#Inspiratie#Trends

Trend: de minimalistische Japandi-stijl

Combineer het serene Scandinavische design met de traditionele Japanse stijl in je interieur.
Geplaatst op  
Trend: de minimalistische Japandi-stijl © Bolia

We zien dit jaar heel wat nieuwe trends opduiken, de ene wat meer uitgesproken dan de andere. Een mooie en tijdloze trend dit jaar is Japandi. Een stijl waarbij serene Scandinavische designelementen worden gecombineerd met de rijke Japanse designtraditie. Een combinatie van sereniteit en strakke lijnen. Een tijdloze trend die jarenlang zal regeren.

Als je kiest voor een Japandi-interieur hou je best rekening met een paar eigenschappen. Als je die afspraken respecteert, kun je in een mum van tijd genieten van je eigen Japandi-hotspot. Wij helpen je graag op weg naar een prachtige en minimalistische woning.

Strakke lijnen domineren

© Kvik

In een Japandi-interieur houdt men veel rekening met lijnen, je zal er weinig afwijkende lijnen zien. De stijl plaatst evenwijdigheid voorop, met lijnen die mooi naast elkaar lopen of zich perfect in het midden kruisen. Vaak gebruikt men lage meubels (hallo, Japan!) die een samenspel van korte verticale en lange horizontale lijnen vertonen. Een portie gemoedsrust voor je interieur, zeg maar.

Een stapje dichter bij de natuur

© Zara Home

Zowel in de Japanse als Scandinavische stijl komen natuurlijke elementen heel vaak terug. Veelvoorkomend is het gebruik van hout, dat een sfeer van rust uitstraalt en perfect binnen het Japandi-concept past. Zo creëer je een minder harde grens tussen binnen en buiten. Ook typerend voor de Japandi-stijl: grote hoge ramen en ruimte voor natuurlijke lichtinval.

Sereen kleurenpalet

© Ikea

De Scandinavische stijl wordt gekenmerkt door haar serene en zachte kleuren, waarnaast de Japanse stijl soms toch wel eens durft wat meer kleur te gebruiken. De combinatie van de twee stijlen zorgt voor een sereen interieur met kleurrijke details. Een beige ruimte met blauwe of oranje details bijvoorbeeld. Ga zeker zelf eens aan de slag met deze kleuren en je zal zien dat je interieur vanzelf een andere uitstraling zal krijgen.

Minimalistische stijl

@H&M Home

Typerend voor beide stijlen is het minimalisme, al het overbodige kent geen plaats binnen deze stijl. Japandi plaatst functionaliteit dan ook centraal, er moet niet meer zijn dan je nodig hebt. Dit komt terug in het meubilair, die bijzonder praktisch ontworpen zijn met het oog op eenvoud en authenticiteit. Laat je dus niet verleiden door decoratie met heel wat tierlantijntjes, hou het gewoon strak en simpel.

Doordachte details

Links ©BC Arquitetos – Rechts ©Norm Architects

Tierlantijntjes weglaten betekent niet dat er helemaal geen ruimte voor decoratie is, het betekent wél dat je je interieur simpel houdt. Verrijk je interieur met doordachte stukken die echt binnen je ruimte passen en een waardevolle bijdrage leveren aan je interieur. Denk na over de decoratie die je koopt: kies niets dat je beu zal zijn na een paar maanden. Zo creëer jij een fantastisch en tijdloos interieur geïnspireerd op de Japandi-stijl.

Heb je toch nog wat inspiratie nodig? Wij selecteerden alvast een aantal leuke items om mee te starten.

Geschreven door stagiaire Raïsa Pollet.

Volg Actief Wonen op Facebook en Instagram om de nieuwste deco trends, tips, adresjes, DIY, lifestyle & food info en meer op de voet te volgen.