#Nieuws#Portret

De tijdloze eenvoud van Victoria Nobels

Opgemerkt tijdens het parcours van Uptown Design onthult de jonge Brusselse designer Victoria Nobels ons haar huisgeheimen.
Geplaatst op  
De tijdloze eenvoud van Victoria Nobels ©

Fel opgemerkt tijdens het parcours van Uptown Design: de jonge Brusselse designer Victoria Nobels. Voor Actief Wonen onthult ze haar huisgeheimen.

Foto’s: Jon Verhoeft

Omgeven door mooie objecten tijdens haar jeugdjaren en gedreven door haar passie voor hedendaagse kunst en design werd het gevoel voor schoonheid er bij Victoria Nobels met de ‘designlepel’ ingegeven. En het is op 27-jarige leeftijd, tijdens haar verblijf in Londen en Hong Kong, dat zij de smaak van ontwerpen pas goed te pakken krijgt en als designer van wal steekt. Op haar aktief staan interieurs van particulieren, een bureaumeubel, een lamp, een stoel, een kapstok en zelfs een collectie drinkkommen die kunnen transformeren tot bloemvazen…Victoria Nobels’ recentste creatie is een collectie bijzettafels, realisatie voorzien voor dit jaar.

Hoe bent u in de designwereld terechtgekomen?

Het is allemaal begonnen tijdens mijn jeugd. Mijn ouders troonden mij mee naar foires, antiekbeurzen, kunstgalerijen en dergelijke en wij hebben ook erg veel gereisd. Ik ben opgegroeid in een wereld waar esthetiek een belangrijke plaats innam. Mijn ouders hebben mij de ogen geopend en mij aangeleerd de geschiedenis van objecten te begrijpen. Aansluitend op het College of Advertising & Design in Londen en als logisch gevolg op mijn stage bij Michael Young in Hong Kong heb ik dan mijn eigen design label gelanceerd vanuit Brussel.

Wat is de rode draad doorheen uw creaties?

Eénvoud, puurheid, tijdloosheid en meer nog de ‘contrasterende harmonie’ van materialen zijn de constanten in mijn realisaties, die ik zou typeren als jong, luchtig en vrouwelijk. Ik zet volledig in op lokale producenten van bij ons. Bijvoorbeeld, het bureaumeubelproject ‘Doma’ vereiste de deelname van wel zes Belgische ambachtslui. Als ik een object creëer, denk ik niet enkel aan het esthetisch aspect, maar eveneens aan de functionele kant. Het moet tegelijk mooi en toch makkelijk te hanteren zijn, toegankelijk en praktisch.

 

victoira-img
Doma desk

Wie zijn de designers die u inspireren?

Het zijn er eigenlijk twee. Twee Belgische designers die mij veel geleerd hebben. Danny Venlet, die ik als mijn mentor beschouw, en Michael Young bij wie ik de gelegenheid had verschillende stages door te maken. In Hong Kong was ik onder de indruk van zijn innoverende en nooit vertoonde technieken en creaties. Deze twee designers hebben mij beiden geholpen door te breken in de Brusselse designwereld.

Wat is uw favoriet voorwerp?

De stoel! Welke stijl ook, ongeacht zijn materiaal, zijn kleur…Tegelijk onmisbaar en van essentieel belang, je vindt hem overal terug, in publieke plaatsen, in alle kamers van een huis, tentoongesteld of gewoon onder de tafel geschoven. Het is een voorwerp dat mensen verenigt, dat uitnodigt tot sociaal zijn. En net die uitwisseling is in mijn ogen erg belangrijk.

 

victoira-img2
Bari chair

Uw lievelingsmateriaal?

Leder, hout en metaal. Dat zijn oermaterialen waaruit letterlijk alles kan gecreëerd worden.

In welk deel van het huis voelt u zich het best?

De keuken, zij is tegelijk zowel een plek van esthetiek en functionaliteit, als van interactie en creativiteit. Je komt er samen met je familie, je voert er gesprekken en je kookt en eet er…Alweer dat aspect van uitwisselen onder elkaar. Daarom moet zij echt wel de meeste lichtinval hebben. En haar tot een plek maken die aanzet tot delen, is een dagelijkse uitdaging.

 

victoira-img3
Tip top roll

Uw tip voor een geslaagde interieurstijl?

Nooit de ziel en de authenticiteit van de plek verloochenen waar je de voorwerpen plaatst. Stijlen mogen contrasteren en verschillend zijn, maar probeer het juiste evenwicht te vinden, zodat het geheel samenhangend oogt en dat je op het einde van de reis je er thuis in voelt.

Welke stijlfout is echt niet goed te praten?

Er zijn er meerdere. Volg nooit een trend gewoon omdat hij ‘in’ is, maar volg je eigen instinct zodat het interieur een afspiegeling wordt van de persoonlijkheid. Ook hecht ik erg belang aan de energie die stroomt door een ruimte. Dus ik raad aan vooral in te zetten op de positieve golven, ontdoe je van alle voorwerpen waar je echt niet van houdt. Vermijd ook het gebruik van teveel hevig gekleurde voorwerpen en let er op de plaats aan te kleden in verhouding tot de beschikbare ruimte. En vergeet het aankledend aspect van de juiste verlichting niet. Overdag natuurlijk daglicht binnenhalen en ‘s avonds de juiste indirecte verlichting kiezen, bepaalt 50 procent van een geslaagde interieurinrichting!

vndesign.be