#Inspiratie#Tuin & terras

Hoe kweek je best groenten en kruiden op een balkon?

Met een beetje organisatietalent en de juiste tips & tricks tover ook jij je balkon in een handomdraai om tot moestuin.
Geplaatst op  
Hoe kweek je best groenten en kruiden op een balkon? © Pers

Niets zo leuk als verse groenten en kruiden om mee te koken, maar ze recht uit de eigen moestuin plukken, is niet voor iedereen weggelegd. Zeker voor stadsmensen met enkel een klein balkon lijkt het onhaalbaar. En toch is het mogelijk om je balkom om te toveren tot moestuin. Lees snel hoe.

Waar zet je de moestuin best?

Er bestaan misschien wonderen op de wereld, maar als het op tuinieren aankomt, zijn er geen twintigduizend wegen naar Rome: wat niet op een zonnige plaats geplant wordt, groeit niet. Zet je moestuin dus op een zonnige plaats, liefst zelfs eentje waar het de hele dag tropisch warm is. Hoe meer zon, hoe meer groei, zo simpel is het.

Hoe je moestuin indelen?

Er bestaan diverse opties voor een moestuin op zakformaat. Je kan hem installeren in een bak op poten, eventueel zelfs met wieltjes eronder. Je kan je tomaten en basilicum ook verdelen over potten die je ophangt aan het plafond of aan de muren van het terras. Of je plant alles in houten bakken op de grond.

Hou bij de indeling van je moestuin bepaalde regels uit de permacultuur in het achterhoofd. Zo staan tomaat en basilicum bijvoorbeeld niet alleen mooi samen in een zomers slaatje, als ze naast elkaar worden geplant, werken ze ook elkaars groei in de hand.

moestuin

Wat planten in juni?

Ben je een beginner? Stort je dan in dit avontuur met groenten en kruiden die niet al te veel moeite vragen. Sla of raketsla, bijvoorbeeld, groeit snel en kan best tegen wat schaduw. Kerstomaten doen het prima in een pot, maar let er wel op dat je bij deze plant nooit de bladeren nat maakt als je hem water geeft. Ook basilicum is een aanrader. Zolang deze plant genoeg zonlicht krijgt, kan jij rekenen op heerlijk geurende blaadjes om je salades en ovenschotels mee op te fleuren.

Meer lezen over terrasdeco? Check dan zeker ook Maisons du Monde: onze must-have items voor de mooiste zomertafel.