#Ideeën#Interieuradvies

Hoe je water zachter en minder irriterend voor de huid maken?

Alle tips om je water in huis zachter te maken zodat je minder last van kalk hebt en je huid minder geïrriteerd raakt lees je hier!
Geplaatst op  
Hoe je water zachter en minder irriterend voor de huid maken? ©

Heb je dikwijls last van een droge huid of van dof en broos haar? Hebben de verschillende huidcrèmes geen enkel resultaat kunnen bieden? De oplossing is nochtans voor de hand liggend, je hoeft gewoon je water zachter te maken. Zacht water is dé oplossing voor zowel je technische als persoonlijke, fysieke problemen.

Zowat 80% van de gezinnen in België hebben last van hard water. Je bent dus niet de enigste die dit probleem ondervindt. Maar wat is hard water en wat zijn de gevolgen hiervan? Bestaan er oplossingen die je huid soepel en gezond kunnen houden?

Hard water vs. zacht water

Hard water bevat een hoge concentratie aan calcium en magnesium. Hard water die in contact komt met lucht of die verwarmd wordt, heeft al snel een negatief effect op ons lichaam maar ook op onze huishoudtoestellen evenals onze transportleidingen. Hoe kun je nu te weten komen of het water dat door de kranen stroomt wel degelijk zacht of hard is?

Je kunt je ten eerste al informeren omtrent de hardheid van het water bij je gemeente. Meestal zijn de eerste signalen van hard water te herkennen tijdens de dagelijkse routines.

Heb je bijvoorbeeld geregeld last van eczeem door een droge huid? Dan kan dit het gevolg zijn van hard water. Op je huishoudtoestellen zal hard water zich vertalen in kalkaanslag en verstopte leidingen.

Hard water veroorzaakt huidirritaties en droogt uw haar uit

Dermatologen en schoonheidsdeskundigen zullen het je allemaal bevestigen: hard water heeft snel de neiging je huid en haar uit te drogen. Zeep lost namelijk moeilijk op bij hard water. Dit zorgt voor een mengsel van calcium en magnesium die de huid irriteren. Doordat je bij hard water meer zeep , shampoo etc. nodig hebt zal je huid ook meer belast worden en zodoende geïrriteerd geraken. Op termijn brengt dit allerhande huidaandoeningen met zich mee, waaronder jeuk, rode uitslag, droge huid enzovoort.

Kalkaanslag vermindert het rendement van uw huishoudtoestellen

Hard water heeft niet alleen gevolgen op je lichaam, ook sanitaire installaties kunnen er het negatief effect van ondervinden. Kalkaanslag herken je gemakkelijk door het wit laagje op uw badkamerkraan, douchekop, douchewand,…

Dit ontsierend laagje moet echter zo snel weggeschrobd worden, wil je vermijden dat dit op termijn je leidingen gaat verstoppen en de verwarmingselementen van je toestellen gaat beschadigen.

Bespaar dus op uw energiefactuur en voorkom het veelvuldig gebruik van schoonmaakproducten voor het ontstoppen van je leidingen en het ontkalken van je apparaten door het water in huis te ontharden.

Zacht water voor een zachte huid: plaats een waterontharder

Je hebt het dus goed begrepen, dé oplossing om een einde te maken aan je huidproblemen en de kalkaanslag in je leidingen is met zacht water. Maar hoe verkrijg je zacht water? Met een waterverzachter natuurlijk!

Wat is een waterverzachter?

Een waterverzachter filter het kalk in het water weg en werkt volgens het principe van de ionenuitwisseling. Ze vangen calcium- en magnesiumionen op en vervangen deze door natriumionen. Deze natriumionen zorgen ervoor dat je water zachter wordt.

Waterverzachters bestaan zowel in een elektronische als mechanische variant. De ontharder dient geïnstalleerd te worden op een vlakke ondergrond, in de buurt van een afvoerpunt en niet te dicht bij een warmtebron.

Een waterontharder wordt steeds bijgeleverd met een bypass. Deze zorgt ervoor dat de ontharder uitgeschakeld kan worden zonder de watertoevoer te onderbreken. Dit is vooral handig wanneer je gewoon het leidingwater wilt gebruiken zonder deze te ontharden.

Hoewel het mogelijk is om zelf een waterverzachter te installeren, wordt aangeraden dit over te laten aan een professionele installateur. Zij kunnen je adviseren over het type toestel die beantwoordt aan je noden en behoeften.

Wat is de kostprijs van een waterontharder?

Zoals je je het al ongetwijfeld kunt voorstellen zijn de prijzen van een waterontharder afhankelijk van de merken en modellen (mechanisch of elektronisch).

Gemiddeld reken je best op een prijs liggend tussen € 700 en € 2.500. Voor de installatie door een professionele installateur tel je nog zo’n € 200 erbij.
Een elektronische waterontharder is duurder, maar zal ook efficiënter werken. Je kunt zelf éénvoudig uw programma instellen en vermijdt zo overbodige spoelingen.

Waterontharders: alle voordelen op een rijtje!

De voordelen voor het installeren van een waterontharder zijn uiteraard talrijk:

Zeg vaarwel tegen een droge huid en dof en broos haar.

Bespaar op uw energiefactuur! Kalkaanslag tast uw verwarmingselementen. Met een waterverzachter moet je minder energie verbruiken om je huishoudtoestellen ten volle te kunnen benutten.

Je hebt minder was- en schoonmaakproducten nodig. Dit levert je een jaarlijkse besparing van zo’n € 100.

Je verlengt de levensduur van je huishoudtoestellen. Koffiemachine, strijkijzer, vaatwasser,… met een waterverzachter voorkom je niet alleen slijtage maar gaan je toestellen ook tot 30% langer mee.

Doordat de waterontharder ook gassen en schadelijke stoffen wegfiltert zal je kraantjeswater veel lekkerder smaken.

Bijkomende tips voor een zachte huid

Hoewel een waterverzachter de beste oplossing is voor een zachte huid, kun je ook het plaatsen van een douchefilter overwegen.

Heb je veel last van huidirritaties, zorg er dan ook voor dat je geen zeepproducten en shampoos gebruikt die teveel huidvet verwijderen en je huid uitdrogen. Ook het overmatig gebruik van warm water kan huiduitdroging veroorzaken.

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.