Reis om de wereld in 120 m²
Geplaatst op
Violaine Damien, een bekend gezicht in de Brusselse modewereld, bracht met haar talent voor poëzie en fantasie deze flat helemaal tot leven.
1/22
De mooie leefruimtes die in elkaar overlopen en baden in het licht, overtuigden Violaine om deze flat te kopen. De eerste belangrijke klus was om de ruimtes wat lichter te maken. Zowat alles schilderde ze in het wit.
©Productie: Monique Hénon- foto's: Xavier Harcq
2/22
Met haar voorliefde voor Madonnabeeldjes, ex voto’s, oude pakketboten en Afrikaanse glasschilderijen slaagde ze erin een eclectische mix te brengen die hele werelden oproepen.
3/22
Een lichte, aangename slaapkamer, de natuurlijke habitat van enkele porseleinen poppen, een aaibare wolf, een patchworkmeeuw en een danseresje van ijzerdraad. Op het balkon staat een matroos, opgetrokken uit cement.
4/22
De flat, gelegen in een gebouw uit de jaren 30 had twee troosteloze slaapkamers, een piepkleine badkamer zonder ramen en een benepen keukentje zonder allure.
5/22
Een miniscuul keukentje: met muren in diepe, gedempte tinten bootste Violaine de sfeer van een nachtclub na.
6/22
Als geen ander laat Violaine kitsch rijmen op klasse, humor op tederheid. Ze brengt alles op smaak met een snuifje surrealisme, zonder dat het resultaat ooit overdadig of zwaar oogt.
7/22
Aan de muur hangt een Senegalees dambord. Op het bijzettafeltje staat een accordeonspeler van Roland Roure. De lamp is de ‘Tolomeo’ van Artemide.
8/22
Een compositie met schilderij ‘Rimbaud’ van E. Pignon-Ernest, maskers uit Kameroen, een boot uit Kenia en een ‘grigri’- kruis van kunstenares Julie Sainton. De stoel komt van de rommelmarkt. Op het bijzettafeltje: sculptuur ‘Clown’ van Roland Roure.
9/22
Op de kast prijken vele ‘schatten’: een Indiase speelgoedolifant, een koorddanser van ijzerdraad, een schilderij van Arezki-Aoun …
10/22
Rond de houten tafel (Ikea) in de eetkamer staan Deense vintagestoelen. Een oude toonbank doet dienst als servieskast.
11/22
Het altaartje verkent de grens tussen kitsch en poëzie: een foto van Pierre Henri Chauveau troont boven een consoletafel van gepatineerd hout (Graphie Sud) met daarop glazen beeldjes van een Indiase godin. Lamp bij Diito.
12/22
De hebbedingetjes van Violaine geven een warme toets aan de woonkamer.
13/22
De bureau/bibliotheek. Tapijt ‘Swirl’ van Paul Smith, links ervan 2 schildpadden van hars met een schild van Italiaanse legerhelmen. Boven het bureau van Jules Wabbes hangt een oude wijzerplaat uit een kerk.
14/22
Violaine verfde de keukenmeubels in een diepe tint ‘London Clay’ van Farrow & Ball. Tegen de muur: vaatwerk uit o.m. Oezbekistan.
15/22
Violaine verfde de keukenmeubels in een diepe tint ‘London Clay’ van Farrow & Ball. Lamp ‘Fez’ van Spiridon (bij Graphie Sud).
16/22
Violaine verfde de keukenmeubels in een diepe tint ‘London Clay’ van Farrow & Ball.
17/22
Logeerkamer. Behang ‘Bengale’ in toile de Jouystijl. De andere muren zijn geschilderd met matte verf ‘Mahogany’ van Farrow & Ball. Kussens van Caravane en Mia Zia. Luchter ‘Le Klint’ van Home Autour du Monde.
18/22
Bedsprei van Caravane, deken met pompons van Honoré (Graphie Sud). De stoel ‘AA’ komt van bij Home Autour du Monde. De grote spiegel met vergulde lijst vond Violaine op de rommelmarkt.
19/22
Op de marmeren schoorsteenmantel trekt een borstbeeld van Michel Cappoen met daarboven een oude graanzeef de aandacht. Links ervaan staat een bord van Formasetti, een porseleinen vaas uit de jaren ’50 (bij Miller & Berteaux) en een plastic olifant.
20/22
Boven het bed hing Violaine een oude omkasting van een gordijnrail op. Bedlinnen van Mia Zia. De luchter van draadstaal is van Vox Populi (bij Graphie Sud), de stoel komt van bij Kitsch Kitchen.
21/22
Boven het nachttafeltje: een gezicht dat Violaine samenstelde met broches van Christophe Coppens. Een oude zinken voorraadkast doet dienst als linnenkast.
22/22
De luchter in de gang is gemaakt met gerecupereerde plastic flessen (Mahatsara bij Toit). Achteraan een portret van de kunstenaar Picasso, gefotografeerd door Robert Capa.