#Inspiratie#Zit- & eetkamer

Hoe stek je de meest hippe planten van dit moment?

Een Pilea, Monstera, vetplantje of avocado: wij geven je het beste advies om je plant te stekken voor een groener interieur!
Geplaatst op  
Hoe stek je de meest hippe planten van dit moment? ©

Het stekken van planten wordt steeds hipper op sociale media. Het goede nieuws is: je hoeft niet persé groene vingers te hebben om de it-planten van dit moment te verstekken. Met een beetje geduld tover je je interieur in een mum van tijd om in een groenparadijs. Volg hier stap per stap hoe je aan de slag gaat met de leukste planten!  

Een Pilea stekken

Stekken betekent eigenlijk de kleinere stengels van de moederplant scheiden zodat er wortels kunnen ontstaan voor een nieuwe plant. Als amateur-stekker is het makkelijk om te beginnen met een Pilea (Pilea peperomiodes of pannenkoekenplant). De moederplant produceert mini-plantjes rondom zichzelf in de vorm van ondergrondse wortels. Haal de wortels voorzichtig uit de bodem met behulp van een mes. Creëer een ondersteuning door twee tandenstokers en een ijzerdraadje in elkaar te steken. Schuif de kleine Pilea met zijn wortels voorzichtig naar beneden tussen je ondersteuning. Vul een glas met water en plaats je Pilea erbovenop, zodat de wortels in het water kunnen weken. Ververs het water regelmatig. Vanaf het moment dat er witte worteltjes van 3 à 4 cm tevoorschijn komen kan je de Pilea in een pot met aarde planten, met een laag kleiballen voor de drainage. Besprenkel je Pilea in het begin vaak aangezien de plant het gewoon is om veel water te krijgen.

Een Monstera stekken

De belangrijkste regel voor een Monstera is dezelfde als die voor het stekken van een Pilea: knip met veel precisie een steel, met op z’n minst drie bladen, van de voet van de stam van je Monstera (Monstera deliciosamet een schaar af. Plaats de afsnijding nadien in een vaas met water om het geheel te laten ontkiemen. Ook hier ververs je het water – kalkarm bij voorkeur – best regelmatig. De wortels zullen zich ontwikkelen aan de basis van de vaas. Als de stekken lang genoeg zijn, kan je ze verpotten in een pot met verse aarde voor kamerplanten, met ook weer een laag kleiballen in de pot voor de drainage.

Een avocadopit laten ontkiemen

Een avocadoplant stekken vraagt veel tijd en geduld. Wees in eerste instantie voorzichtig bij het verwijderen van de kern van een avocado, zodat je ze niet beschadigt. Maak de pit schoon en laat ze één uur in warm water weken. Laat de pit nadien drogen in de open lucht. Prik vier tandenstokers in kruisvorm aan de zijden van de pit, zodat ze ondersteund is wanneer je ze boven een glas water plaatst. Het puntige deel van de pit moet omhoog liggen en mag het water niet raken. Het is aanbevolen om het water om de drie dagen te verversen om te voorkomen dat de kern gaat rotten. Wacht vervolgens een drietal maanden. Je zal zien dat de kern zal splitsen en wortels tevoorschijn zullen komen. Wanneer een mooie groene stengel aan de basis verschijnt, kan je ze in een pot met potgrond steken.

Vetplantjes vermenigvuldigen

Vetplantjes zijn de meest dankbare én gemakkelijke planten om te stekken. Je hebt keuze uit twee mogelijkheden: ofwel heeft je vetplant een kleinere plant die aan de basis groeit en moet je deze slechts subtiel ontwortelen en in potgrond steken, of je kiest ervoor om thuis een nieuw vetplantje te creëren op basis van één enkel blad.  Voor optie 2 snij je een blad aan de basis van de plant af, met een scherp mes. Snijd met een zuivere snede op de plaats waar het blad verbonden is met de stengel. Laat het blad nadien een week drogen. Is ze droog, dan steek je ze eenvoudigweg in een pot met potgrond voor vetplanten.

Het is onze ‘groene’ week, lees zeker ook deze artikels:

Groen om te doen: 10 x de leukste planten- en bloemenwinkels in eigen land

Tropical maximalisme: meer is meer deze zomer!

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.