#Ideeën#Interieuradvies

Energiebewust de winter in met onze praktische tips

De energiecrisis is een feit, maar met deze tips overleef je de winter net iets budgetvriendelijker dan verwacht.
Geplaatst op  
Energiebewust de winter in met onze praktische tips © Niko

We maken ons massaal zorgen om de energiefactuur, nu de prijzen ongeziene pieken halen. In dit dossier onderzochten we welke tips deze kosten kunnen beteugelen en hoe sommige innovaties ons daarbij kunnen helpen.

Verwarmen anno 2022

Je woning een aangename temperatuur geven, kan je deze winter een aardige duit kosten. De groeiende energiecrisis maakt ons verbruiksbewuster en zet bedrijven aan om slimme en energiezuinige producten op de markt te brengen. Volgens Fluvius, de netbeheerder, gaat 60% van het energieverbruik in een doorsnee gezin naar verwarming. Een nationaal onderzoek uitgevoerd door Daikin wees uit dat één derde overweegt om van verwarmingsinstallatie te veranderen, om zo de kosten te drukken. Meer dan drie op vijf ziet de hoge energiefactuur als een noodzaak om op hernieuwbare energie over te stappen.

Niko Home Control traditionele bekabeling - InstallatieProfs.nl
Het Belgische bedrijf Niko is specialist in huisautomatisering. Met de Niko Home Control-technologie kun je perfect meten hoeveel energie je per toestel thuis verbruikt en ze eveneens reguleren. Het merk biedt verder ook slimme schakelaars en stopcontacten aan. © Niko

 

Maar hoe verwarm je vandaag op duurzame wijze? Eén optie is de warmtepomp. De Managing Director bij Daikin België, Roderik Desiere, legt uit: “Door te kiezen voor een warmtepomp ben je niet langer afhankelijk van fossiele brandstoffen en de daaraan verbonden energiekosten. Een warmtepomp onttrekt voor zo’n 75% gratis energie uit de natuur. Uiteraard is er een prijskaartje verbonden aan de installatie maar dat is niets vergeleken met het rendement dat je eruit haalt.”

Ook in het rijtje van de ecologische verwarmingsmethoden indien je een transitie overweegt: de zonneboiler, de thermische en fotovoltaïsche zonnepanelen. Handig om te weten is het tijdelijk verlaagde BTW-tarief voor zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen (behalve hybride versies) door de overheid. Voor woningen van minder dan tien jaar geldt een verlaagd tarief van 21% naar 6% tot en met 31 december 2023.

Zo hou je de warmte vast

Maar wat als je niet over het budget beschikt om plots over te schakelen? Kleine, vaak ongekende, ingrepen kunnen ook al helpen om de temperatuur binnenshuis op peil te houden. Dagelijks verdwijnt er heel wat opgewekte warmte door de riool, ramen en deuren. Door te investeren in isolerende gordijnen, rolluiken en tochtstrippen spaar je 24 euro op een jaar uit volgens het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Zij schatten ook dat je met drie vierkante meter radiatorfolie, zo’n 48 euro per jaar uitspaart. Die folie is in het bijzonder geschikt voor radiatoren die voor een buitenmuur hangen. Af en toe je radiatoren ontluchten, is ook een goede tip. De luchtbellen in het circuit zorgen er immers voor dat het hete water niet deftig kan circuleren, met energieverlies tot gevolg.

Maak jezelf ook bewust van de warmte die bepaalde acties of huishoudtoestellen na gebruik afgeven. Heb je net gekookt? Giet je kookpot met heet water niet weg, maar laat de warmte in de ruimte opgaan. Dat geldt ook voor de oven, die je na gebruik best niet meteen sluit. Fluvius raadt ook aan om te investeren in aparte thermostaatkranen voor elke kamer, want zo bespaar je toch ook zo’n 8 euro per kraan elk jaar. Bijkomend adviseert Fluvius om de thermostaat één graad lager te zetten en een dikkere trui aan te trekken, waar je dan weer 7% brandstof mee bespaart. Een extra tip is om de verwarming een uur voor het slapengaan op nachtstand te zetten. Let ook op met verluchten: een kwartiertje per dag volstaat volgens Fluvius!

