#Publireportage

Creëer je eigen droomvakantie thuis met OASE

Focus op een gids boordevol diy-projecten van OASE voor een heerlijke vakantie thuis.
Geplaatst op  
Creëer je eigen droomvakantie thuis met OASE © OASE

Wie zegt er dat een vakantie in eigen land niet zo rustgevend kan zijn als in het buitenland? Ook op Belgische bodem kun je bijzonder goed ontspannen, zeker met de hulp van OASE, die perfect weet hoe je je eigen droomvakantie creëert. Hoe? Door een magisch waterspektakel in eigen tuin aan te leggen bijvoorbeeld.  

Dit jaar staat het zomerseizoen op zijn kop. Het coronavirus dwingt ons om onze plannen voor de zomer van 2020 te herzien. Als we niet op vakantie kunnen gaan, waarom halen we de vakantie dan niet gewoon naar huis? Hetzij met een klein balkon, een terras of een grote tuin, OASE laat ons zien dat het mogelijk is om grootse dingen te creëren. Bijvoorbeeld verlichting als sfeermaker, waterpartijtjes om bij te ontspannen of zelfs een zwemvijver. Wij zoomen in op OASE’s diy-projecten voor een correcte definitie van de ‘staycation’.

1

De aanleg van een vijver als doe-het-zelf project

Het geluid van kabbelend water kalmeert ons en zorgt voor een ontspannen sfeer. Geef toe, je hebt ongetwijfeld ‘s morgens met een kop koffie in de hand al wel eens de aanleg van een waterpartij in eigen tuin overwogen? OASE maakt het mogelijk om deze droom thuis te verwezenlijken. Of je nu een hobbyist bent of een professionele vijverbouwer, OASE biedt 9 eenvoudige stappen om in een handomdraai een vijver aan te leggen met behulp van een voorgevormde vijver. Deze vereenvoudigen de aanleg en zijn ideaal voor minder ervaren mensen. Om aan ieders wensen tegemoet te komen is er keuze uit organische en architectonische vormen in verschillende groottes. Het assortiment omvat ook accessoires voor de vijveraanleg, oplossingen voor decoratieve beplanting, evenals onderhoudsproducten voor vijvers en kleine fonteinen.

Het finale resultaat van een OASE doe-het-zelfvijver ©OASE

De enige beperking is de locatie. De vijver moet bij voorkeur zo ver mogelijk van overhangende bomen liggen, om overmatige vervuiling te voorkomen. Een vijver met 4 tot 6 zonuren per dag is ideaal wanneer je vissen in je vijver wil houden.

Benodigdheden

  • een spade
  • een schop
  • vulzand (eenvoudig speelzand)
  • een waterpas
  • een vouwmeter
  • een tuinslang met een wateraansluiting

De stappen

1. Plaats het voorgevormde bassin op de gewenste plaats in de tuin en ga langs zijn contouren met zand

aanleg van de diy-vijver

2. Markeer vervolgens de verschillende dieptezones van de vijver met zand.

aanleg van de diy-vijver

3. Nu kun je de verschillende zones van de tuinvijver uitgraven.

aanleg van de diy-vijver

4. Gebruik de voorgevormde vijver om te controleren of je genoeg uitgegraven hebt en dam opnieuw aan, indien nodig.

aanleg van de diy-vijver

5. Nivelleer de onregelmatigheden in de verschillende uitgegraven lagen met vulzand om vlakke oppervlakken te creëren

aanleg van de diy-vijver

6. Controleer nu de oppervlakken met een waterpas. Als deze waterpas staan, kan de voorgevormde vijver worden geplaatst en voor een derde met water worden gevuld, zodat de vijverschaal kan bezinken.

de aanleg van een diy-vijver

7. Giet nu het vulzand onder de rand van de voorgevormde vijver en vul deze holte met water. Het water leidt het zand tot onder de vijverschaal. Herhaal dit proces totdat de ruimtes onder en naast de vijver gevuld zijn.

construction bassin étape

8. Egaliseer vervolgens de aangrenzende grond met de bovengrond, die de basis zal vormen voor verdere beplanting. Zorg ervoor dat de bovengrond niet in het water terechtkomt. De bovengrond is zeer voedzaam en zal de groei van algen in de vijver stimuleren.

de aanleg van een diy-vijver

9. De planten in en rond de vijver zien er niet alleen mooi uit, ze helpen tevens het biologische evenwicht te bewaren. Na het planten kan de aangrenzende oever worden gevuld met grind om de overgang naar de voorgevormde vijver te bedekken. Deze zone kan ook worden gevuld met grotere stenen, naargelang je voorkeur.

de aanleg van een diy-vijver

10. Daarna kan het bassin volledig gevuld worden met water

construction bassin étape

Wil je aan je persoonlijke diy-vijverproject beginnen? Gespecialiseerde dealers kunnen je daarbij helpen. Vind je gespecialiseerde OASE-dealer hier.

