#Nieuws

Ken je designicoon: de Wishbone Chair van Carl Hansen & Søn

Immens populair in interieurland: de Wishbone Chair is een tijdloze klassieker. Designer Ilse Crawford stak de stoel in een nieuw jasje!
Geplaatst op  
Ken je designicoon: de Wishbone Chair van Carl Hansen & Søn © Carl Hansen & Søn x Ilse Crawford

De samenwerking tussen de Deense ontwerper Hans J. Wegner en het label Carl Hansen & Søn houdt al ruim zeventig jaar stand. Om dat te vieren, heeft designer Ilse Crawford de ‘Wishbone Chair’ – een van de beroemdste stoelen van de Deense meester – in een nieuw en kleurig jasje gestoken.

Wat zou Scandinavisch design zijn zonder de getalenteerde Hans J. Wegner? Aan het begin van zijn carrière ging hij in de leer bij de meester-meubelmaker H. F. Stahlberg. Daar kreeg hij al snel de kneepjes van het vak onder de knie en in 1936 waagde hij zich voor het eerst aan het ontwerpen van houten meubels. Maar toen hij in 1949 ging samenwerken met de fabrikant van premium meubels Carl Hansen & Søn, kreeg hij pas echt succes. In no time werd zijn werk als de absolute top beschouwd.

Carl Hansen & Søn - CH24 Stoel Limited edition Ilse Crawford - 1
© Carl Hansen & Søn x Ilse Crawford

Het icoon der stoelen

En met één bepaald ontwerp schreef hij echt geschiedenis: de stoel ‘CH24’, beter bekend als de ‘Wishbone Chair’. Met zijn zitgedeelte van geweven touw, sierlijke rondingen en delicate lijnen werd dit ontwerp een instant hit. Het werd meteen ook de beroemdste en meest verkochte stoel van de Deense ontwerper. Intussen produceert Carl Hansen & Søn de stoel al ruim zeventig jaar lang, zonder onderbreking. Voor het label was dit de ideale gelegenheid om die productieve samenwerking te vieren, en wel met een nieuwe versie van het iconische model!

Van Denemarken naar Londen

De Londense ontwerpster Ilse Crawford is erin geslaagd om dit meesterwerk een virtuoze make-over te geven. Ze koos voor negen nieuwe en unieke kleuren, die de stoel een compleet ander perspectief geven. “We wilden een kleurengamma ontwikkelen dat de huidige tijdgeest weergeeft. Volgens ons zullen die sobere tinten vandaag erg in de smaak vallen”, vertelt Ilse Crawford. De kleuren zijn milieuvriendelijk en gemaakt op waterbasis. Ze zijn geïnspireerd op de expressionistische schilderijen van de Deense kunstenaar Per Kirkeby en laten ons dromen van de ruwe schoonheid van de uitgestrekte Scandinavische landschappen.

Carl Hansen & Son releases navy version of Wegner's Wishbone chair - Sleeper
© Carl Hansen & Søn x Ilse Crawford

Doordat ze afwijken van de huidige kleurtrends geven ze elk interieur meer diepgang en complexiteit. Ze zijn bovendien speciaal uitgewerkt om het zowel gecombineerd als afzonderlijk goed te doen. “Kleuren houden nauw verband met onze emoties en humeur. Wij denken dat deze subtiele schakeringen zullen helpen om een warme, ontspannen en natuurlijke omgeving te creëren. Een geweldige herwerking van een van de inspirerendste iconische stoelen uit de twintigste eeuw.

Stoel ‘CH24 – Wishbone Chair’ van beukenhout met FSCTM-certificaat en touw van natuurvezel, ontwerp van Hans Wegner (L55xB51xH76cm), Carl Hansen & Søn, 757 euro.

Carlhansen.com

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.