#Inspiratie#Werkruimte

Tip: een hippe make-over voor je boekenkast

Ook de chaotische boekenkast in de woonkamer verdient een make-over.
Geplaatst op  
Tip: een hippe make-over voor je boekenkast © Pexels

Boeken verdienen net als kunstwerken een mooi plekje in het interieur, al is de inrichting ervan niet evident. De vraag ‘wat is de beste manier om een boekenkast in te richten?’ levert al snel tientallen antwoorden op. In dit artikel geven we enkele tips die de volgende make-over alvast gemakkelijker maakt.

Ordenen van boeken

© Pexels

Van nature uit plaatsen we boeken rechtop, een tactiek die we terugvinden in boekenwinkels en bibliotheken. Het zorgt er namelijk voor dat lezers een titel snel terugvinden, maar oogt vrij saai en monotoon. Een eenvoudige oplossing: voeg een paar secties horizontaal gestapelde boeken toe om zo dimensie te creëren op de planken. Het doorbreekt de eentonigheid van rijen verticale boeken, maar maakt ook dat er lege plekken ontstaan speciaal om favoriete boeken in de spotlight te plaatsen, op te vullen met andere decoratie of om gewoon leeg te laten. Wees niet bang van lege ruimtes!

De aandacht voor kleur rijkt verder dan de verf die we kiezen voor muren of de kussens in de woonkamer. Ook bij de inrichting van een boekenkast spelen kleuren een belangrijke rol. Denk maar aan de kleurrijke rainbow shelves waar boeken geordend zijn zodat er een regenboog ontstaat op de planken. Ook voor de minimalistische interieurs is de inrichting op basis van kleur een optie. Kies er bijvoorbeeld voor om alleen de boeken met een witte kaft tentoon te stellen, dit oogt zachter dan de combinatie van kleuren.

Als je voor de echte minimalistische look gaat tijdens de make-over van de boekenkast, zet de lectuur dan omgedraaid in de kast. Hierdoor zijn alleen de bladzijdes met hun beige kleur zichtbaar. Onthoud wel goed waar je de boeken plaatste, of gebruik de titels die je niet onmiddellijk nodig hebt!

Decoratie

© Pexels

De decoratie die terug te vinden is op de planken van een boekenkast is ook persoonlijk. De ene verkiest om alleen boeken tentoon te stellen, terwijl de andere de kast liever gebruikt om zijn unieke tweedehands vondsten uit te stallen. Voor welke decoratiestukken je ook kiest, het is een goed idee om tijdens de make-over het kleurenschema van de kamer verder te zetten in de boekenkast. Zo creëer je een gevoel van eenheid doorheen de volledige ruimte. Beperk ook het aantal decoraties en probeer binnen dezelfde kleur te blijven, gebruik bijvoorbeeld witte beelden, vazen en fotolijsten. Door verschillende vormen te gebruiken, zorg je dan weer voor voldoende afwisseling.

Waar plaats je de verzamelde decoratiestukken? Begin alvast met de grotere stukken zoals manden, vazen of kunstwerken. Dat zorgt ervoor dat je de boekenkast niet onmiddellijk volzet met allerlei kleine voorwerpen, waardoor het al snel druk overkomt. Plaats de kleinere voorwerpen in de resterende lege ruimtes, op de stapels van horizontale boeken of gebruik ze als boekeinden. Boekeinden zijn niet alleen handig om te voorkomen dat boeken omvallen, maar laten je ook toe om op een simpele manier decoratieve elementen toe te voegen. Vazen of fotolijsten maken ideale boekeinden en zorgen bovendien ook voor een beetje kleur op neutrale planken. Als je merkt dat er toch nog wat kleur ontbreekt in de kast, aarzel dan niet om planten toe te voegen: van bloeiende bloemen tot overwoekerde klimop.

Nu de lente officieel het land in is en een lenteschoonmaak zeker op onze to-do lijst staat, verdient ook jouw boekenkast een make-over. Veel decoratieve stukken vind je terug in je eigen huis, maar hier is alvast een lijst om alsnog inspiratie op te doen!

Geschreven door stagiaire Sien Van de Wouwer

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.