#DIY#Ideeën

DIY: 5 ideeën om je eigen plantenbak te creëren

5 DIY ideeën voor plantenbakken voor een stijlvolle urban jungle zowel binnen als buiten.
Geplaatst op  
DIY: 5 ideeën om je eigen plantenbak te creëren ©

Ben je graag creatief bezig? Dan hebben we enkele leuke ideetjes om jou (en je kleintjes) mee bezig te houden tijdens de lockdown! De lente is in volle bloei en dat is het uitgelezen moment om meer tijd in je tuin of op je balkon te spenderen. Wij laten je kennismaken met enkele ideeën om plantenbakken in elkaar te knutselen voor een stijlvolle urban jungle, binnen én buiten!

Een design plantenbak scoort op esthetisch als functioneel vlak hoog. Zijn metalen of keramische look is perfect om je interieur een boost mee te geven en je prachtige snijbloemen in uit te stallen. Daarnaast kun je er je tijd heerlijk meer verdrijven door het kweken van decoratieve planten of bloemen. Zo’n plantenbak is meer dan een metalen container om je groen tentoon te stelen, als je hem op de juiste manier inzet, kan het een prachtig in- én outdoor accessoire zijn!

Hoe je je eigen plantenbak van gerecycled materiaal maakt? Hier volgen een aantal tips over hoe je je interieur of buitenruimte kunt vergroenen.

Een DIY plantenbak van een gerecycleerde conservenblik

conserve recyclée pot de plante
Recycleer oude conservenblikken door ze in te schakelen als bloempotten voor seizoensgebonden boeketten.

Halt, gooi ze niet weg: je conservenblikken kunnen een tweede leven krijgen met onze DIY tip! Laat je inspireren door ons advies om vers geplukte bloemen, een vetplant en zelfs kruiden stijlvol te huisvesten.

Begin met het grondig reinigen van de conservenblik met zeep en heet water zodanig dat het etiket volledig verwijderd wordt. Nadien kun je de blik, als je dat wilt, met spray beschilderen. Laat ze dan goed drogen achteraf. Als je van het speelse houdt, dan kun je de conservenblik ook ophangen aan een lang lint of stukken stof.

Een DIY plantenbak van een rieten mandje

paniers en osier plantes jardiniere
Voor een instant boho look in de tuin of op je balkon: tover enkele rieten mandjes om in hangende plantenbakken.

Weet je niet wat je met je oude rotan of rieten mandjes moet doen? Neem het van ons aan, ze zijn uitstekende hangende plantenbakken. Maak ze wel waterdicht door er een speciaal dekzeil (die je vindt in een doe-het-zelfzaak) aan de onderkant van het mandje te bevestigen. Hierdoor voorkom je dat er water wegloopt bij het besproeien van je groene kameraden. Maak een opstelling van hoe je de mandjes graag bevestigd ziet en begin vervolgens per mandje aan het knoopwerk. Werk met touw (jute) en leg aan de basis van elke mand een knoop om te voorkomen dat je mandje wegglijdt. Het resultaat is een soort van draagzak van touw, waarmee je je rieten plantenbak mee kunt ophangen. Vul je mandje met een mooi plantje, zoals een cactus of een vetplant.

Een houten krat als bloembak

tulipes caisse bois
Een bos kleurrijke tulpen uitstallen in een houten krat bezorgt je interieur instant fleur!

Koester houten kratten of oude wijnkisten als je ze in huis hebt! Ze zijn de ideale dragers voor een stel verse bloemen of imposante planten. Kies je voor deze oplossing binnenshuis, voorzie dan zeker een dekzeil om te voorkomen dat je vloer binnen de kortste keren in een modderpoel verandert.

Geef de krat een persoonlijke toets door ze te beschilderen in je favoriete kleur. Deze DIY kun je voor zowel binnen- als buitengebruik toepassen, maar let op: buitenshuis heeft de houten krat of kist een laagje vernis nodig om te voorkomen dat hij door de tand des tijds en de weersomstandigheden vervaagt. Ook buiten leg je best een dekzeil in de krat of kist voordat je er aarde in stort.

Plantenbakken aan een metalen baar

mur plantes aromatiques
Een voorbeeld van een metalen baar tegen de muur waaraan potjes met verse kruiden hangen die altijd binnen handbereik zijn tijdens het kokerellen.

Ook je geliefde keukenkruiden zoals basilicum, dragon, bieslook en peterselie vergeten we niet in onze DIY ideeën! Onze tip om ze mooi en dicht bij de hand te hebben wanneer je aan het koken bent? Ga op zoek naar een oude metalen staaf en bloempotjes. Bevestig de staaf tegen de muur en hang de gerecupereerde metalen potjes aan de geïmproviseerde baar.

Hier is een hoekje gereserveerd voor aromatische planten om basilicum, dragon, bieslook, peterselie… bij de hand te hebben. Wat is het idee? Recycleer oude metalen staven of staven in een plantenbak. Als deze eenmaal aan een muur zijn bevestigd, kunt u er verschillende metalen plantenbakken aan ophangen. Voorzie bloempotjes met handgrepen aan elke kant, zodat je ze met twee halen aan de geïmproviseerde kruidenbaar kunt hangen. Vaak hebben metalen bloempotjes geen afvoergaten, dus is het best dat je de bodem van het potje bekleed met kiezelstenen of kleiballen voordat je er potgrond in doet. Op die manier heb je een betere afwatering. Dit DIY idee zorgt voor een stijlvol industrieel effect tegen je keuken- of terraswand!

Customize je terracotta bloempotten

pots terre cuite peints en couleurs
Geef je terracotta bloempotten een kleurrijke make-over met een eenvoudig likje verf!

Iedereen heeft thuis wel de klassieke terracotta bloempotten staan! Wij inspireren je met een vrolijke DIY: kies enkele prachtige zomertinten acrylverf uit die goed passen bij terracotta: hemelsblauw, geel, pastelgroen of poederroze. Laat je fantasie vervolgens de vrije loop voor de versiering: lijnen, strepen, stippen… Zolang het maar zomers en fun is!

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.