#Badkamer#Inspiratie

Onze badkamerinspiratie voor dit najaar

La vie en rose start bij een deugddoende badkamersessie. Ontdek hier de laatste trends!
Geplaatst op  
Onze badkamerinspiratie voor dit najaar © Detremmerie

Nu de dagen stilaan weer korter worden, heb je het ideale excuus om meer tijd door te brengen in de badkamer. Spoel je zorgen weg onder een relaxerende regendouche, en geniet van een bijzondere sfeer door het samenspel van kostbare materialen. Me-time was nooit eerder zo speciaal met de badkamercollecties van dit najaar. Wij geven je de beste tips voor de ultieme sanitaire luxecocon.

MIX & MATCH

Kiezen is verliezen. Plaats je dit najaar een nieuwe badkamer? Dan is keuzestress je minste zorg, want het draait nu allemaal om combineren. Natuur- steen én keramiek én metaal? Het mag allemaal. Steeds meer badkamerproducenten bieden de klant de mogelijkheid om hun eigen meubel samen te stellen volgens de gewenste materialen, texturen, kleuren én op de gewenste maat. Modulariteit zet de toon!

Inloopdouche met stabilisatiesteun en minimalistisch matzwart kader ‘Contour’ van SealSkin. H x b: 200 x 90 cm. Verkrijgbaar bij Gamma. 424,15 euro.

MULTI- OF MONOCHROOM?

Investeer in je badkamer met het oog op de trends van mor- gen. Gezien tijdens ’s werelds grootste sanitairbeurs ISH in Duitsland: kleur, kleur en nog eens kleur in een moderne vertaling van de fifties. Geef de ruimte extra pit door een opvallend detail zoals een kleur- rijke douchewand, waskom of mengkraan. Vervolledig de look met monochrome details zoals een matzwarte mengkraan, zeepdispenser of doucheset.

Collectie opzetwastafels ‘Ipalyss’ van het keramische Diamatec-materiaal. H x b: 55 x 38 cm. ideal Standard. Vanaf 525 euro.

TEXTUUR AAN DE MUUR

Het effect van wandbedekking in de bad- kamer is onmiskenbaar: de kleuren en texturen die je uitkiest bepalen de primaire sfeer in de ruimte die ter ontspanning en hygiëne dient. Ook dit najaar zijn natuurlijke materialen in de badkamer erg populair. In het bijzonder zet pleisterwerk de toon. Wij vroegen enkele tips aan Stuc & Staff-eigenaar Bernard De Craene uit Bissegem, die minerale en natuurlijke producten van Belgische bodem op artisanale wijze verwerkt tot pleistermaterie op maat voor vakmen- sen. ‘Natuurlijke wandbedekking is erg ecologisch en zorgt voor een aangenaam binnenklimaat: ze absorbeert de luchtvochtigheid en houdt ze constant.’

Wastafel ‘Bowl 1.1’ in witte solid surface met onzichtbare sifon. H x b: 10 x 48 cm. 550 euro. Wastafelmengkraan ‘PB Set 11’ van geborsteld staal met draaibare uitloop en bladgemonteerde mixer. H: 27 cm, diam 20 cm. 1 160 euro. © By cocoon. ©Seb Ackerstaff 

‘Daarnaast heb je veel keuze wat betreft de materiaalsamenstelling. Het pleister- werk kan uit verschillende materies bestaan. De meest voorkomende optie is op basis van luchtkalk. Een duurzame investering die onderhoudsvriendelijk is maar het best aangebracht wordt door een vakman. Daarnaast kun je ook voor een afwerking op leembasis kiezen. Die is gemakkelijker aan te brengen en treedt ook op als natuurlijke vochtregulator. Echter, oppervlakken die veel in aanraking met water komen, bepleister je het best niet met deze materie.’ Wandbedekking op basis van natuur- materialen is tenslotte niet alleen goed voor een warme sfeer, maar biedt ook op esthetisch vlak enkele voordelen volgens Bernard.

Keramisch bad uit de ‘The clay bath series’-collectie van het Belgische studio loHo. Het badkamerproject werd geleid door architect Benoît Viaene.

‘Mensen denken vaak dat de keuzes beperkt zijn, maar er is tegenwoordig een breed kleurenassortiment. Je hoeft je dus allang niet meer te beperken tot het typische hammam-beige.’ Net zoals bij veel minerale samenstellingen, is onderhoud bij natuurbepleistering gebaat. ‘Om een goede bescherming en waterdichting te garanderen, moet je de wanden regelmatig behandelen. Dat kan ook op verschillende manieren: met een Marseillezeep (Marius Fabre), een wasemulsie, of een natuursteenzeep (Akemi).’ stelt Bernard.

Meer info via stuc-and-staff.be 

Speelse details met een vleugje nostalgie in de badkamer

KLEINE RUIMTES VERGROTEN
Met slimme designs kun je je ruimte optisch vergroten. De opvallendste accessoiretrend in de badkamer dit jaar? Dat moet wel de ronde spiegel zijn. Haal een variant met een gewaagde doorsnede in huis en experimenteer wat met het optische bedrog die je gigantische spiegel veroorzaakt.

Renovatieproject van een badkamer uit een Antwerps herenhuis met een volledige restyling door atelier 10.8, een interieurarchitectenbureau uit Wortegem onder leiding van Julie Thiers en Henri Van Den Broeke. © Jan Verlinde

HEDENDAAGSE RETRO
Naast de fifties worden ook de jaren dertig opnieuw uit de (badkamer)kast gehaald. In schril contrast met de minimalistische ‘all black’-trend, zien we tegelijkertijd ook koperaccenten in de sanitaire voorzieningen. Die trend wordt aangevuld met typische ken- merken uit de jaren dertig, zoals visgraatbetegeling en mengkranen met afzonderlijke warmteregelaars. En de rustiek ogende badkamer krijgt een hedendaagse toets met een designhanglamp of twee.

Najaarstip: brutalisme in de badkamer, warm industrieel

BETON IN DE BADKAMER: WAT ZIJN DE ALTERNATIEVEN?

Ook nog steeds immens populair: beton in je interieur. De brutalistische look is universeel toe- pasbaar en trek je gemakkelijk door naar de badkamer. De neutrale basis van beton combineer je perfect met zachte tonen en natuurmaterialen zoals keramiek en hout. Wat de badkamervloer betreft heb je tegenwoordig een waaier aan alternatieven, naast een effectieve betonvloer.

Vinylvloer ‘Italian Stone’ uit de innovatie ‘LayRed’ van de Belgische luxevinylvloerenfabrikant Moduleo.

Kies je voor een gietvloer in de badkamer, dan maak je het best de overweging tussen een betonnen gietvloer of een kunststofgietvloer. Een betonnen gietvloer oogt natuurlijker maar vergt een secuur onderhoud. Een kunststofvariant is flexibeler qua kleur, scheurt minder snel en is uiterst geschikt voor een badkamer omdat hij beter bestand is tegen vocht.

Kunststofgietvloer ‘Superbase’ van het Nederlandse bedrijf Epi uit Houten.

Daarnaast kun je ook kiezen voor keramische tegels met een betonlook, die erg duurzaam, makkelijk in onderhoud en minder vlekgevoelig zijn ten opzichte van een gietvloer. Tenslotte zijn er ook de laminaat- en vinylopties, die dankzij nieuwe waterafstotende coatingtechnologieën tegenwoordig ook in de badkamer mogelijk zijn. Die laatste opties zorgen voor instant warmte en laten zich erg makkelijk plaatsen. Aan jou de keuze.