#Ideeën#Interieuradvies

Zo ruim je je huis op volgens de KonMari methode

De Vlaamse opruimcoach Tessy Troubleyn maakt je wegwijs in de KonMari methode van de Japanse Netflixhit Marie Kondo
Geplaatst op  
Zo ruim je je huis op volgens de KonMari methode © H&M Home

Nu we met zijn allen verplicht zijn om binnen te blijven, komt er eindelijk tijd vrij voor zaken die we al langer plannen te doen. Een huis opruimen bijvoorbeeld! Geen idee waar je moet beginnen? Wij kregen enkele praktische tips van Tessy Troubleyn, een gecertificeerd KonMari consultant. 

De KonMari methode: wat is dat?

Opruimen is relevanter dan ooit geworden, nu we verplicht thuis moeten blijven. Tijdens je marathonsessie Netflix ben je misschien wel gestoten op de opruimsensatie Marie Kondo. De Japanse opruimkoningin werd in een mum van tijd razend populair met haar organiseertalent en verkocht haar boek ‘The life-changing magic of tidying up’ in 25 landen. Daarnaast heeft ze ook haar eigen webshop waar ze items verkoopt die bijdragen aan een KonMari proof huis. Maar wat is dat nu precies? De baseline van deze filosofie luidt “hou alleen de spullen bij waar je gelukkig van wordt”. Volgens de Japanse heb je enkel dat, en wat praktische zaken in huis nodig. Op die manier wil ze een levensstijl promoten die indruist tegen onze consumptiemaatschappij. Gedaan met kopen en bewaren, Kondo pleit voor één grote opruimactie die een blijvend net huis belooft.

Het ABC van Marie Kondo

En of we allemaal een huis dat op en top opgeruimd is willen! Ook ons land kent enkele KonMari specialisten, waar Tessy Troubleyn één van is. De Vlaamse deskundige met een achtergrond in de antropologie en psychologie kwam naar onze redactie om ons wegwijs te maken in de basisprincipes van Marie Kondo. De essentie van de KonMari methode bestaat uit het selecteren wat je wil bijhouden, door je de vraag ‘Word ik hier blij van?’ te stellen, en het nadien georganiseerd opbergen volgens enkele speciale technieken. In onderstaande video toont ze je hoe je onderscheid maakt tussen verschillende categorieën van voorwerpen, hoe je selecteert en hoe je opbergt. Wij zijn vooral fan van haar opbergtechnieken voor kleding!

Opruimen met Marie Kondo: de essentials

Plan je ook een grote opruimactie en voel je je geïnspireerd om op te ruimen met de KonMari methode? De Japanse zet niet lang geleden zelf een eigen webshop met essentials op poten, maar wij geven je onze persoonlijke selectie van KonMari hulpitems ook prijs zodat je huis in 1,2,3 Marie Kondo proof is!

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.