#Hoe woon jij?#Inspiratie

Pinterest: De iconische Bertoia-stoel


Geplaatst op  
Pinterest: De iconische Bertoia-stoel ©

Ik ben gek op Harry Bertoia’s metalen framestoelen en vandaar het idee om deze  paradepaardjes eens te showen in de verschillende woonruimten van een huis. Omwille van hun pure contouren en het uniek gebruik van staaldraad zijn de stoelen tijdloze klassiekers geworden. Ik ben er weg van!

Harry Bertoia zag het levenslicht in Italië, in 1915. Hij wijkt uit naar de Verenigde Staten waar hij kunst, design en ambachtelijk juweelontwerp studeert. Uiteindelijk naturaliseert Bertoia zich tot Amerikaan.

Tijdens de jaren ’50  werkt hij samen met Hans en Florence Knoll voor wie hij vijf stoelen met metalen frame ontwerpt, waaronder de iconische Diamond Chair. Het succes is overdonderend. Algauw volgen de Side Chair, de Barstool, de Bird Lounge Chair en uiteindelijk de Bertoia Asymmetric. Bertoia zorgt ervoor dat de stoelen manueel per stuk gerealiseerd worden, zoals het gaat met echte kunstwerken. Geen seriewerk dus, maar wel ambachtelijk solderen en plooien van staaldraad om een sierlijke stoel te creëren.

De Bertoia-stoelen worden vandaag de dag nog steeds op de markt gebracht door de firma Knoll.

In een bureauruimte

Bertoia1Source

De Side Chair als bureaustoel, discreet maar wel met een statement

Harmonie van kleur

Bertoia2Source

Een Bertoia als deel van de eetkamer of als ‘praatstoel’ bij de rest van het salon. Het kan allemaal dankzij zijn kleurrijk gamma zittextiel.

Black and white

Bertoia3Source

Scandinavisch, industrieel of zelfs een zacht lamsvel, de Bertoia pas zich aan.

Tête à tête

bertoia4Source

Tweemaal de Diamond Chair als aanvulling én contrast bij een zachte zitbank.

Bij het slapengaan

Bertoia5Source

We hebben allemaal een favoriete ‘kleerhangerstoel’ in onze slaapkamer. Waarom dan niet kiezen voor een elegante en ton sur ton Side Chair van Bertoia.

Op de buiten

Bertoia6Source

De mooie dagen komen er aan en de Side Chair kan niet wachten op zijn plekje onder de zon, op terras of balkon. Zijn witte versie gaat heel goed bij houtwerk.

Mix en match

De ‘eclectische’ stijl zoals dat heet, die ligt mij het nauwst aan het hart. Bekijk de vier volgende interieurs en stel vast hoe de Bertoia zich moeiteloos laat matchen met klassiek, modern of een mix van beiden.

Bertoia7Source

Bertoia8Source

Bertoia9Source

Bertoia10Source