#Inspiratie#Tuin & terras

Klein terras of balkon? Zo richt je hem optimaal in!

Beschik je maar over een viertal vierkante meters buitenlucht? Wij adviseren je hoe je die ruimte optimaal benut.
Geplaatst op  
Klein terras of balkon? Zo richt je hem optimaal in! © Skargaarden

Beschik je maar over een bescheiden stadsbalkonnetje of heeft de woonst van je dromen helaas een kleine achtertuin? Weet je geen raad met de inrichting van die overige meters in de buitenlucht? Geen paniek, zelfs op vier vierkante meter en minder, creëer je een gezellige oase om tot rust te komen. Wij geven je de beste raad en inspiratie mee. 

Kies compact meubilair en werk in de hoogte

© HAY

Wanneer je terrasruimte beperkt is kan je gebruik maken van de muren: gebruik ze om zaken omhoog te hangen die anders ruimte zouden innemen. Denk verder aan compact meubilair, wandrekjes, wand- of slingerverlichting, en de juiste hoeveelheid decoratie (maar hou het eerder simpel).

Kies een sfeer

© House Doctor

Welke functie moet je compacte terras vervullen? Wil je hem gebruiken als loungeruimte of eerder als extra eetruimte? Of misschien wil je beide wel combineren? In dat geval kun je misschien best op zoek gaan naar flexibel terrasmeubilair dat opbergbaar is en je enkel moet tevoorschijn toveren wanneer je een culinaire activiteit plant op die luttele paar meters in de buitenlucht. Gebruik je hem enkel om je dagelijkse koffie, aperitief te consumeren of om je hoofd leeg te maken met een goed boek? Kies dan voor (een) compacte loungezetel(s).

Verlichting is essentieel

© IKEA

De juiste verlichting zorgt voor extra magie op je terras of balkon. Combineer verschillende lichtbronnen zoals wandverlichting, lampionnen, lantaarns en kaarsen voor een gezellige sfeer. Experimenteer met kleuren en texturen, zoals kunststof, linnen, rotan, metaal en riet. Overdaad schaadt, dus hou een evenwicht in je kleur- en materiaalgebruik. Stel je persoonlijke kleurenpalet en moodboard samen vooral je aan de slag gaat met verlichting en bijhorende decoratie.

Leef je uit met textiel

© Madam Stoltz

Creëer extra gezelligheid en warmte op je terras met extra kussens, plaids, een schapenvachtje, tapijten en wanddecoratie. Stapel kussens en creëer je eigen exotische zithoek. Samen  knus onder een dekentje cocoonen met een mooie zonsondergang op de achtergrond, wie wil dat nu niet?

Wees creatief met bloemen en planten

© Pomax

Een terras is niet hetzelfde zonder een portie groen. Vul je zen-oase aan met de geschikte terrasplanten zoals cactussen, Begonia’s (indien je terras vaak in de schaduw ligt), Hortensia’s (voor een romantieke toets), een Agapanthus (houdt erg veel van de zon), bakjes lavendel… Op zoek naar de geschikte bloempot? Eerder maakten we al een leuke selectie voor deze zomer! Zin in een groen experiment? Met onze handleiding planten stekken verdubbel je het aantal planten bij je thuis.

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.