Lucht/lucht warmtepomp ‘Perfera’ in vloermodel is geschikt voor zowel koeling als verwarming. Het uiterst energiezuinige toestel (A++) wordt aangedreven door 80% hernieuwbare energie uit de lucht en 20% elektriciteit. De ‘Heat boost’-functie zorgt ervoor dat de ingestelde temperatuur 14% sneller wordt bereikt dan bij een gewone warmtepomp. De ‘Floor warming’-functie zorgt voor een optimale convectie van warme lucht vanaf de onderzijde van de unit. Daikin. Prijs op aanvraag. © Daikin

Meer weten = meer meten!

Heb je enig idee hoeveel energie je verbruikt op dit moment? Het is goed om te weten hoeveel energie je elke dag consumeert, en vooral welke toestellen de grootverbruikers onder jouw dak zijn. Wist je dat er jaarlijks zo’n 5 à 10% van de energie jaarlijks verloren gaat door sluipverbruik? Toestellen in stand-bymodus verbruiken sluimerend energie en schakel je beter per direct uit. Je kunt dat op twee manieren doen: je trekt de stekkers van toestellen die je niet (meer) gebruikt uit of je investeert in een slim automatiseringssysteem.

Dat laatste meet precies wat je verbruikt waardoor je een pak efficiënter met je energie omgaat. Een mooi en Belgisch voorbeeld is het Niko Home Control-systeem, dat nauwkeurig en in real time nagaat hoeveel elektriciteit je verbruikt, hoeveel stroom je zelf produceert, hoeveel van je eigen stroom je zelf gebruikt en hoeveel je terug naar het net stuurt. Met de Niko Home-applicatie schakel je je toestellen vanop afstand in of uit en beheer je het verbruik ervan. Voor wie Niko Home Control gebruikt om toestellen, die warmte produceren of opslaan, slim aan te sturen reikt Fluvius tot eind 2022 een premie uit, bestemd voor de aankoop en plaatsing van het systeem.

Groen licht

Naast de grootste energiekosten van verwarming (60%) en warm water (15%) speelt ook verlichting een rol op jouw factuur. De koploper op vlak van energiebesparing is de LED-lamp, die vijftien keer langer meegaat dan de gewone gloeilamp. En als je toch bezig bent met het investeren in groenere verlichting, kijk dan ook voor LED-varianten met een dimfunctie. Een lamp die op halve kracht brandt, verbruikt logischerwijze ook maar de helft van de energie.

De slimme Gradient Signe-lampen van Signify die verschillende kleuren kunnen combineren. De lampen kun je bedienen met je stem of de Hue-app. Verkrijgbaar in een witte, zwarte of eiken uitvoering. Vanaf 219,99 euro voor de tafellamp en 329,99 euro voor de vloerlamp. © Signify

Op vlak van slimme verlichting is Philips – wiens verlichtingsproducten nu onder de naam Signify door het leven gaan – koploper. Onlangs introduceerde het bedrijf SpaceSenseTM, een bewegingsdetectietechnologie waarmee je je verlichting kunt automatiseren. De technologie werkt met wifi-signalen, die de lampen doen branden wanneer ze verstoord worden als er iemand een ruimte binnenwandelt. SpaceSenseTM kan kamers dus automatisch verlichten, door het licht te activeren wanneer je binnenkomt en weer uit te schakelen wanneer geen beweging meer wordt gedetecteerd.

5 tips voor een groenere mindset

Cornell Cooperative Extension | Green Living Fair

  • Bespaar jezelf de moeite: handafwas verbruikt meer energie dan de vaatwasser. Spaar je vaat op tot je het toestel volledig kunt vullen. Beschik je niet over een vaatwasser? Vul de wasbak dan met warm water en was niet af onder een lopende kraan.
  • Gun je droogkast een break: dit luxetoestel is niet zo energiezuinig, het verbruik kan makkelijk oplopen tot 500 kWh of meer per jaar. Gebruik een wasrek (en plaats deze in een ongebruikte ruimte) of hang je was buiten op als het kan.
  • Hou je van lange douchebeurten? Probeer je sessies te verminderen door een douchetimer aan te schaffen! Het koude water in afwachting van de eerste warme stralen, kun je overigens in een emmer opvangen en aan je planten geven.
  • Is je diepvries tijdelijk minder gevuld? Vul hem dan met bakjes met water. Zo moet hij minder hard werken om op temperatuur te blijven.
  • Kook met het deksel op je kookpot, dat verbruikt minder energie en laat je sneller klaar zijn. Je eten opwarmen met de microgolfoven is energiezuiniger, je bespaart drie tot vier keer meer energie dan een gasvuur of inductiekookplaat.

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.