#Ideeën#Interieuradvies

Inspiratie: zo gebruik je het ‘Majorelle’ blauw in je interieur

Vertaal de kleur van de botanische tuin van ontwerper Yves Saint Laurent naar je eigen huis!
Geplaatst op  
Inspiratie: zo gebruik je het ‘Majorelle’ blauw in je interieur © Ni Fre

Zegt de term ‘Majorelle’ blauw je iets? Als het niet direct een belletje doet rinkelen, dan herken je misschien wel de intens blauwe tint van op foto’s. En dat zijn er erg veel tegenwoordig, want de kleur is gelinkt aan een wel heel populaire botanische tuin in Noord-Afrika… Wij geven je enkele tips om thuis je eigen ‘Majorelle’ universum te creëren. 

De oorsprong

Ben je al eens in Marrakesh geweest? Dan heb je ongetwijfeld al van ‘Le jardin Majorelle‘ gehoord, een parel van een botanische tuin in de populaire Marokkaanse trekpleister. Een van de redenen waarom toeristen de tuin zo in de kijker zetten, is de prachtige diepblauwe villa middenin het domein. De tuin werd ontworpen door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle in 1924, wiens familienaam gebruikt werd voor de kobaltblauwe kleur die kenmerkend is voor de opvallende kleur van de outdoor decoratie en de wanden van het atelier in het domein. Elk jaar trekt de tuin, die in 1980 eigendom werd van de Franse modeontwerper Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé, zo’n 650.000 bezoekers. In 2008 werden de assen van Frankrijks befaamde designer er uitgestrooid. Een must-see als je er nog niet bent geweest!

Zo gebruik je de kleur in je interieur

De kleur leent zich perfect om een terras op te fleuren of om de nodige dynamiek in huis te brengen, weliswaar op een verfijnde manier. Kies je objecten in de bijzondere tint daarom met zorg uit. Wees niet te kwistig met de kleur in eigen huis, want in ons land – waar de zon zich niet zo vaak van zijn beste kant toont-  kan de tint al snel te bedrukkend zijn.

Buiten

Als je niet van plant bent om alle gevels van je huis in Majorelle blauw te schilderen zoals Jacques Majorelle, dan is het aangewezen om een selectie van objecten te maken die je gaat dopen met de gevierde tint. Kies dus nauwkeurig voor enkele details zoals luiken, een buitenkeuken of bar, een tuinmuur, bloempotten op je terras etc.

Binnen

Binnenshuis wordt het gebruik van deze kleur aangeraden bij kleine ruimten. Geef één of meer muren een lik Majorelle blauw voor een dynamisch effect. Beschilder bv. je toilet, een vrijetijdskamer of een kleedkamer ermee. In de keuken of badkamer zorgen Majorelle blauwe tegels voor een elegante en exotische toets.

Links: © Vola – Rechts: © HK Living (boven) en © Made (onder)

Naast wandbekleding bezwijken veel mensen ook voor meubels of textiel in de felle tint. Tover je neutrale interieur om tot een creatieve ruimte door een fauteuil, een plaid, keramieken decoratie zoals een vaas, of kussens toe te voegen. Majorelle blauw is trouwens de perfecte kleur om een etnische sfeer in huis te creëren en past naadloos bij exotische materialen als bamboe, raffia, terracotta, kelim, linnen enz.

© Ikea

Een zomerse tafel

De perfecte gelegenheid om dit bijzondere blauw te gebruiken? Wat dacht je van een Majorelle blauwe tafel om je gasten te verwelkomen! Opteer voor een wit linnen tafelkleed en decoreer met blauwe Beldi glazen (dit is iconisch Marokkaans glaswerk!), gouden bestek, mooie kommen gevuld met kleurrijke salades…. Een gegarandeerd succes!

Vermijd overdaad en verzacht de tint met andere kleuren

Majorelle blauw combineer je het best met neutrale tinten (beige, wit, zand, …) om stijlvol te blijven, en om een bepaalde diepte in de ruimte te brengen. Wil je toch zot doen? Voeg intensere tinten zoals terracotta of citroengeel toe, en creëer je eigen exotische ‘Mexicaanse’, ‘Griekse’ of ‘Marokkaanse’ hotspot in La Belgica.

Aan jou om te experimenteren!

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.