#Ideeën#Interieuradvies

Dit zijn de beste opties voor een terrasvloer

Onze complete gids voor de voor- en nadelen van verschillende terrasvloeren!
Geplaatst op  
Dit zijn de beste opties voor een terrasvloer © Kave Home

Het creëren van een mooi en functioneel terras begint met de juiste keuze van terrasbekleding. Er zijn verschillende materialen beschikbaar die je kan inzetten om je terras een stijlvolle uitstraling te geven. In dit artikel bespreken we de verschillende terrasbekledingsopties, evenals ideeën en tips om je te helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw terras.

Een terrasvloer met tegels

Hoe onderhoud je ze?

Om een terrasvloer met tegels nieuw leven in te blazen, is niets eenvoudiger dan sodacarbonaat te mengen met heet water. Schrob zowel de voegen als de tegels met een schrobborstel. Spoel af met schoon water en zeg maar dag tegen mos, gras en zwarte vlekken!

Outdoor collectie ‘Otto Tavolino’ van Tribù © Tribù

De voordelen?

De verscheidenheid aan vormen. Het kleine formaat geeft een knusse, intieme sfeer. Lange tegels zijn ideaal voor eigentijdse, klassieke of zelfs rustieke huizen.
Uitstraling. Tegels geven een terras een zeer aantrekkelijke, maar duurzame uitstraling.
De afwerking. Tegels, beton, natuursteen, gereconstrueerde steen… In tegels heb je eindeloos veel keuze in afwerkingen.
Keuze aan kleuren. Terrastegels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren voor een nog aantrekkelijkere look.
Installatie. Je kan zelf een terras met tegels aanleggen als je de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen bij het leggen in acht neemt.

Teakhouten tafel ‘Lacrima’ met teakhouten stoel ‘Orso’ met beige textilene touw, alles bij Exterioo © Exterioo

De nadelen?

Reinigen is niet zo evident. Vermijd hogedrukreiniging en kies voor een zachte wasbeurt om de tegels niet te beschadigen.
De tegels verwijderen. Afhankelijk van de afwerking kan een terras met tegels moeilijk te verwijderen zijn en scheuren veroorzaken.
Het gevoel. Ondanks zijn esthetische aantrekkingskracht voelt een terras met tegels niet warm en zacht aan.
De fundering. Wees voorzichtig bij het leggen van je terras: verwaarloos de funderingen niet. Wat is het risico? De grond kan verschuiven en dan moet je helemaal opnieuw beginnen.
Verkleuring. Verkleuring wordt veroorzaakt door vuil. De oplossing? Schoonmaken om onaangename verrassingen te voorkomen.

Beton, ultrabestendig

Hoe onderhoud je het?

Een betonnen terras heeft regelmatig onderhoud nodig. Naast een bezem en schoon water kun je goedkope producten gebruiken om zelfs het hardnekkigste vuil te verwijderen. Baking soda, zwarte zeep, Marseillezeep, houtas en natuurlijk flink wat schrobwerk zijn de hoofdingrediënten!

Teakhouten stoelen ‘Zenhit 77’ (vanaf 1 774 euro), teakhouten tafel ‘Styletto ovale 220’ (6 399 euro) en tapijt ‘2535’ (2 999 euro), alles bij Royal Botania © Royal Botania

De voordelen?

Duurzaamheid. Een betonnen terras is even goed bestand tegen de elementen als tegen vocht en temperatuurschommelingen.
Eenvoudig onderhoud. Er is weinig kans op gras of mos op de voegen.
Afwerkingen. Beton kan worden gladgestreken, geschuurd, gedeactiveerd, bedrukt, enz. Bedrukt beton geeft de indruk van hout, bestrating of tegels.
Prijs. Beton is een van de meest betaalbare materialen op de markt. De prijs varieert naargelang de oppervlakte, het type decoratief beton en de dikte.
Toegankelijkheid. Beton kan worden gemaakt door doe-het-zelvers met een minimum aan metselervaring.

Outdoor loungeset ‘Mambo’ van Royal Botania © Royal Botania

De nadelen?

Scheuren. Om scheuren en defecten te voorkomen, moet de precieze bewerking door een professional worden uitgevoerd.
Reinigen onder hoge druk. Deze techniek moet worden vermeden. Het risico bestaat dat het materiaal desintegreert en poreus wordt.
De look. Beton geeft een ruw uiterlijk dat minder aantrekkelijk is dan andere soorten terras.
De kleurenkeuze. Beton is er niet in een onbeperkt kleurengamma. Grijs, oranje of rood zijn beschikbaar bij gekleurd beton.
Het gevoel. Hoewel het een antislipoppervlak heeft, voelt beton niet erg prettig aan en kan het gevaarlijk zijn als je valt.

Aluminium tuintafel ‘Donato’ in het wit met een Calacatta keramisch blad en ‘Donato’ stoelen in wit aluminium en witgrijs wicker, allemaal bij Exterioo © Exterioo

Hout, de warme optie

Hoe onderhoud je het?

Om je houten terras weer in zijn oude glorie te herstellen, moet je het twee keer per jaar schoonmaken. Om mos en gladheid te voorkomen, gebruik je een borstel, zwarte zeep, een kleurontvetter en terre de Sommières (d.i. een natuurlijke ontvlekker) voor hardnekkige vlekken. Alle hulpmiddelen die je nodig hebt om je houten terras te laten schitteren!

Set ‘Satuna’ met 2 fauteuils, een 2-zitsbank en een salontafel van geëmailleerd metaal, 1585 euro, alles bij Kave Home © Kave Home

De voordelen?

Het materiaal. Het is een natuurlijk, duurzaam en milieuvriendelijk materiaal. Goed voor het milieu!
Esthetiek. Hout is warm en gezellig en past perfect bij een brede waaier aan woonstijlen.
Installatiegemak. In tegenstelling tot traditionele materialen is hout even gemakkelijk te installeren als te demonteren.
Afmetingen. Houten terrassen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, meestal met platen of planken.
Kleurenkeuze. Met de beschikbare houtsoorten kun je spelen met kleuren, met meer of minder zichtbare houtnerf, afhankelijk van het hout dat je kiest.

Outdoor collectie ‘Roda’ bij gervi Outdoor © Gervi outdoor

De nadelen?

Onderhoud. Om de kwaliteit te behouden, moeten houten terrasplanken regelmatig behandeld en goed onderhouden worden.
Vervagen. Afhankelijk van het hout dat je kiest, kan de kleur vervagen. De eerste prijs moet je vermijden als je voor meerdere jaren plant.
Variabele prijs. Het is allemaal een kwestie van smaak, maar vooral van budget. Voor kwaliteitshout kan de investering aanzienlijk zijn.
Vochtigheid. Als de planken tijdens het leggen niet een beetje uit elkaar liggen, kan het hout niet ademen en wordt het vocht opgeslagen op de vloer.
Duurzaamheid. Niet alle houtsoorten zijn duurzaam. Ze zijn dus niet allemaal bestand tegen de grillen van het weer.

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.