#Publireportage

Duurzaam en design zitcomfort: ontdek Durlet’s vakmanschap

Het meubilair van Durlet voldoet niet alleen aan esthetische normen, ook comfort en ergonomie staan voorop.
Geplaatst op  
Duurzaam en design zitcomfort: ontdek Durlet’s vakmanschap © Durlet

De kans bestaat dat je al eens in een ‘Durlet’ hebt gezeten: de Belgische specialist in  design en vakmanschap voor zitcomfort leverde al zitmeubels aan voor onder meer het Vlaams Parlement en het Museum voor Schone Kunsten in Brussel. Het designmerk van eigen bodem bestaat al meer dan vijf decennia en werkt samen met internationale topdesigners voor hedendaags meubilair dat uitblinkt in ergonomie, comfort en esthetiek.

Made in Belgium sinds 1966: zo ver reikt de expertise van meubelspecialist Durlet, ooit gestart als leerverwerkingsbedrijf uit Izegem. Vandaag maakt het bedrijf niet alleen lederen sofa’s – al staat het daarvoor bij velen nog steeds gekend – maar is er een heel gamma van fauteuils, stoelen en bijhorende tafels voorhanden. Wie eerder van een liefhebber van textiel is, vindt evengoed zijn gading binnen Durlet’s aanbod. Het bedrijf bouwde inmiddels ook een heel areaal van design in stof uit, waaronder zetels en fauteuils. Durlet maakt overigens ook meubilair op maat en werkt daarvoor regelmatig samen met architecten en spelers op de projectmarkt.

Belgisch vakmanschap met een internationaal kantje: het Izegemse bedrijf Durlet blinkt uit in ergonomisch én esthetisch zitmeubilair ontworpen door talent van eigen of internationale bodem. ©Durlet

Om de klanten van blijvende innovatie te verzekeren, werkt Durlet regelmatig samen met bekroonde designers uit binnen- én buitenland. Enkele succesvolle samenwerkingen werden onder meer met Anita Schmidt (DE), Gerd Couckhuyt (BE), Sylvain Willenz (BE) en Frans Schrofer (NL) gerealiseerd, telkens voorzien van een unieke stijl en met het oog op het behoud van de Durlet-identiteit. Bij elk design staat de Durlet-filosofie voorop: een continue zoektocht naar de perfecte proporties, absoluut zitcomfort en vakmanschap. Wij gidsen je even door hun huidige aanbod met must-haves voor een tijdloos en comfortabel interieur.

De zitruimte heruitgevonden

Eén aspect dat heilig is voor Durlet, is ergonomie. Het vraagstuk naar een comfortabele maar functionele zitruimte leidde het bedrijf onder meer naar haar succesmodel, de ‘Buenavista’ sofa van Anita Schmidt die aan verschillende noden in één leefruimte tegemoetkomt: het ontwerp van een centraal ziteiland waar bijvoorbeeld gasten ontvangen kunnen worden maar evengoed ‘s avonds ingezet kan worden om eens languit een boek te lezen of televisie te kijken. Het ‘Buenavista’ model verenigt niet alleen twee functies maar dient tegelijk ook als scheidingselement.

Het modulaire ‘Buenavista’ ziteiland ontworpen door de Duitste designer Anita Schmidt kan helemaal naar wens samengesteld worden en biedt zo de oplossing voor een multifunctionele zitruimte. ©Durlet

Het design bestaat nl. uit verschillende modules die perfect tegen elkaar kunnen worden geplaatst. Ook de rug- en armleuningen zijn op modulariteit voorzien en werden zo aangepast dat je er langs twee kanten comfortabel tegenaan kunt leunen. En er werd geëxperimenteerd met verschillende dieptes en breedtes, zodat je aan de ene kant van je eiland – ‘de conversatiekant’ – een normale zitdiepte hebt en aan de andere kant een breder, meer casual liggedeelte. Door de fijne pootjes en subtiele plinten oogt het design licht en lijkt het optisch te zweven. Naast het ‘Buenavista’ model zijn er tal van andere modulaire mogelijkheden, waarbij het flexibele ‘Dune’ model met zijn afgeronde look ook hoge ogen gooit.

Dune model modulaire sofa durlet
De modulaire ‘Dune’ sofa kun je naar kleur en vorm samenstellen. ©Durlet

Nostalgisch design

Vaak is design de uitloper van een commerciële vraag. De ‘Messeyne’ stoelcollectie van Gerd Couckhuyt voor Durlet is inmiddels een begrip en werd ontworpen voor het gelijknamige hotel en restaurant. Het design neemt je terug naar de glamoureuze 50’s: de ‘Messeyne Chair’ is geïnspireerd op de typische restaurantstoel uit de jaren vijftig dankzij haar schelpvormige design en de gebogen houten poten. Dit model is verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, maar wordt meestal uitgevoerd in een elegante combinatie van leer aan de buitenzijde en stof aan de binnenzijde.

Links: de ‘Messeyne Chair’ – Rechtsonder: een ‘Messeyne’-variant in een barkruk. ©Durlet

Als gevolg van het succes van deze stoel ontstond een hele ‘Messeyne’ collectie. Eerst werd er een tafel aan de collectie toegevoegd, met een analogie in de vorm van de poten. Het tafelblad bestaat uit bruin of grijs emperadormarmer, rechthoekig of ellipsvormig. De lengte varieert tussen 245 cm en 300 cm (rechthoekig), of een diameter van 145 of 195 cm (ellipsvormig). Naast de tafel volgden ook nog variaties op de stoel, zo is de ‘Messeyne Chair’ intussen ook verkrijgbaar op een draaivoet of in een hoog barmodel zonder armleuningen.

Een award voor Bertus

Nog een klassieke binnen het Durlet-assortiment is het ‘Bertus’ model. Een fauteuil die in 2009 ontworpen werd door Alain Monnens, en in 2010 bekroond werd met de befaamde Red Dot Design Award. Tijdloos met een schijnbaar eenvoudig ontwerp, maar niets is minder waar: het frame van de fauteuil is naar buiten gebracht, bevat kussens en dient als armleuning. Lange tijd was de fauteuil enkel in een zwart of grijs frame beschikbaar, maar voor haar tiende verjaardag kreeg ze een actuele, warme bronskleur.

De ‘Bertus’ fauteuil ontworpen door de befaamde designer Alain Monnens ©Durlet

Naast de ‘Bertus’ evergreen, lanceerde Durlet ook een aantal relaxfauteuils die zowel ultiem gebruiksgemak als een stijlvol design kunnen verenigen. Het recentste model uit deze afdeling is de ‘Jackson’ fauteuil die specifiek werd ontworpen om niet als typische relaxfauteuil te ogen, maar als een fauteuil die zich onopvallend en elegant in een interieur kan integreren. Verwacht je hierbij niet aan open of zichtbare metalen armleuningen. Het model heeft een zachte uitstraling met drie softe rugkussens en slanke armleuningen. Ideaal om in te rusten, lezen of te werken met een laptop.

©Durlet

Dit artikel werd in nauwe samenwerking met Durlet gecreëerd. (Durlet.com)

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.