#Inspiratie#Keuken

Onze budget tips om je keuken op orde te houden

Je keuken van rommel vrijwaren? Lees onze handige en praktische tips hier!
Geplaatst op  
Onze budget tips om je keuken op orde te houden ©

We willen allemaal extra opslagruimte in de keuken. Met een beetje creativiteit en slimme decoratieve oplossingen kom je heel ver. Hoe je dat doet? Zet gerecyclede accessoires die je stiekem vergeten was in, of investeer in slimme opbergers en rekken aan zachte prijzen.

We hebben helaas geen toverstokje om instant meer ruimte te toveren in de keuken. Huishoudtoestellen, borden, bestek, glazen, schalen, vaatdoeken… Hoe meer we verzamelen, hoe meer ruimte we nodig hebben voor opslag.

Onze missie van vandaag? De keuken omvormen tot een praktische en overzichtelijke ruimte dankzij slimme opbergmogelijkheden. Wandrekken, ingebouwde opbergruimte, slimme keukenmeubels: ontdek onze efficiënte opbergoplossingen, die maar een klein budget vereisen!

De mok heruitgevonden

ustensiles cuisine bois dans récipient
Houten keukengerief in een emaille mok als opslag voor een natuurlijke sfeer in de keuken.

De ideale opslagplaats voor je houten keukengerief? Ga op speurtocht in je eigen zolder of die van je ouders, en zoek naar een oude emaille mok, keramische hoge potten of glazen opslagcontainers. Dresseer deze antieke vondsten met je stijlvolle houten keukengerief zoals enkele opscheplepels of spatels.

Berg je spullen op in oude kratten

rangements cuisine caisses en bois
Gerecycleerde houten kratten vormen de ideale opbergers tegen de muur in een keuken.

Verwaarloos nooit je houten kratten of oude wijnkisten, ze vormen de ideale opbergoplossing voor je interieur. Schuur ze op of geef ze een nieuw likje verf en je hebt in een handomdraai enkele nieuwe praktische opbergers. Stapel ze op de vloer of hang ze tegen de muur, en vul ze aan met graanpotten, wijnflessen, kookboeken etc…

Minimalistische leggers tegen de muur

étagères murales rangements cuisine
Minimalistische wandrekjes om je servies uit te stallen of om je keuken werkblad vrij te maken.

Om het werkblad van je keuken te ontruimen, kun je gebruik maken van de muren. Schilder enkele houten planken wit, voorzie twee houten beugels en klaar is kees! Wandrekjes zijn de ideale opbergers als het aankomt op het wegruimen van kruidenpotjes, je alledaags servies of je snijplanken. Tip: laat ook wat ruimte voor wat groen, een cactus, pannenkoeken- of vetplantje staan hier ook niet mis!

Is de muur wat kaal? Breng ze terug tot leven door bv. enkele modulaire wandleggers van minimaal zo’n twee meter breed te installeren. Plaats ze naar wens maar hou rekening met het materiaal dat je erop wenst te plaatsen. Als je er huishoudtoestellen op wilt uitstallen, moet je zorgen voor voldoende stevigheid!

Opbergers onder het dakgebinte

kleine keuken onder het dakgebinte
Deze keuken werd slim geplaatst in de lengte van het dakgebinte zodat er geen ruimte verloren ging.

Wie klein woont, investeert best in slimme oplossingen om je de luttele vierkante meters zo optimaal mogelijk te benutten. Op de afbeelding hierboven werd het keukenmeubel in de lengte van het dakgebinte op de zolder geïnstalleerd zodat er geen ruimte verloren ging. Zoals je kunt zien wordt alles netjes opgeborgen in lades en kasten, met uitzondering van enkele opbergpotten die uitgestald staan op de minimalistische legger boven het keukenwerkblad. De meeste huishoudelijke producten, het servies, sponzen en theedoeken zijn mooi verborgen onder de gootsteen en in de kasten. Een niet te verwaarlozen opslagruimte!

Opgeruimd staat netjes dankzij een oude wandkapstok

rangements cuisine portemanteau étagère
Een oude wandkapstok werd in het wit herschilderd en ingezet als hulpstuk om ovenwanten of keukenmateriaal aan op te hangen.

Een geschuurde en herschilderde matte witte wandkapstok is zeer praktisch voor het ophangen van diverse gebruiksvoorwerpen, zoals theedoeken of ovenwanten. Hier kreeg het object een dubbele functie omdat hij ook als een kleine wandlegger fungeert. Ideaal voor kleine ruimtes!

Bewaarpotten

bocaux verre céréale légumineuses
Granen, peulvruchten, pasta en kruiden zitten opgeslagen in mooie gerecyclede glazen bewaarpotten.

Stop met het weggooien van glazen bewaarpotten! Ze vormen de perfecte opbergers voor de opslag van graanproducten, peulvruchten, rijst, pasta en zelfs kruiden.

Onze deco tip? Versier ze met mooie labels of schrijf op de buitenkant wat er in zit met een glazen stift. Ze zijn niet alleen trendy, maar ook nog eens milieuvriendelijk omdat ze papierverspilling tegengaan. Het enige wat je hoeft te doen is met deze mooie bewaarpotten naar je plaatselijke kruidenierswinkel te gaan. Verstop ze dus niet meer in je keukenkasten maar toon ze met veel trots op je aanrecht!

Opberger voor je bestek

rangements cuisine tiroir couverts
Bestek en ander keukengerei in een slimme opberger voor je keukenlade. Soort per soort netjes gerangschikt in aparte secties.

Je bestek kun je het best bewaren in een slimme opberger in je keukenlade, met handige tussenschoten zodat je in één oogopslag kunt zien wat je zoekt. Je bestek en keukengerief hoef je niet persé op je werkblad tentoon te stellen, je bewaart ze beter in een geïntegreerde opberger om te vermijden dat ze vol stof hangen. Tegenwoordig bestaan bijna alle keukenunits uit lades met een geïntegreerde bestekopberger. Is dat toch niet het geval in jouw keuken? Onze low-budget oplossing is het plaatsen van een bestekbakje in je bestaande lade (vanaf 3,50 euro bij Ikea).

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.