#Dit is Belgisch

Dit-is-Belgisch : KEWLOX, Waals en wereldwijd bekend

KEWLOX presenteert voor het eerst collectie met internationaal design-allure
Geplaatst op  
Dit-is-Belgisch : KEWLOX, Waals en wereldwijd bekend ©

Kewlox, een modulair kastensysteem, als een Ikea-avant-la-lettre, werd in 1958 uitgevonden door de Britse ingenieur Kewley. Na hem neemt de Belg Maurice Le Clercq de productie over. De eenvoud van het ontwerp, dat je naar believen met kleurrijk plexiglas kan aanpassen, maakte het tot een Belgisch design-icoon. Begin jaren ’70 werd in het Waals Leuze de huidige fabriek gebouwd.

De kast bleef populair bij architecten, maar geraakte de jongste jaren wat in de vergetelheid. Het probleem is dat Kewlox buiten België amper bekend is. Er werd een manier gezocht om de kwaliteit van het materiaal op te waarderen en het feit dat het in België wordt gemaakt in de verf zetten. Daarom dachten ze bij Kewlox aan een gastdesigner. Zij lieten hun kennersoog vallen op Fransman Julien Renault, die reeds furore maakte met zijn kleurrijke kandelaars, kapstokken en een houten tafel genaamd ‘LOG’ die hij voor het Deense designbedrijf HEM ontwierp.

Julien Renault…Een vakantieliefde en een stage brachten de Fransman naar Brussel. Hij ontmoette er de Brusselse interieur- en juwelenontwerpster Vanessa Aerts die zijn vrouw werd.

KEWLOX-Julien Renault en Vanessa Aerts
Julien Renault en Vanessa Aerts

‘Op designvlak zit het perfect. Het design is tijdloos. Het ontwerp bestaat nochtans al bijna 60 jaar.’ verduidelijkt Renault. ‘Mijn nieuwe Kewlox-kast ‘Mist’ is een ongewijzigd basismodel. Ik koos voor een skelet en hoekprofielen van zwart en wit aluminium en een afwerking met doorschijnend ribbelglas in plaats van plexiglas. Die afwerking maakt van ‘Mist’ een exclusievere lijn.’ De collectie ‘Mist’ heeft effectief zijn naam niet gestolen. Het effect is inderdaad een insluiting van ruimte als in een mysterieuze nevel gehuld. De witte versie van het framewerk maakt het transparante effect nog ijler en eleganter.

KEWLOX-6

Stapelrek uit de Mist-collectie, Kewlox. © Julien Renault

KEWLOX-Banner

Dressoir uit de Mist-collectie, Kewlox. © Julien Renault


Ook nieuw is de accessoirelijn ‘Tracks’. ‘Eigenlijk een omgedraaid groefprofiel uit de kastenreeks, zodat de groeven waarin normaliter de panelen schuiven aan de bovenkant kunnen dienen als opbergsysteem voor foto’s, brieven en hangertjes. Die zijn trouwens gemaakt van het restmateriaal van plexiglas uit de Kewlox-productie.

KEWLOX-1

De nieuwe accessoirelijn ‘Tracks’ van het Belgische kastenmerk Kewlox. © Julien Renault