#Adresjes#Hotels#Inspiratie#Nieuws#Trends#Winkelen

Hoe kies ik een bed?


Geplaatst op  
Hoe kies ik een bed? ©

Wat is een goed bed en hoe vind je dat? Onze tips voor de snelste weg naar dromenland.

“Een goed bed moet aan één voorwaarde voldoen: schouders, bekken en knieën ondersteunen en tegendruk geven. Zo blijft de ruggenwervelkolom recht in zijlig en kan ze haar natuurlijke kromming volgen in ruglig,” vertelt de Mechelse kinesist en rugexpert Hans Verreth. Dat is nodig omdat ’s nachts het vocht tussen de wervels weer moet kunnen doorvloeien tussen de wervels. Dat vocht dient overdag als schokdemper bij onze bewegingen, maar na een dag zijn onze wervels samengedrukt. Op je buik slapen wordt afgeraden.

Bedden die te hard of te zacht zijn, vallen zo af. Weg dus met de mythe dat een hard bed een goed bed zou zijn. En ook weg met futon of waterbed. Ooit waren ze in de mode, maar nu zijn er interessantere nieuwigheden. Zoals boxsprings. Dat bed, letterlijk ‘doos met veren’, bestaat uit een gestoffeerde ondergrond van pocketveren met daarop een matras. Ze zien er knus en comfortabel uit en daardoor zijn ze vandaag immens populair. Bovendien heb je ze in alle prijsklassen, van € 500 tot € 40 000, dat laatste voor het Britse Vi-spring, waar ook George Clooney, Sting en de Beckhams op slapen, we geven het maar mee.

Fysica

In tegenstelling tot vroeger focussen bedfabrikanten nu meer op de combinatie van matras en ondergrond om de juiste ergonomische kwaliteit te krijgen. Voor een goed bed moeten we het niet ver gaan zoeken, België is een prima beddenland. De twee bekende merken van lattenbodems, Lattoflex en Swissflex zitten in het assortiment van Beka, dat daarnaast ook een collectie boxsprings heeft. LS Bedding kunt u kennen van de Magnitude-boxsprings. Ook het label Ergosleep is van hen. Dat bed wordt ingesteld volgens de gegevens van het zogenaamde slaap-DNA (digitale nachtrust analyse), van de reclame met BV’s die zeggen: “Hoe ik slaap? Da’s persoonlijk”.

Het Belgische Dorsoo gaat er prat op een systeem te hebben dat de rug vanzelf op de juiste manier ondersteunt. In hun lattenbodems zitten hydraulische pompen die werken volgens het principe van communicerende vaten. Het klinkt als een fysicales maar gelukkig zien de bedden er niet zo uit. Vorig jaar investeerde Dorsoo in eigentijdse looks en modellen, want het oog wil ook wat als mensen een bed gaan kiezen.

Nog een bekende beddensoort en merk is Auping. Dit principe werd in 1888 bedacht door de Deventerse smid Johannes Auping toen een lokaal ziekenhuis een afwasbare bedbodem zocht. Zo prozaïsch kan het dus zijn, een verhaaltje uit het beddenbedrijf.

Slapen in de beddenwinkel

Sinds een tijdje posten slimme fabrikanten de namen van hotels waar hun bedden in staan op hun websites. Zo kunt u opzoeken in welk hotelbed u de nacht van uw leven hebt gehad, of uw zoektocht naar een nieuw bed met een verzetje inzetten. De Kortrijkse beddenwinkel De Nachtwacht ging nog een stapje verder. Zij richtten boven hun winkel een gastenappartement in met vijf testbedden. Wij testten beide pistes voor u uit. Om de keuze voor mijn twee testnachten te staven, geef ik u even mijn slaapgeschiedenis. Sinds een jaar of vijftien slapen mijn man en ik op een Auping Auronde, een bed dat intussen al 35 jaar op de markt is. Braafjes vervingen wij de matrassen na een jaar of tien en doorgaans krijg ik nog elke avond een aangenaam gevoel als ik mij onder mijn dekens oprol voor een verkwikkend nachtje slaap. Als kind sliep ik op een lattenbodem, die intussen dienstdoet in het kinderbed van mijn dochter van negen. Dit maar om aan te tonen hoe duurzaam zo’n lattenbodem is.

Een lattenbodem of spiraalbodem gingen we dus niet testen. Het Dorsoo-systeem leek mij wel iets. En ik liet ook mijn slaap-DNA opmeten. Dat duurde 7 minuten. Eerst beantwoord je een paar vragen over je gewoontes in bed. “Transpireert u veel?”, “woelt u veel?”, … . Nadien ga je in zijlig op een bed liggen en meet een systeem in het bed je op. Even later stelt het bed zich in op de aan jouw aangepaste manier. Nog even later herstelt het bed zich in oorspronkelijke staat, zodat je het verschil kunt voelen. Dat verschil voel je overduidelijk. Als je een Ergosleep-bed koopt, worden de instellingen bij levering ingesteld. Als er nadien iets verandert in je leven, je bent bijvoorbeeld zwanger, kun je de instellingen manueel aanpassen met een hendeltje. Ergosleep biedt zijn systeem zowel met lattenbodem als met boxspring-ondergrond aan.

