#Ideeën#Interieuradvies

Met deze 5 tips maak je komaf met de hitte

Wij geven je de beste tips om je huis hitteproof te maken!
Geplaatst op  
Met deze 5 tips maak je komaf met de hitte © Ava Sol

Het is bloedheet dezer dagen. Verkoeling zoeken tijdens tropische temperaturen is niet makkelijk, maar wij weten je vijf  handige tips mee te geven, die je de hitte makkelijker doen verdragen en je interieur in een frisse oase omtoveren. 

1. Hou de warmte buiten

Wil je de warmte van buiten uit weren, investeer dan in kwaliteitsvolle stores en luiken. Al eens nagedacht over hittewerend materiaal in de vorm van buitenjaloezieën? Hou ze hele dagen gesloten, net zoals je ramen. Een vraag die velen bezighoudt: ramen open of dicht houden? Wij weten raad! Laat je niet vangen door je ramen overdag open te zetten, het maakt het alleen maar erger, want de buitenlucht is veel warmer dan die binnenshuis. Het is veel meer aangewezen om je ramen in de avond en ‘s nachts te openen, wanneer de temperatuur een stuk lager ligt en het een pak frisser is. Op die manier creëer je een natuurlijke ventilatie voor het huis!

2. Kleed de muren aan

Idealiter schilder je  de binnen- en buitenmuren van je huis wit. Zeer Ibiza, en inderdaad een advies dat door vele hete landen wordt gevolgd. De logica erachter? Lichtgekleurde wanden beperken en reflecteren zonnestraling, in tegenstelling tot donkere kleuren die de straling absorberen. Een alternatief voor als je niet van verven houdt, is beplanting: klimop, blauwe regen, kamperfoelie op de gevel zorgen ook voor meer frisheid.

3. Vermijd elektrische apparaten

De oven, vaatwasser, computer of televisie zorgen voor hogere temperaturen. Laat ze tijdens de zonnige tijden voor wat ze zijn en begeef je naar de tuin voor een frisse salade en om een goed boek te lezen!

4. Gebruik aangename materialen

Kies, net zoals bij zomerkleding, voor natuurlijk en aangenaam textiel bij warm weer. Ideaal is een bedset van linnen, of slim textiel met thermoregulatie. Of ga voor het zomerdekbed, als in een eenvoudig en licht laken.

5. Water als verfrissing

Natte lakens of handdoeken voor de ramen, een kom water voor een ventilator, je terras bevochtigen, of je wasgoed in een kamer binnenshuis laten drogen: er zijn zo veel trucjes die het mogelijk maken om met water het kwik met een paar graden te laten dalen in huis!

Tekst Olivia Roks, adaptatie door Mandy Kourkouliotis

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.