#Publireportage

Tuinvogels in de winter : do’s & don’ts

Tuinvogels hebben zoals andere 'huisdieren' recht op een aangepaste voeding
Geplaatst op  
Tuinvogels in de winter : do’s & don’ts ©

Het is december en terwijl jij bij een knisperend haardvuur of aan een goedgevulde kersttafel zit, hebben de vogels in jouw tuin het hard te verduren. De bomen zijn kaal, de bessen zijn op en insecten zitten onder de grond. Ook de verstedelijking helpt de situatie van de vogels niet vooruit. Hoe kan je ervoor zorgen dat de winter ook voor de tuinvogels elke dag een feest is? Martijn Bogaert, adviseur vogelvoeding bij Versele-Laga, legt uit.


Welke voedingsstoffen ontbreken vogels in de winter?

‘Het is essentieel om tuinvogels de voeding te geven die ze anders ook in het wild terugvinden, maar die in de winter en in de stad schaars is. Vetten bevatten veel energie en zijn in de winter de grondstof bij uitstek om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Ook eiwitten zijn belangrijk, vooral tegen het einde van de winter en in het begin van de lente. Het broedseizoen staat dan voor de deur. De volwassen vogels hebben net op dat moment eiwit nodig om goede eieren te kunnen leggen, en de jonge vogels om sterke spieren op te bouwen.’ Aldus Martijn Bogaert.

Hoe kunnen wij ons steentje bijdragen?

“Wat veel mensen al doen, is brood strooien. Maar daar help je de vogels niet veel verder mee, en al zeker niet als in of op dat brood ook nog eens melk of boter zit. Vogels verteren zuivel niet, het werkt voor hen laxerend. Ook zout is niet goed voor hen, en margarine en olie kunnen de waterdichtheid van het verendek aantasten. Beter is om hen geschikt vogelvoeder te geven, in de winter is dat bijvoorbeeld vetrijk vogelvoeder en mezenbollen met zaden en bessen of insecten. Die kan je vinden bij de dierenspeciaalzaak of in een tuincentrum. In dat voeder zit hoogwaardig verzadigd vet, net wat ze nodig hebben om hen warm te houden.

VOG_BAN_Menu Nature WINTER_Actief Wonen_800x600px_draft

Verschillende vogeltjes hebben verschillende behoeften. Zo eten merels en roodborstjes liever op de grond, terwijl mezen liefst in de hoogte eten, dus verspreid het voedsel liefst. In een tuin die niet te netjes is opgeruimd, is er trouwens meer kans dat de vogel extra voeding en beschutting vindt. Stel het snoeien van planten en heesters dus uit tot in het voorjaar.

Voederen doe je best een uur voor zonsondergang zodat ze de winternachten kunnen doorkomen. En na het opstaan, zodat ze na de nacht weer op kracht kunnen komen. Een kommetje water wordt ook geapprecieerd, maar zorg er met een klein beetje suiker voor dat het tijdens de allerkoudste nachten niet kan bevriezen. En voorzie vogelhuisjes – maar let natuurlijk wel op dat de kat er niet bij kan.”

 

Waar?  Beschikbaar in jouw tuincentrum of dierenwinkel
Info?  www.welcomehomenature.com