#Dit is Belgisch#Keuken#Nieuws

Bo is Brabantia’s nieuwste baby

Brabantia schrijft alweer geschiedenis in de geschiedenis van de vuilnisemmer
Geplaatst op  
Bo is Brabantia’s nieuwste baby ©

Op het eerste zicht elegant als een bijzettafeltje onder de trap. Maar niet alles is wat het lijkt. Bo betekent zo goed als ‘Huis’ in het Zweeds, ‘leven’ in het Deens en ‘mooi’ in het Frans. Hij heeft zijn naam niet gestolen, want over een ‘vuilbak’ spreken klinkt hier bijna oneerbiedig. Want deze jongen ziet er zo elegant en gereserveerd uit als een butler. Klaar om jouw bananenschil op een plateautje weg te dragen.

We leven vandaag alsmaar krapper en tegelijk slopen we muren om die kleine woonruimte toch groter te doen lijken. Het resultaat is geen kast meer vrij om zelfs grote huishoudapparaten nog weg te moffelen. Ze staan nu heel zichtbaar in het oog van elke huisbewoner en -bezoeker. De Nespresso, de Senseo…allemaal op één rijtje mooi te wezen op het keukenblad. Conclusie, het oog wil ook wat en daarom wordt de vorm en kleur van je afvalcontainer steeds belangrijker.

Tot eind jaren ’80 zat de hangende vuilnisemmer nog handig weggedraaid achter een keukenkastje. Maar dat kleine volume voldeed begin jaren ’90 al lang niet meer om de groeiende gezinsafvalberg te verwerken. En zo verscheen de grote, uit de kluiten gewassen en ‘op eigen benen’ staande broer ten tonele. We zagen hem al in kleine versie en dat decennia lang en noemden hem ‘pedaalemmer’.

brabantia4
Brabantia’s seventies model ‘Patrice’

Midden jaren ’90 was er ineens het revolutionaire push-deksel dat de luidruchtige en steeds blokkerende pedaal verving. En nog wat later was er het wonderbaarlijke, in slow-motion openzwaaiende soft-touch deksel. We waren allemaal weg van dit elegante hebbedingetje. Kortom, de designvuilbak was geboren…En producenten noemen hem liever ‘dust bin’.

Die nood aan extra afvalcontainers is er nog steeds. En ook bij onze Belgische trots-sinds-1919 speelden ze er voortdurend op in. Met hun nieuwste telg ‘Bo‘ kozen de huisdesigners van Brabantia echt wel voor een stijlbreuk. Tot voorheen was de doorsnee vuilnisemmer altijd rond van vorm. Bo daarentegen is recht op recht van vorm, maar dan wel met afgeronde hoeken. Met zijn hoge insektachtige poten doet hij denken aan een elegant retro-dressoir uit de jaren ’50. En oogt hij even sexy als een stoere woofer uit een homecinema.

brabantia1

Bo is er in acht klassieke tot exclusieve kleuren, van madeliefjesgeel over poederig goud, tot mat zwart en luxueus bordeaux. Bovendien is de afvalemmer even prachtig als praktisch. Hij opent bij de lichtste aanraking en blijft zolang open als je wilt. Het aantal uitneembare binnenemmers kan je kiezen met 1, 2 of 3 compartimenten. Makkelijk om al het afval te scheiden.

‘De afvalemmer van Brabantia is een revolutie in ‘waste management’, een nieuwe manier om naar afval te kijken.’
brabantia5
Bo is er in acht klassieke tot exclusieve kleuren, van madeliefjesgeel over poederig goud, tot mat zwart en luxueus bordeaux.