkeuken staat de wasmachine ingebouwd achter een deur om een elegante uitstraling te creëren en als meubelstuk in het open interieur naar voren te komen. In de slaapkamer creëren de verschillende hoogtes onder het schuine plafond extra opbergruimte. 

Scandinavische charme

Vanuit de badkamer is er een deur naar de achtertuin. Jesper vindt het heerlijk om op zijn eigen strand te kunnen overwinteren. Net buiten de badkamer installeerde hij een buitendouche die het hele jaar door warm water heeft. Hoewel het vissershuisje grondig gerenoveerd werd, moest het koppel toch rekenen houden met enkele voorwaarden. Zo moesten alle gebouwen op het terrein behouden blijven. Het kleine achterhuis bij het fjord, dat vroeger een varkensstal was, kreeg een creatieve invulling. Vandaag is het de brouwerij van Jesper, waar hij zijn passie om champagnecider en wijn te brouwen tot uiting brengt. Direct achter de brouwerij creëerde Jesper een hotel voor eidereenden. Aan de nieuwe steiger kun je genieten van het fjord en alles wat het te bieden heeft. Het echtpaar heeft er nog geen spijt van dat ze naar Funen zijn teruggekeerd en het vissershuisje aan het fjord hebben gekocht. “We voelden ons vanaf het begin welkom hier. Iedereen praat met elkaar. Maar je hebt wel tijd nodig om hier te kunnen wonen”, lacht Lis. 

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.