#Inspiratie

De home spa: alles wat je moet weten over deze najaarsluxe

Je ziet ze steeds vaker bij mensen thuis voorkomen. De home spa is pure luxe, zeker tijdens de koudere dagen!
Geplaatst op  
De home spa: alles wat je moet weten over deze najaarsluxe © Lapitec

Je als herboren voelen, daar hoef je je tegenwoordig niet meer voor te verplaatsen. Wellness gebeurt steeds meer binnen de eigen muren, met de opkomst van de home spa. Dit zijn de sanitaire trends die je helpen om fysieke en mentale rust te vinden.

“Uit je hoofd en in je lichaam zakken” zo omschrijft Marjolein Nijs haar persoonlijke definitie van wellness. Samen met haar ouders runt ze de wellnesswinkel Gervi en houdt ze een blog ‘The Wellness Lifestyle’ over alle topics rond welzijn bij. Een home spa begint volgens Nijs bij jezelf: lichamelijke beweging, tijd nemen om connectie te zoeken met de natuur en naar je eigen lichaam luisteren. “Vooral in de Westerse samenleving staan de mensen voortdurend ‘aan’. Ons lichaam is continu in overlevings- modus en staat te vaak onder stress. Daarom is het goed om alle zintuigen zo nu en dan te prikkelen. Dat kan gaan van leuke, opwekkende muziek tot fysieke sensaties” vertelt Marjolein.

Home spa must-haves

Bubbelbad ‘Sharp Extra’ met 2 enkele zitjes en 1 lounge (L 200 x B 150 x H 65 cm) van het merk Jacuzzi. Het bad bestaat uit HPL-panelen die beschikbaar zijn in twee afwerkingen. Details zoals de verborgen lichtspotjes, de mechanische kranen en de hoofdsteun van gel maken het design bijzonder comfortabel. Prijs op aanvraag.

“Mijn persoonlijke favoriet is de sauna, die zeker niet groot hoeft te zijn. Het is dé ideale manier om in het najaar naar hoge temperaturen van ongeveer 90 à 100 graden te gaan. Het is leuk om uitdagingen op te zoeken en om goed te zweten. Om uit die overlevingsmodus te geraken, kun je je lichaam ook prikkelen met water. Door jezelf bv. in warm water te dompelen, ga je veel sneller kunnen inslapen. Een bad of een jacuzzi vormt dus eigenlijk het perfecte avondritueel. Het laat je ook terug in connectie met je partner of kinderen treden. Veel koppels belanden al snel op de zetel om te Netflixen, maar dat is een vrij individuele activiteit vol prikkels. In een jacuzzi zijn geen schermen, daar doe je meestal het omgekeerde” stelt Marjolein.

Onderhoud

Het sauna- en hammamsysteem ‘Bodylove’ van het Italiaanse merk EffEgibi, verdeeld door de Belgische wellnesswinkel gErvi. De modulaire structuur staat toe om een sauna, Turks bad, douche en ontspanningsruimte naar wens te creëren. Dit model heeft een stoomcabine met vooringang, ruimte met planken en badjassen aan de linkerkant, een muur met spiegelende afwerking aan de rechterkant en zij-ingang voor de saunaruimte.

Vandaag zijn de meeste wellnessproducten zeer eenvoudig te onderhouden. Een sauna vereist quasi geen onderhoud, en de meeste stoomcabines hebben een automatische nadroog- functie die ervoor zorgt dat de cabine binnen een 20-tal minuten droog is. Ook jacuzzi’s zijn onderhoudsvriendelijker geworden. De recentste modellen zijn uitgerust met systemen om het reinigen te vergemakkelijken. “In jacuzzi’s zit levend water, dus het is belangrijk te weten hoe sterk het water vervuild is. Tegenwoordig geven de meeste jacuzzi’s perfect aan wat voor onderhoud er nodig is” stelt Marjolein.

Esthetiek

Een home spa draait niet alleen om de juiste wellnessproducten, de esthetiek in deze relaxzone is ook belangrijk. Wat maakt een ruimte ontspannend? We vroegen het aan de Belgische architect Dieter Vander Velpen, die zijn zijn persoonlijke visie van een home spa met ons deelde. “De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: Waar creëer ik mijn wellnessruimte? Voorzie ik een aparte ruimte, zoals bijvoorbeeld in de kelder, of verbind ik hem aan de slaapkamer zoals in een hotelsuite? Als architect ben ik erg dankbaar voor de algemene beweging rond de home spa de laatste jaren. Ik was altijd al fan van het interieur van luxueuze hotelsuites waar slapen en wellness erg knap in elkaar overlopen. Zelf werk ik steeds met tijdloze en natuurlijke materialen. Zeker in een home spa zou ik niet met trendgebonden materialen werken, want deze ruimte dient lange tijd mee te gaan” legt Dieter uit.

