#Adresjes#Winkelen

Groen om te doen: de leukste planten- en bloemenwinkels in eigen land

Shop je kamerplanten en bloemen in de leukste en origineelste winkels via onze adresjes
Geplaatst op  
Groen om te doen: de leukste planten- en bloemenwinkels in eigen land © ©BRUT

Wat groen binnenshuis geeft karakter aan je interieur, maar waar scoor je originele exemplaren? Wij zetten de meest bijzondere planten- en bloemenwinkels voor je op een rijtje, waar je een extra dosis zuurstof of gezelligheid kan kopen. 

The Plant Corner

Wie? Interieurvormgeefster Sofie Vertongen is de bezielster van deze Antwerpse plantenwinkel én van de online webshop Phyt, waar ze in eerste instantie plantjes verkocht.

Wat? Je vindt er luchtplantjes, tropische planten en cactussen die tegen een diepblauwe muur staan. De winkel is één en al schattigheid met planten die nonchalant in een ladekast uitgestald staan. Verder vind je er ook nog leuke accessoires zoals de macramé plantenhangers van ‘Het Atelier van Eva V’ en de minimalistische keramiek van Studio Joop.

Waar? Isabellalei 144, 2000 Antwerpen. Open dinsdag tot vrijdag van 11u tot 18u en zaterdag van 10u tot 17u.

Broesse

Wie? Celine en Brent uit Gent! Dit duo heeft een passie voor tropische planten en besloot om een kenniscentrum voor planten op te richten.

Wat? De urban jungle in Gent is naast plantenwinkel ook een gezellig café. Je kan er dus koffie, een pint of verschillende limonades drinken tussen de palmbladen. Naast tropische planten verkoopt Broesse originele plantenpotjes en het beste advies over de verzorging van je groene vriend. Plantenliefhebber voor één dag? Dat kan, want Broesse biedt ook een plantenverhuurservice op maat aan.

Waar? Baudelostraat 13, 9000 Gent. Open van dinsdag tot zaterdag van 10u tot 19u.

Agave

Wie? Het Brusselse koppel Christophe Preaux en Meggan Verschoore. Zij creëerden een Afrikaanse plantenjungle in de Brusselse Matonge-wijk.

Wat? Agave is sterkhouder in exotische planten, iets waar zaakvoerder Christophe je alles over kan vertellen. Zijn vrouw Meggan is dan weer specialiste in terrariums en voelt vanuit haar ziel welke plant het best in je interieur past. Voor een workshop om je eigen terrarium te creëren of macramé plantenhanger in elkaar te knopen, ben je meer dan welkom aan hun adres.

Waar? Dublinstraat 15, 1050 Elsene. Dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag open van 10u30 tot 18u30. Donderdag van 11u30 tot 19u30.

Rocco Pantalòn Brussel

Wie? De Brusselse gebroeders Tim en Ben Siaens vormen samen het brein achter Rocco Pantalòn. Tim ken je misschien ook van Milk and Cookies, de ontwerpstudio die hij oprichtte met Stijn Pauwels en zich voornamelijk richt op muziek, kunst en mode. Een plantenwinkel makes perfect sense, want de Siaens broers komen uit een nest van interieurvormgevers.

Wat? “Plants and cactae with striking personality, selected with care, handled with love.” luidt de slogan. Je vindt er een unieke selectie exotische planten en cactussen en hippe hebbedingen zoals een geometrische mini hydrarium voor je cactus.

Waar? Sleutelstraat 2, 1000 Brussel. Open van dinsdag tot zaterdag van 11u tot 18u.

Brood en Bloemen Lier

Wie? De vriendinnen Ine Van Coillie en Nathalie Smolders creëerden samen een plek voor alle kleine maar gelukzalige dingen in het leven.

Wat? Bij Brood en Bloemen kan je eten en drinken temidden van een bloemenparadijs. De twee vriendinnen grijpen met hun concept terug naar ambacht en authenticiteit. De inrichting is warm, simpel en puur, met veel houtelementen. Je kan jezelf tegoed doen aan lekker ontbijt of lunch (maar evengoed take-away!), een ruiker verse bloemen of frivole decospullen.

