#Trends

De 4 Salone del Mobile favorieten van onze redactie

Geplaatst op  
De 4 Salone del Mobile favorieten van onze redactie © Salone del Mobile Milano

Vorige maand trok onze redactie er dan ook op uit om de allernieuwste trend op vlak van design te verkennen in de Italiaanse stad van de smaak, Milaan. Drie redactrices brengen verslag uit van hun persoonlijke top vier. Ontdek hier welke items hun in vervoering brachten. Allora, andiamo! 

De persoonlijke favorieten van: Mandy Kourkouliotis

© Thomas Lambert

Braziliaans brutalisme

Het Milaandebuut van galerij Espasso bewijst dat het land van de Amazone méér is dan hagelwitte stranden en carnaval. Het resultaat is een bewonderenswaardige hedendaagse collectie bestaande uit de crème de la crème – of beter gezegd dulce de leche – van Braziliaans designtalent. We vielen als dominoblokjes voor deze betonnen bank in de kleur van het jaar, koraal.

Betonnen zitbank ‘Dominó Concreto’ ontworpen door Claudia Moreira Salles voor Espasso. Geschikt voor zowel in- als outdoor gebruik. Espasso.com

Lego spelen met licht

Flos is rock ’n roll volgens designer Konstantin Grcic. Zijn ‘Noctambule’ collectie combineert traditie met trends: mondgeblazen, transparante cilinders van glas die je tot zes elementen toe kunt omvormen naar een tere maar karaktervolle lichtkolom. Perfect aansluitend bij de modulaire wind die waait in het designlandschap van het nu.

De ‘Noctambule’ verlichtingscollectie van Konstantin Grcic voor Flos, bestaande uit individuele mondgeblazen modules van glas, inclusief LED-streep en connecterende basissen en ringen. Flos.com

Patricia’s kimono

Ondertussen behoort ze tot het all stars vedettenteam van Milaan designweek, maar Patricia Urquiola’s designs vervelen nooit.  Voor Cassina haalde ze de mosterd in het verre Oosten. Haar ‘Hayama’ buffetkast is geïnspireerd op een Japanse ‘Haori’, een kimono-achtig jasje met geometrische uitsnijdingen. Honder procent ‘Ikigai’ voor je interieur.

Buffetkast ‘Hayama’ van mdf met saliegroene lakafwerking, ontworpen door Patricia Urquiola voor Cassina. Cassina.com

Marmer zwieren

SEM blies twee kaarsjes uit op Salone del Mobile. Om hun debuut een succesvervolg te geven, deed het Milanese label beroep op enkele internationale designers waaronder Valentina Cameranesi Sgroi. Lid van de Italiaanse designgarde en creator van enkele marmeren vazen die de middelpuntvliedende kracht tarten.

Collectie marmeren vazen en schaal ‘Simultanea’ ontworpen door Valentina Cameranesi Sgroi voor SEM. Sem-Milano.com

De persoonlijke favorieten van: Karin Van Opstal

© Noortje Palmers

Shine on Shanghai

Het in Shanghai gevestigde meubelmerk Stellar Works pakt uit met een eerste verlichtingscollectie. ‘Hotaru’, ontworpen door de Deense designstudio ‘OEO Studio’, omvat een bureaulamp, een staande lamp en hanglampen. Dit alles geëtaleerd in de nostalgische ‘Galleria Teatro Manzoni’ onder het goedkeurend oog van creatieve directeurs Neri & Hu.

stellarworks.com

Neri & Hu, who else?   

Traceer mij een Milaan-parcours enkel met ontwerpen van Neri & Hu en ik ben een tevreden mens.

Het onvolprezen duo tekende onder meer voor een multifunctioneel bed (Molteni&C), poëtische lampen (Artemide) en een elegante sofa en dito bijzettafels (Stellar Works). Telkens trouw aan het eigen Oosterse erfgoed, maar met een frisse update. Ook op de expo ‘Blurred Rooms’ van Paola C. gooiden ze hoge ogen met hun sierlijke servies ‘The Society Collection’.

paolac.com, thepracticeneriandhu.com

Keramische knipoog

Eenvoud siert. Dat mag je in het geval van ‘Pisco’ ook letterlijk nemen. De sculpturale wanddecoratie, een ontwerp van stefan schöning voor Gardeco, is gemodelleerd naar een knipperend oog. En bleef van bij de eerste aanblik op ons netvlies gebrand. De keramische objecten zijn handgemaakt door lokale Braziliaanse ambachtslui.

gardeco.eu, stefanschoning.com

Licht in het hoofd

Veel ooh’s en aah’s op de feeërieke stand van de Spaanse lichtkunstenaar Arturo Álvarez. Zijn absolute pronkstuk ‘Leria’ werpt de schaduw van een gelaat op de wand. Het uit gaas opgetrokken kleinood roteert door magneten in de standaard. De zwevende tafellamp kreeg het gezelschap van een rist hangende gezichtjes die als perpetuum mobile’s bewogen in de wind.

arturo-alvarez.com

De persoonlijke favorieten van: Katrien Depoorter

© Walter Masure

Blauw en eco

Omdat het Finse merk Artek honderd jaar diplomatische relaties tussen Finland en Japan viert (maar ook omdat Artek nu eenmaal Big in Japan is), werd de bekende Stool 60 naar Japanse traditie indigo gekleurd. Artek is van mening dat het duur en ecologisch niet verantwoord zou zijn om de krukken twee maal te verschepen, dus komen deze diepblauwe versies enkel in het land van de rijzende zon op de markt.

artek.fi

Gestoffeerd bed

Aan de stofferingstrend komt voorlopig geen einde, zelfs de slaapkamer moet eraan geloven. Het nieuwe Friday Night bed van Zeitraum combineert een houten kader met een gestoffeerde rugleuning die is bedekt met zachte kussens.

zeitraum-moebel.de

Gerecycleerde glassplinters

Het Tsjechische verlichtingsmerk Brokis geeft ons een les in circulaire economie met zijn gloednieuw zelfgecreëerd materiaal Brokisglass. Dat wordt gemaakt van gerecycleerde glassplinters die overblijven na de productie van hun premium verlichtingscollecties. Dit veelzijdige materiaal is de basis van deze ‘Fragment tables‘, bijzettafels ontworpen door Lucie Koldová.

brokis.cz

Monolithische vormen

In de galerij van Rossana Orlandi presenteerde Sé, het Europese designlabel met Franse roots, deel 2 van haar collectie Maison IV. Hiervoor werkte Sé opnieuw samen met Ini Archibong die zich liet inspireren door monolithische vormen en stenen. Het luxe designlabel nodigde ook bevriende merken en designers uit; samen maten ze vier kamers in de befaamde galerij een prachtig Parijs’ interieur aan. In beeld: Eos Wood, een bijzettafel in eikenhout en Oshun armchair, “een wolk om op te zitten”, aldus zijn geestesvader.

se-collections.com

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.