#Ideeën

Ken je designicoon: het verhaal achter de ‘Pipistrello’ tafellamp

Een iconisch design van het al even iconische Italiaanse label Martinelli Luce
Geplaatst op  
Ken je designicoon: het verhaal achter de ‘Pipistrello’ tafellamp © Martinelli Luce

Wat krijg je wanneer een gedurfde kleur en een designicoon elkaar ontmoeten? Een Pipistrello Pop natuurlijk! De bekende Pipistrello- lamp van het beroemde Italiaanse verlichtingslabel Martinelli Luce is in een nieuw, supertrendy pop- kleedje gestoken. Ze gaat nu gehuld in een felle en positieve gele kleur.

De vleermuis ontvouwt haar vleugels en wordt vereeuwigd net voor ze die volledig kan spreiden. In die versteende pose straalt het designicoon onverminderd waarde, emotie en stijl uit. Als de Pipistrello-lamp tot op vandaag zo actueel en geliefd is, dan is dat dankzij haar unieke ontwerp. Ze is namelijk in 1965 door de Italiaanse architecte en designer Gae Aulenti bedacht. Het is een unieke lamp met een sterk karakter. De originele vorm van de lampenkap is trouwens geïnspireerd op de vleugels van een vleermuis (pipistrello in het Italiaans). En, ere wie ere toekomt, ook het Italiaanse huis Martinelli Luce verdient een pluim. Dat was namelijk zo enthousiast over de charmante lijnen en vrouwelijke uitstraling van de lamp, dat het die meteen op de markt heeft gebracht. Gezien het onmiddellijke en onverwachte succes zijn er in de daaropvolgende jaren exemplaren in allerlei kleuren en afmetingen uitgebracht.

In een nieuw jasje

© Martinelli Luce

In 2023 is er nog een nieuwe versie uitgekomen, uiteraard… En die is uitbundiger en pop-per dan ooit! “Ik hou van geel. Het is een zonnige kleur die licht, optimisme en energie uitstraalt. Ik voel me er echt goed bij want die eigenschappen maken ook deel uit van mijn eigen karakter. Bovendien is geel de kleur van vriendschap, zoals die tussen mij en Gae Aulenti. Ik kende haar al toen ik nog een kind was. Zo weet ik dat zij ook erg veel van warm en zonnig geel hield. We hadden eerder al de lamp Ruspa in die kleur uitgebracht en toen dachten we “Waarom zouden we dat ook niet doen met de Pipistrello?” Maar dan moest het wel… Pop worden!”, vertelt Emiliana Martinelli. De dochter van ontwerper Elio Martinelli staat inmiddels aan het hoofd van het familiebedrijf. De kegel van de voet is geel, maar de details zijn zwart. Hiermee worden ze extra benadrukt én krijgt de lamp een grafische look. De Pipistrello-lamp is niet voor niets beroemd geworden omdat ze originaliteit en innovatie zo harmonieus weet te combineren. De keuze voor geel is niet alleen esthetisch heel geslaagd, het wordt ook een symbool voor vitaliteit, energie en creatief elan.

Lamp ‘Pipistrello Pop’ van roestvrij staal en lampenkap van matwit methacrylaat met ledverlichting, kleur geel, ontwerp Gae Aulenti (verkrijgbaar in verschillende afmetingen), Martinelli Luce via Mister Design, 968,40 euro.