Waar? Dankzij hun eerste succesverhaal in Emblem (Lier), openden ze een tweede zaak in Heist-op-den-Berg. Adres Emblem: Liersesteenweg 78, 2500 Lier. Adres Heist-op-den-Berg: Binnenweg 1, 2220 Heist-op-den-Berg. Open van maandag tot zondag van 9u-18u (dinsdag gesloten).

Plantastic Urban Plant Shop

Wie? Het Kortrijkse duo Marjolijn Vermeulen en François Caulie dat ook achter het communicatiebureau Com Com Com zit.

Wat? De plantenwinkel beslaat de vroegere vergaderruimte van het bovengelegen bureau. Het idee voor een plantenwinkel kwam er nadat voobijgangers steeds naar binnen loerden voor drie speciale planten. Onder het credo ‘met een beetje groen wordt alles plantastic’ bieden ze de leukste kamerplanten, potten en andere accessoires aan.

Waar? Overbekeplein 12, 8500 Kortrijk. Elke dag geopend van 11u tot 18u, behalve op dinsdag en zondag. Op zaterdag is de zaak van 14u tot 18u open.

BRUT

Wie? Wat hebben een meubelmaker, een ­illustratrice-bloemiste en een kunsthistorica gemeen? Juist ja, de liefde voor planten en vintage.

Wat? In de Brusselse Marollenwijk kan je ‘plantaardige curiositeiten en vintage meubilair’ shoppen bij BRUT.  De winkel beschikt over een impressionante hoeveelheid exotische planten, netjes gestileerd naast de al even impressionante vintage meubels.

Waar? Hoogstraat 202, 1000 Brussel. Elke dag geopend van 11u tot 19u.

Blomster

Wie? Jonas Van Avermaet werkte eerst als mode-ontwerper voor huizen als Tim Van Steenbergen, Jil Sander en Haider Ackermann, om vervolgens aan zijn eigen droom te beginnen: een plantenwinkel op ‘t Eilandje in de stad van de mode.

Wat? Bij Blomster stel je de meest weelderige, kleurrijke boeketten samen. Jonas geeft je met veel passie advies, waarbij je zelfs de mogelijkheid hebt om het boeket af te stemmen op een eigen accessoire. Blomster is Scandinavisch geïnspireerd, met Marokkaanse toetsen. De diepblauwe muur doet je denken aan de Jardin Majorelle in Marrakech. Naast boeketten en kamerplanten vind je er ook meer exclusieve designs zoals de vazen van Piet Stockmans en die van Corkinho in het kurk. Leuk weetje: je kan je boeketten hier ook online bestellen.

Waar? Londenstraat 46, 2000 Antwerpen. Dinsdag tot vrijdag open van 11u tot 19u. Zaterdag van 10u tot 18u. Zondag van 10u tot 13u.

Als het een beetje exclusiever mag zijn: Thierry Boutemy

Wie? Hofleverancier van planten en bloemen voor o.a. de fameuze flower wall op de trouw van Kanye West en Kim Kardashian, de boeketten en bloemenkransen in de film Marie-Antoinette van Sophia Coppola, de catwalks van Lanvin en Dries Van Noten…  Thierry Boutemy is de Fransman die al jaren in Brussel woont en celebrity florist is.

Wat? Zijn zaak in Brussel valt langs de buitenkant niet meteen op, maar binnen is het een bloemen- en kunstwalhalla. Thierry Boutemy noemt zichzelf liever niet florist maar eerder bloemenartiest, en dat tonen zijn werk en het interieur in zijn Brussels hoofdkwartier zeker aan. Zijn werk straalt poëzie uit, binnen is het magisch donker zodat de bloemencreaties helemaal tot hun recht komen.

Waar? Vanderkinderestraat 375, 1180 Ukkel. Open van dinsdag tot zaterdag van 11u tot 19u.

Een gids voor kamerplanten nodig? Bekijk onze tips eens!  

Op zoek naar een vaas? Wij maakten een selectie van de mooiste vazen van dit jaar.

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.