2
Zet je tuin ook ‘s nachts in de kijker

Gepersonaliseerde waterpartij 

De tuin is een plek die je helemaal naar wens kan aanpassen. Als de zon ondergaat, zorgt de nacht voor een wonderlijk lichtspel tussen de plantendiversiteit en je gezellige zithoek. De juiste verlichting creëert een bijzondere sfeer in de tuin waardoor we wat langer willen blijven om van het uitzicht te genieten. Het water speelt daarbij een belangrijke rol en transformeert in een kunstwerk wanneer gerichte verlichting boven en onder het water gebruikt wordt. Goed voor een verbazingwekkend licht- en schaduwspel.

verlichting tuin OASE diy

Om nog een stapje verder te gaan, biedt OASE ook een heel gamma aan dat de paadjes en de rand van de vijver verlicht om de vorm ervan te benadrukken. Riet en kruiden worden kleurrijk verlicht om zo kunstwerken te creëren die de tuin een modern tintje geven.

Fonteinen en watervallen

‘s Nachts gaat het spektakel verder dankzij de fonteinen en watervallen. Het is mogelijk om te kiezen tussen geïntegreerde of niet-geïntegreerde LED-modellen om de waterpartijen in scène te zetten. De watervalverlichting kan direct in de daarvoor bestemde ruimte worden geïnstalleerd en onzichtbaar worden bekabeld.

watervalverlichting OASE
Je nachtelijke tuinbeleving krijgt extra magie dankzij een waterval met geïntegreerde verlichting ©OASE

Verlichting van grote objecten en zones

Dankzij de hoge helderheid en de verschillende stralingshoeken is het mogelijk om grotere objecten zoals bomen en beelden of grote oppervlakken te accentueren. Denk aan uitnodigende en comfortabele loungeplekjes en terrassen voor lange zomeravonden na een uitgebreide bbq onder vrienden en familie. Wat je dan nog belieft, is de magie van degelijke verlichting.

verlichting grote zones OASE
Verlichting van grote zones zoals bomen, sculpturen en loopbruggen. ©OASE

Harmonieuze verlichting in de gangpaden

Naast zijn decoratieve aspect speelt verlichting ook een belangrijke rol rond paden en treden. Op die manier is het mogelijk om op elk moment van de dag en bij elk weer veilig in je tuin te wandelen. Integreer je warme tuinverlichting bijvoorbeeld in je houten vloerplanken of tegen de muur, zodat de weg doorheen je tuin op subtiele wijze aangewezen wordt.

vloerplanken verlichting OASE
Hier is de verlichting elegant weggewerkt in een houten vloerplank zodat de weg naar de tuin in alle veiligheid verloopt. ©OASE

Decoratieve stenen en fonteinen

Zelfs in de kleinste ruimtes en zonder vijver zijn waterpartijen met heldere accenten bijzonder effectief. Van kleine fonteinen en schuimbronnen tot indoor fonteinverlichting, het OASE-gamma beschikt over de passende schijnwerpers.

verlichte waterfontein OASE
Een verlichte waterfontein ter verfraaiing van je interieur ©OASE

3

Installatie van een stille en betrouwbare, gemakkelijk te installeren vijverfilter

Van bassin tot designobject – waterpartijen met een persoonlijke touch.

Plensend water is rustgevend. Waarom niet een ontspannende oase creëren bij jou thuis? Het maakt niet uit of het nu een kleine waterpartij dan wel een grotere visvijver betreft – met de OASE Filtral wordt alles geregeld, waardoor je zonder zorgen en ontspannen kunt genieten van je eigen idyllische plekje. Verfraai je huis op een persoonlijke manier: Of het nu een oude zinken kuip, een moderne plantenpot of in een rustiek wijnvat betreft – met de OASE Filtral 1500 kun je in een kleine ruimte je persoonlijkheid uitdrukken en zonder enige voorkennis je eigen kleine oase van rust verwezenlijken.

OASE Filtral 1500
Het OASE ‘Filtral UVC 1500’ model ©OASE

Waterparadijs

Of het nu gaat om een kleine voorgevormde vijver, dan wel om een grote folievijver, de OASE Filtral (vanaf model 3000) maakt er een echt waterparadijs voor flora en fauna van. De geïntegreerde beluchtingspijp zorgt voor een optimale toevoer van zuurstof.

waterpartij beluchtingspijp OASE
‘Filtral UVC 3000’ ©OASE

4

Professionele ondersteuning bij grote projecten

Voor meer veeleisende projecten zoals een zwemvijver beveelt OASE professionele ondersteuning aan. Zo kan je deskundig advies krijgen van de door OASE erkende installateurs. Zij kunnen je bijstaan in het realiseren van je watertuinideeën.

vakantie in eigen huis dankzij OASE
OASE staat je ook bij in grote projecten zoals de aanleg van een zwemvijver, een natuurlijk zwembad etc. ©OASE

Facebookpagina OASE@oasebel
Instagrampagina OASE@oase_bv

Dit artikel werd in nauwe samenwerking met OASE gerealiseerd. (oase.com)

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.