#Cadeautip#Ideeën

Tien boeken om op je kerstlijst te plaatsen

Meer dan genoeg boekeninspiratie voor Kerstmis en drie adresjes om aan je must-visit lijst toe te voegen
Geplaatst op  
Tien boeken om op je kerstlijst te plaatsen © Adolfo Felix

Is jouw kerstlijst al definitief of zoek je nog naar cadeau-inspiratie voor 25 december? Een mooi boek stelt nooit teleur. Duik in onze selectie boekentoppers voor 100% happy faces bij het openen van de pakjes! 

Van een visuele uiteenzetting over de tuinen van Belgische tuinarchitecten en hun impressionante groene oases, een boek over het levenswerk van kunstenaar-keramist Piet Stockmans tot een hartverwarmend kookboek dat je leert cocoonen. Wij laten je kennismaken met enkele nieuwe literaire releases op vlak van lifestyle en interieur, en delen ook nog eens drie must-visit boekenadresjes.

Graanmarkt 13 – A white facade, 5 floors and an open door

Al eens gehoord van Graanmarkt 13, de gemeenschappelijke noemer voor de high-end interieurwinkel van Ilse Cornelissens en Tim Van Geloven en het restaurant onder leiding van Seppe Nobels? Je hoeft tegenwoordig niet meer fysiek in de winkel aanwezig te zijn geweest, om te ontdekken wat voor moois er te zien valt. Het boek brengt een verrassende kijk op hun aanbod in fashion, interieur- en schoonheidsproducten, gezondheid, ecologisch koken tot rooftop gardening.

Graanmarkt 13 – A white facade, 5 floors and an open door (Cereal magazine). Prijs: € 49,99. Verkrijgbaar bij uitgeverij Lannoo.

© Graanmarkt 13

Belgische tuinarchitecten en hun tuin

Meekijken naar de creaties van 15 Belgische tuinarchitecten in hun eigen woonst, doe je in dit verzamelwerk van Véronique De Walsche. Naast hun visie op de architectuur in hun achtertuin, krijg je heel wat nuttige tips over groenaanleg en tuindecoratie mee. Bezitter van een piepklein stadstuintje of eindeloos zicht op het groen? Het boek voorziet praktische tips voor elke lezer.

Belgische tuinarchitecten en hun tuin (Véronique De Walsche). Prijs: 29,99 euro. Verkrijgbaar bij Borgerhoff & Lamberigts.

©Borgerhoff & Lamberigts

Who’s afraid of pink, orange & green?

Een kleurige oproep om uitdagende dingen met een verfkwast te doen. Of een bewijs dat kleur koning is aan de hand van 20 binnenhuisreportages, gebracht door grafisch ontwerpster en designblogster Irene Schampaert en lifestylejournaliste Iris De Feijter. Op zoek naar true colours? Dan is dit boek het geschikte leesvoer.

Who’s afraid of pink, orange & green? (Irene Schampaert & Iris De Feijter). Prijs: 39,99 euro. Verkrijgbaar bij Lannoo.

©Lannoo

La cucina verde

We naderen het einde van het jaar, en dan mag er weer wat meer ruimte mag zijn voor een gezondheidsboek bijvoorbeeld. La cucina verde is een kookboek dat het beste van twee boeiende culinaire werelden combineert: de Italiaanse keuken en vegetarische gerechten. Veggie-auteurs Kristin Leybaert en Miki Duerinck staken herkenbare Italiaanse recepten in een verrassend nieuw jasje, en wonnen zo prompt de publieksprijs voor het beste Italiaanse kookboek van de afgelopen 15 jaar. Mamma mia, che deliziosa!

La cucina verde (Kristin Leybaert & Miki Duerinck). Prijs: 24,99 euro. Verkrijgbaar bij Standaard Uitgeverij.

© Standaard Uitgeverij

Last days

Hoe mensen sterven over heel de wereld? Die vraag probeerde fotografe Lieve Blancquart vast te leggen op de gevoelige plaat. Na Birth Day en Wedding Day, is Last Days is het laatste deel van de trilogie van de gerenommeerde Belgische fotografe. Een ontroerende blik op hoe we internationaal afscheid nemen van elkaar.

Last Days (Lieve Blancquart). Prijs: 35,50 euro. Verkrijgbaar bij Uitgeverij Kannibaal.

