#Nieuws

Ken je designicoon: de ‘Eames RE’ stoel

Duurzaamheid, innovatie en een schattige look in één stoel!
Geplaatst op  
Ken je designicoon: de ‘Eames RE’ stoel © Vitra

Het Amerikaanse koppel Charles & Ray Eames werd bekend met hun iconische Plastic Chairs. Hiermee behoorden ze tot de eerste ontwerpers die experimenteerden met de mogelijkheden van plastic in de meubelwereld. Vandaag brengt de meubelfabrikant Vitra de stoelen opnieuw uit, maar dan wel in een versie met… volledig gerecycleerd plastic!

“Ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen het beste in huis kunnen halen.” Dat was een van de belangrijkste doelstellingen van de meubelontwerpers Charles en Ray Eames. Geen van hun creaties kwam dichter bij dit ideaal in de buurt dan de Plastic Chairs. Jarenlang werkte het designerkoppel aan een kuipstoel uit één stuk die aangepast was aan de menselijke anatomie. Tijdens de jaren veertig voerden ze talloze experimenten uit met multiplex en aluminiumplaten, helaas nooit met het verhoopte resultaat. Tot ze met glasvezel versterkt polyesterhars ontdekten. Hoewel het buigzaam maar toch stevig is en geschikt is voor industrieel gebruik, was dit materiaal in die tijd nog volstrekt onbekend in de meubelindustrie.

Eames Plastic Side Chair DSR_web_sub_hero
De ‘Eames Plastic Side Chair RE DSR’ stoel uit 1950. ©Vitra

Het tweetal ontwikkelde er echter de kuipzittingen mee en ging die daarna perfectioneren. In 1950 was het dan zover: de massaproductie van de eerste glasvezelstoelen was een feit. Mission accomplished! In de loop der jaren gebruikte de Zwitserse designmeubelfabrikant Vitra bij de productie van de kuipzittingen van de Eames Shell Chairs steeds duurzamere materialen. Dit gebeurde trouwens in voortdurend overleg met de familie Eames. Maar het zou nog tot 2024 duren voor de iconische Eames Plastic Chairs RE er kwamen. Het gaat nog steeds om de iconische Plastic Chairs, maar de kuipzittingen zijn volledig van gerecycleerd plastic gemaakt. “Onze grootouders, Charles en Ray Eames, zouden blij geweest zijn te merken hoe belangrijk duurzaamheid vandaag is.

14 photo by alex shoots buldings_web_4-3
Een beeld van het interieur van House of Wine in Znojmo, Tsjechië met enkele kleurrijke ‘RE Eames’ stoelen. ©Vitra

In hun tijd konden ze natuurlijk nog niet voorzien hoe dit alles zou evolueren. Het is dan ook onze verantwoordelijkheid om de authenticiteit van hun ontwerp te bewaren maar wel wijzigingen en nieuwe materialen goed te keuren, uiteraard in nauwe samenwerking met Vitra”, legt Eames Demetrios uit. De kleinzoon van het koppel staat in voor de nalatenschap van zijn legendarische ontwerpers- grootouders.

Stoel ‘Eames RE’ van gerecycleerd en 100% recycleerbaar plastic en een houten onderstel
(L 46,5 x B 55 x H 83 cm), ontwerp Charles & Ray Eames, Vitra, 290 euro.

Vitra.com