#Ideeën#Interieuradvies

Een kleine badkamer? Zo benut je de ruimte optimaal!

Onze tips om je kleine badkamer ruimer te doen lijken en optimaal te benutten.
Geplaatst op  
Een kleine badkamer? Zo benut je de ruimte optimaal! © X2o

De badkamer. Een oord van rust en welzijn waar we ons lichaam even de tijd geven om te kunnen resetten. Hoe groot of klein deze ruimte ook is, een goede badkamer hangt samen met enkele belangrijke keuzes. Het juiste meubilair, aangepaste kleuren en verlichting, leuke accessoires… Maar wat als je grootse plannen niet overeenkomen met het beschikbare aantal vierkante meters? Wij adviseren je graag bij het inrichten van je bescheiden badkamer! 


Het juiste meubel kiezen

Links: de ‘White Tulip’ wastafel met opbergers uit de Monolith-collectie ontworpen door Philippe Starck voor Duravit – Rechts: sfeerbeeld van Pinterest

Een kleine badkamer = aan stijl inboeten? Niets van! Je moet misschien wel met enkele beperkingen rekening houden, maar een kleine badkamer inrichten is minstens zo leuk. Een belangrijke vraag is: hoeveel opbergruimte heb ik nodig? Ben je een hoarder van sanitaire spullen, dan heb je wellicht veel kastruimte nodig. Bij een kleine badkamer is het aangeraden om voor hangend meubilair te gaan, want dat doet de ruimte immers vergroten. Probeer de ruimte onder en rondom je wastafel goed te benutten. En denk ook aan het multifunctionele: een wastafel met ingebouwd rekje, een spiegelkast, een nis met schapjes in een verloren hoekje etc.


Optisch vergroten

Je badkamer kan je gelukkig ook optisch vergroten door enkele slimme en eenvoudige ingrepen. Werk in eerste instantie met grote spiegels als je je ruimte groter wil doen lijken. Plaats je spiegel(s) op een strategische plaats, bij voorkeur daar waar het natuurlijke daglicht het meest binnenvalt. Zo zorg je voor zoveel mogelijk lichtreflectie. Probeer daarnaast ook te zoeken naar een spiegel zonder rand die aansluit op je muur of badkamermeubel. Hoe minder visuele afbakening, hoe groter de ruimte lijkt.

Links: uit de Subway 3.0-collectie van Villeroy & Boch – Rechts: zwevend badkamermeubel ‘Lucida’ in de afwerking roasted oak van X2o

Een ruimte lijkt instant groter als er eenheid heerst. Een kleine badkamer hou je dus best zo monochroom mogelijk. Stel een kleurenpalet van enkele heldere tinten samen om je ruimte optisch te vergroten. Hou je van een fel kleurtje? Kies dan voor kleurrijke accessoires maar hou de muren en de vloer simpel. Probeer ook voor een simpele print of serene vlakken te gaan, en vermijd drukke muurtegeltjes indien je niet over veel ruimte beschikt. Ga je toch voor een decoratieve print? Beperk het liefst tot 1 muur of een klein oppervlakte (bv. de spatwand tussen je spiegelkast en wastafel).

Heb je alleen plaats voor een compacte douchehoek? Hou de wanden dan zeker transparant. Helder glas zorgt voor meer optische ruimte. Vermijd volle muren voor een inloopdouche in een kleine badkamer. Dat verkleint de ruimte immens.

Beeld uit de Coretto-collectie wastafels die verkrijgbaar is bij Facq

Goede verlichting is van bijzonder belang in een kleine badkamer. Werk met minimalistische, weinig opvallende plafondarmaturen die niet veel plaats innemen maar toch een aanzienlijke invloed op de ruimte hebben. Daarnaast investeer je ook best in indirecte sfeerverlichting, wat het optische ruimtegevoel ook sterk stimuleert. Plaats bijvoorbeeld led-strips onder het bad of het badkamermeubel zodat je een serene en heldere sfeer in de ruimte creëert.


Slim opbergen

Links: acaciahouten opbergmeubel van Zara Home – Rechts: wandelement met opbergzakjes van Ikea

Niet alleen je badkamermeubel kan slimme opbergmogelijkheden bevatten, er bestaan ook andere opties. Gebruik bij een kleine badkamer ook zoveel mogelijk je muren. Dat kan door wandleggers in te zetten en door vervelende ruimteverbruikers zoals een verwarmingselement naar boven te verschuiven op een plaats waar het niet stoort. Verder kan je decoratieve manden inschakelen voor het opbergen van sanitaire benodigdheden.


Prioriteiten stellen

Links: beeld afkomstig van Pinterest – Rechts: een badkamerproject van het Australische designbureau TomMarkHenry

Probeer ten slotte voor jezelf uit te dokteren wat essentieel is in jouw badkamer. Als je niet veel ruimte hebt, probeer dan niet alles te betrekken in de badkamer. Kies voor een douche OF een bad. Maak je voor jezelf een gezonde afweging. Gebruik je een bad wel regelmatig? Als het antwoord ja is, dan kan je misschien wel voor een multifunctionele bad-douchecombinatie kiezen. Een meubel dat zowel een bad als douche is. Een andere populaire optie is de bad-doucheruimte. Dit is een soort van 2-in-1-ruimte waar het bad in de waterzone van de douche geplaatst wordt. Zo kan je toch nog optimaal genieten van beide opties.

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.