Testnest testen

Boven de winkel richtte de Kortrijkse winkel De Nachtwacht een gastenappartement in met dakterras met jacuzzi. Klanten betalen € 120 om daar een bed uit te testen, maar krijgen dat wel terug als ze een bed kopen.

Het gaat als volgt. Eerst krijg je van zaakvoerder Kim Vanacker een rondleiding in de winkel langs de vijf mogelijke bedden waaruit je kunt kiezen: een Auping Kiruna-boxspring; een boxspring van het Duitse Schramm; een boxspring met topmatrasje van het Zweedse merk Carpe Diem; een Belgische boxspring van Magnitude en een boxspring van het Belgische merk Fylds, uit de collectie “Het Belgisch bed” (sic). Hee duurder het gamma, hoe meer mogelijke opties, zoals tweemotorig aandrijfbaar, verhoogde of verlaagde instap, net zoals bij auto’s kunt u daar ver in gaan.

Vanacker verkoopt ook Vi-spring. Onder het motto: “Dichter dan dat zal ik wel nooit bij George Clooney komen,” strek ik mij uit op dat luxepaardje van Shetland-wol, prijskaartje rond de € 18 000. “Het is daar heel koud op de Shetland-eilanden, dus die poney’s hebben heel dikke vachten, vandaar dat die wol zo comfortabel aanvoelt,” gaf Kim Vanacker ons nog mee.

Carpe Diem

In het Testnest staan de bedden in vijf kamertjes opgesteld, als raspaarden in hun box, klaar voor de start. Wij gaan voor het Carpe Diem-bed. In Zweden wordt dit bed door kinesisten aangeraden, weet Kim Vanacker. Het bed is opgedekt met lakens van het oerdegelijke Belgische linnenhuis Slabbinck, dat naast bedlinnen ook kazuifels maakt. Het voelt allemaal heerlijk en zacht aan. Getest en goedbevonden.

Het tweede bed dat we gingen testen, van het Belgische label Dorsoo, stond in het hippe Maastrichtse Townhouse Design Hotel. Het hotel op zich is al een uitstapje waard want het is ingericht in een mix van vintage meubels en robuuste materialen met mooi modern design, zoals de Tab-leeslampjes van Flos en Jasper Morrison-stoelen van Vitra. In de kamer was de inrichting ook erg gezellig, compleet met goudvis. Bij mijn weten de eerste keer dat ik een kamer gedeeld heb met een vis.

In alle eerlijkheid, over het bed kunnen we kort zijn, het eerste wat mijn man en ik ’s ochtends tegen elkaar zeiden was: “Ik heb fantastisch geslapen.” De truc met de hydraulische pompen en de tegendruk op de juiste plaatsen blijkt te werken, voor ons dan toch, want slaapvoorkeuren zijn en blijven heel persoonlijk.

Dorsoo biedt geen vergoeding voor het bedden testen op hotel, maar ze bieden wel een testperiode van twee maanden aan, zodat je je bed na twee maanden nog kunt inruilen als het toch niet bevalt.

Niet wakker liggen

Voor een antwoord op de vraag: “Kun je iets verkeerds doen met het kiezen van een bed?” wenden we ons weer tot kinesist en docent ergonomie Hans Verreth: “Gezien je een-derde van je leven in bed doorbrengt, is een goed bed belangrijk, maar er is geen relatie tussen bijvoorbeeld rug- en nekklachten door te slapen in een slecht bed. Meestal wordt die pijn door een discusprobleem veroorzaakt, hernia, blokkages, houdingsafwijkingen, … . Een nieuw bed zal die klachten niet verhelpen. Het is zelfs beter om eerst te genezen voordat je een nieuw bed gaat kopen. Ik raad patiënten meestal aan om naar een multimerkenwinkel te gaan, waar ze de voor- en nadelen kennen van elk soort bed.”

Is een duur bed beter? “Ik zeg altijd tegen patiënten: wakkerliggen van de prijs van een nieuw bed, is ook niet gezond. Informeer je goed, en probeer zo veel mogelijk dingen uit, ook al door in de beddenwinkel op bedden te gaan liggen. Het is ook beter om uitgerust op pad te gaan, dus beter niet ‘s avonds. Wat ik afraad, zijn bedbodems voor twee personen. U heeft een andere lichaamsbouw dan uw partner, dus ook persoonlijke noden voor uw kant van het bed.”

Wat denkt u van het principe om een nacht een bed te gaan uittesten? “Eén nachtje een bed testen is te weinig. Veel beter is het om een matras of bed te kopen in een winkel waar je een omruilgarantie krijgt van een maand.”

Goed om weten, maar de piste van het ene nachtje zou ik toch nog niet helemaal afschieten. Het kan een goed begin zijn voor uw zoektocht en het is een pak leuker om te doen dan uw zaterdagen slijten in matrassenreuzen of beddenparadijzen. We wensen u fijne slaapuitstapjes.

Richtprijzen van de vermelde bedden

Auping Auronde, € 2000 (zonder matrassen)

Auping Kiruna, € 6000

Magnitude € 5000

Schramm., € 9000

Carpe Diem € 5500

Het Belgisch bed: € 6500

Dorsoo € 4988

Ergosleep: vanaf € 3000

 

Testadressen

www.townhousehotels.nl (Maastricht)

www.denachtwacht.be (testnest)