© Lieve Blancquart

Surf & Stay

Architectuurjournaliste Veerle Helsen besloot de Belgische bodem te verlaten om op verkenning te gaan langs de surfkusten van Spanje en Portugal. Als surffanatiekeling geeft ze praktische tips over de sport van het surfen en de bijhorende lifestyle, met of zonder camper. Ze fluistert je niet alleen de beste surfspots toe, maar ook authentieke strandrestaurants, designhotels, architecturale toppers, clandestiene kampeerplaatsen en de meest verbazingwekkende roadtrips.

Surf & Stay (Veerle Helsen). Prijs: 34,99 euro. Verkrijbaar bij Lannoo.

© Lannoo

Zondag

De titel van dit kookboek bejubelt de laatste dag van de week. Dit werk zet je aan tot intens (culinair) genieten op zondag. Binnenin vind je recepten voor de ideale cocoondag. Heerlijk langzaam ontbijten, op je gemak wat soep laten trekken, en de hele dag doorbrengen in je pyjama. Auteurs Mireille en Arno bundelden hun allerbeste zondagse recepten.

Zondag (The Holy Kauw Company). Prijs: 19,99 euro. Verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel.

© The Holy Kauw Company

Hidden Belgium

Journalist Derek Blyth woont al meer dan 25 jaar in België en maakte van die tijd gebruik om ons land binnenstebuiten te keren, om zo de meest zeldzame plekjes te verkennen. In dit boek bundelt hij meer dan 300 mysterieuze, onverwachte adresjes in ons land, dat hij ‘The world’s strangest country’ noemt. Van inspirerende huizen tot ongekende urban trails.

Hidden Belgium (Derek Blyth). Prijs: 19,95 euro. Verkrijgbaar bij Luster.

© Luster

Homes for our time

Een bundel met enkele exquise architecturale verwezenlijkingen van over heel de wereld. Dit boek neemt je mee op reis ‘s werelds mooiste hedendaagse huizen, van Nieuw-Zeeland, West-Indië tot de Verenigde Staten. Je ontdekt er het werk van enkele grote namen als Shigeru Ban, MVRDV en Marcio Kogan, naast nieuw talent zoals Aires Mateus, Xu Fu-Min, Vo Trong Nghia, Desai Chia, en Shunri Nishizawa.

Homes for our time (Philip Jodidio). Prijs: 50 euro. Verkrijgbaar bij Taschen.

© Taschen

No China

Zijn eigen ‘blauw’ en serviezen zijn tot ver buiten de landsgrenzen gekend. Piet Stockmans naam is gekend onder kunstverzamelaars, gastronomische restaurants en verschillende internationale cultuurinstituten. Dit jaar was het tijd voor een repertoire van de in Genk gevestigde ontwerper, met prachtige beelden van uiteenlopende werken.

No China (Piet Stockmans). Prijs: 60 euro. Vekrijgbaar bij Borgerhoff & Lamberigts.

@ Studio Piet Stockmans

Drie must-visit adresjes voor boekenwinkels

Tropismes

Hoewel je er geen Nederlandstalige boeken kan vinden, is Tropismes een echte must als je een zelfverklaarde boekenwurm bent. Hou je van architectuur, dan heb je een reden te meer om deze boekenhandel te bezoeken. Deze prachtige boekhandel bevindt zich in een spectaculaire 19e-eeuwse bogengalerij. Geef je ogen de kost terwijl je scant tussen de Franstalige of Engelse literatuur, en laat ze eveneens afdwalen naar de authentieke sierplafonds en hoge spiegels.

Adres: Prinsengalerij 11, 1000 Brussel.

© Tropismes

The Other Shop

In het hippe Gent kan je jaloersmakende salontafelboeken, grappige postkaarten en andere leuke hebbedingen shoppen in The Other Shop. Het interieur is er licht met moderne industriële verlichting en een bakstenen muur. De boeken liggen verspreid over lange, smalle tafels zodat je heerlijk kan slalommen om al dat moois.

Adres: Mageleinstraat 40, 9000 Gent

© The Other Shop

Barboek

In de stad van de geletterde mens vind je Barboek, een hippe hotspot waar je tussen de boeken kan snuisteren én van koffie, wijn en/of taart kan genieten tezelfdertijd. De boekenwinkel was in een vorig leven nog een drukkerij, en draagt dus heel wat literaire geschiedenis met zich mee. Het aanbod is ruim: van reisgidsen, tot kinderboeken en een selectie poëzie.

Adres: Schrijnmakersstraat 17, 3000 Leuven.

© Barboek

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.