In luxe baden

Een project van de Belgische architect Dieter Vander Velpen in een Antwerpse privé-residentie. De badkamer heeft de luxueuze uitstraling van een hotelsuite en het comfort van een compacte wellnessruimte. Links twee lavabo’s van Calacatta marmer waarin een zwart stalen inzetstuk voor verzorgingsproducten verwerkt is. De positie van het kraanwerk zorgt voor een ruimtelijke illusie. De zwevende spiegel, uiterst rechts, is in staal gevat. In het midden, esthetisch verborgen achter een mortex wand, bevindt zich een sauna. Dieter werkte met tijdloze materialen zoals hout en marmer om de rust in deze ruimte te bewaren. © Patricia Goijens

Dieter Vander Velpen is gekend voor zijn unieke projecten die luxe ademen. “Ik hou van natuurlijke materialen met een verhaal. Elk project is natuurlijk anders, maar in mijn werk zie je toch veel natuursteen en marmer terugkomen. Vooral marmer fascineert me, er is zo’n grote veelheid aan varianten. Ik doe niets liever dan naar Italië vliegen om er unieke marmerblokken te gaan bekijken voor een klant. Een tailormade project realiseren met een specifieke marmersoort die je nergens anders terugvindt, dat is schitterend. Marmer in een home spa vormt overigens geen probleem, want je werkt hier vooral met water. Marmer in een keuken is iets delicater, want daar heb je te maken met olie of zuren” licht de architect toe.

Genieten en genezen

Een infraroodpilaar ‘Deluxe’ bestemd voor inbouw (B 32 x H 187 x D 16,5 cm) geschikt voor een douche of stoomcabine. suNshower. Vanaf 3400 euro.

Heb je thuis geen extra ruimte voor een aparte home spa? Geen nood! De opkomst van multifunctionele wellnessproducten is een feit. Heel erg populair is de infraroodsauna die in een douche kan geplaatst worden. Marjolein Nijs van Gervi licht toe: “Mensen die sporten of last hebben van een blessure, raad ik een infraroodsauna aan. De straling verlicht je gewricht- en spierpijn. Infrarood zorgt ervoor dat je spieren sneller herstellen.”

De heilzame kracht van water: onze favorieten kranen

Van links naar rechts:

  • Eengreepsmengkraan voor vrijstaand bad ‘Live’ in de kleur Brushed Gold (L 110,6 x B 34,3 cm), verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, Nobili via Desco, 2 182 euro.
  • Driegats wastafelmengkraan ‘Allure’ (H 22,8 x B 14,3 cm), verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, Grohe, 1395,43 euro.
  • Afgeronde hoofddouche ‘220 1jet’ met douchearm in de kleur Matt Black ontworpen door designstudio Phoenix, voorzien van de geïntegreerde EcoSmart-technologie, de hoofddouche is verkrijgbaar in 2 formaten (D 22 en D 24,5 cm) en verschillende afwerkingen, Axor, 869,99 euro.
  • Driegats wastafelmengkraan ‘Atrio’ (D 3,4 x H 29,1 cm) in de kleur Cool Sunrise, verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, Grohe via Sadiway, 745,12 euro.

Sublieme overgangen

Een belangrijke tip van architect Dieter Vander Velpen focust op overgang, iets dat samenhangt met de positie van je home spa. “Heel vaak zie je home spa’s die verschillende ruimtes combineren. Bijvoorbeeld een fitness- of yogaruimte die overgaat in een relax- en badkamerruimte. Probeer, in de mate van het mogelijke, het zicht naar buiten maximaal te bewaren. Trek de natuur naar binnen door je home spa van een groot raam te voorzien die eventueel toegang naar buiten biedt. Zo kun je tijdens het ontspannen ook even naar buiten wandelen. Vaak zie je ook een binnenzwembad aan het raam, daarmee vervaagt de grens tussen binnen en buiten een beetje.”

Links: campagnebeeld van het Duitse label Badesofa, gekend voor haar comfortabele badkuipkussens. Het textiel van deze badsteunen is erg duurzaam en gemaakt van kwalitatieve outdoor stoffen die 100% waterdicht en UV-resistent zijn. Ze kunnen dus ook buitenshuis gebruikt worden – Rechts: Vrijstaand bad ‘Endless’ van Top Solid in zandkleur (L 160 x B 73 x H 57 cm). Ook in andere kleuren verkrijgbaar. Inhoud 200 liter. Een samenwerking van Detremmerie en Vt Wonen. 3 450 euro.

Harmonie is essentieel

Een laatste tip van Dieter is om te werken met enkele accenten en materialen die doorheen de ruimte en zelfs het hele huis lopen: “Ik probeer er steeds voor te zorgen dat een huis in een harmonieuze stijl baadt. Dat doe je door herhaling. Werk met een aantal elementen en trek deze door. Denk aan een mooie houtsoort, accenten in marmer, metaal en brons… Zijn deze reeds aanwezig in een interieur, dan is het leuk om ze te laten terugkomen in de wellnessruimte. Bottomline: zorg voor verrassende elementen die deel uitmaken van een groter geheel, vaak is dat ook het geval in hotels.”

Links: in deze badkamer werden de ‘Sasea’ tegels, geïnspireerd op Caliza Sahel-kalksteen, uit het Natural-gamma van Dekton gebruikt. Deze tegels (L 144 x B 320 cm) bestaan in verschillende diktes (variërend van 0,4 tot 2 cm) en kunnen gebruikt worden als wandbekleding, blad of vloer – Rechts: een inloopdouche met tadelaktwanden, een project van Matte Studio

Onze favoriete home spa deco:

Shop de items via deze links:

  1. Lichaamsborstel ‘Borago’
  2. Kimono van linnen- en katoenmix
  3. Sauna-emmer van koperkleurig aluminium
  4. Duoset handwasgel en handlotion

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.