#Dit is Belgisch#Nieuws

Hout couture: maak kennis met de designs van deze 3 houtkunstenaars

Drie designers aan het woord die gepassioneerd door hout zijn
Geplaatst op  
Hout couture: maak kennis met de designs van deze 3 houtkunstenaars © Domum Interior

Ze kennen het materiaal als geen ander en weten perfect hoe je elke soort tot edele designs omvormt. Achter hun creaties schuilt een bijzondere filosofie, een unieke artisanale kennis en verfijnd handwerk. Maak kennis met drie Belgische designers die hout tot een kunst verheffen.

SEBASTIAN LANDUYDT VAN DOMUM INTERIOR

De houtillusionist

Interieurdesigner en meubelmaker Sebastian Landuydt houdt van hout. De Thomas More-alumnus startte in 2020 zijn eigen designlabel Domum Interior op, dat zowel designobjecten als interieurprojecten op maat creëert. “Na heel wat renovatiewerken in mijn eigen flat en een 4-jarige opleiding schrijnwerkerij, besloot ik volledig mijn eigen ding te doen. In mijn atelier in Ninove maak ik meubelstukken tegen de stroom van massaproductie in.” Domum Interior herken je aan unieke details, designs die de wetten van de zwaartekracht lijken te tarten en duurzame materialen. Sebastian licht toe: “Ik kies voor een kwalitatieve en artisanale aanpak waarbij ik voor mezelf de grenzen van de complexiteit opzoek. De afgeronde hoeken in mijn designs bijvoorbeeld vragen intensief handwerk, zoals het aanbrengen van fineer op de atypische vormen. Om zowel een warme als tijdloze look te creëren, werk ik vaak met walnoothout als eyecatcher. Eén van de meest duurzame houtsoorten die prachtige schakeringen bevat.” Sebastian blikt trots terug op zijn voortgang tot hiertoe, maar is steeds op zoek naar nieuwe technieken en handelingen. “Elk jaar is anders”, vertelt hij. “Ik wil doorgroeien in mijn totaalprojecten als interieurvormgever maar ook mijn eigen meubelcollectie verfijnen. Een goede balans vinden tussen mijn ideeën en wat mogelijk is, een soort van optische illusie creëren… dat houdt me continu bezig.” De designer die in het verleden nog bij Philips werkte, droomt van knappe projecten in het binnen- en buitenland en een groter team. “Als het even moeilijk is, kijk ik terug op mijn weg. Dat boost mijn motivatie steeds!” besluit Sebastian.

Domuminterior.com

JEROEN DE RUDDERE

Passie voor hout

Je mag gerust zeggen dat zijn liefde voor houtbewerking in de familie zit. Als kind bracht Jeroen De Ruddere immers het grootste deel van zijn tijd door in de schrijnwerkerij van zijn grootvader Jef. Daar snoof hij de geur op van houtkrullen, luisterde hij naar het gezoem van de houtsnijmachine en keek hij verwonderd toe hoe alle voorwerpen tot leven kwamen… Toen hij op een dag zijn oog liet vallen op een mooie eiken balk bij een Belgische zagerij, nam zijn leven echter een nieuwe wending. Hij kocht de balk, nam hem mee naar huis, en begon aan zijn eerste creatie. Hij maakte een minimalistische en elegante lamp, die meteen een plekje kreeg in zijn woonkamer. Het is meteen raak. Zijn vrienden waren op slag verliefd op de lamp, en zonder het te beseffen verkocht Jeroen zijn eerste designerobject. Dat moment luidde het begin in van zijn ontdekkingstocht als gepassioneerd ontwerper. “Ik ga altijd op zoek naar vormen, verhoudingen en materialen die op mijn pad komen. Als ik een mooi gebouw zie, denk ik meteen na over hoe ik de verhoudingen zou kunnen verwerken tot een lamp of een functioneel object in hout. Ik werk graag met hout omdat het een materiaal is met een eigen leven. Hout leeft en heeft geleefd, en vertelt zijn verhaal via zijn vorm en textuur. Het is een echt geschenk van de natuur. Elk stuk is ook uniek, vooral als het eenmaal is bewerkt en gekleurd”, vertelt hij. Vandaag werkt Jeroen samen met zijn vrouw in zijn atelier in De Pinte, nabij Gent. Zijn creaties zijn eenvoudig en tijdloos, nauwkeurig en functioneel. Aaibaar, maar tegelijk ook bruut. Jeroen werkt bovendien samen met de beste Franse zagerijen die zich inzetten voor verantwoord bosbeheer, om het beste hout te verkrijgen. “Ik ben nieuwsgierig en altijd op zoek naar creativiteit. Ik probeer ontwerpen te maken die een ruimte verbeteren, net als het leven van de mensen die er wonen”, besluit hij. Kunstwerken die in het oog springen en de zintuigen stimuleren!

Jeroenderuddere.com

ANNE-SOPHIE ROSSEEL VAN HOUSE OF RORO

Op zoek naar duurzaamheid

De Belgische Anne-Sophie Rosseel houdt wel van een uitdaging. Zo heeft ze een designbureau in New York – Rosseel Studio –en een eigen label – House of RoRo. Onlangs heeft dat laatste trouwens zijn allereerste kindercollectie uitgebracht. Die draagt de naam ‘Interlockables’ en bevat veelzijdige en multifunctionele stoelen, tafels en opbergmeubels. Het is de bedoeling dat ze met de kinderen mee-evolueren zonder hierbij hun aanpassingsvermogen te onderschatten: “Toen mijn zoon wat ouder werd en nieuwe meubels nodig had, vond ik niet echt wat ik zocht. Daarom heb ik dan maar besloten om ze zelf te ontwerpen. Het vintagegamma in Europa is veel groter dan in de Verenigde Staten. Maar wat modern kindermeubilair betreft, merkte ik dat het aanbod hier beperkt en weinig gevarieerd is.” En dus heeft Anne-Sophie Rosseel een praktische, speelse en mooie meubellijn ontworpen. Ze liet zich hierbij inspireren door het werk van Enzo Mari en de methode van Bruno Munari, die inzet op eenvoud en samenhang. Het resultaat? Duurzame, veelzijdige en betaalbare meubels in modulaire kits. Ze zijn gemaakt van multiplex van gecertificeerd berkenhout en hebben kindveilige afwerkingen: “De meubels zien eruit als puzzels, ze bestaan uit 2D-stukken die samen 3D-voorwerpen vormen. Multiplex is daar ideaal voor. Het is minder maatgebonden dan hout en beter bestand tegen vocht. Hierdoor gaan de meubels langer mee”, verduidelijkt Anne-Sophie Rosseel. Haar premiummeubels zijn duidelijk ontworpen om de tand des tijds te weerstaan. Bovendien hebben ze een tijdloze look en komen ze ook buiten de kinderkamer volledig tot hun recht. De volgende collectie komt uit in 2024 en gaat nog verder. Zo mogen we ons verwachten aan meubels met draaivoeten, die met de kids kunnen meegroeien.

Houseofroro.com