16 briocherolletjes
1h20min
+ 25min baktijd
Veganisme is een kookwijze die dierlijke ingrediënten vermijdt. Dit in tegenstelling tot het vegetarisme dat wel zuivel toelaat. Het cliché dat vega-gerechten saai en smakeloos zouden zijn, willen we graag doorbreken met dit recept waarbij in feestelijk briochedeeg de dierlijke melk wijkt voor ‘plantaardige’. Handen uit de mouwen dus voor een suikerzoete zonde én een trendy gespreksonderwerp bij de koffie.
Ingrediënten:
- 1 zakje instantgist
- 240 ml ongesuikerde amandelmelk
- 110g margarine, type SOLO
- 1/4 koffielepel zout
- 400g bloem
- 1,5 koffielepel kaneelpoeder
- 60g kaneelsuiker
- 1 soeplepel kaneelsuiker
Glazuurlaagje (optioneel) :
- 110g poedersuiker
- 1,5 soeplepel amandelmelk
Voorbereiding:
- Verwarm in een micogolfoven de amandelmelk met daarbij de helft van de boter. Zet de timer op intervallen van 30 seconden totdat alle boter gesmolten is. Laat het mengsel afkoelen tot circa 40 graden en bestrooi het met het gistpoeder. Laat het gist werken voor 10 minuten en voeg vervolgens 1 eetlepel suiker en ook het zout toe.
- Voeg nu de bloem toe in drie delen en roer tussendoor goed stevig. Het deeg moet kleverig aanvoelen. Breng nu het deeg over op een fris oppervlak dat je eerst met wat bloem bestuift. Kneed en rol het deeg in enkele minuten tot een bolvorm. Haal de deegresten met droog keukenpapier uit de kom. Maak hem glad met wat olie of boter, plaats voorzichtig de bol deeg erin en dek hem af met plasticfolie. Laat het deeg nu 1 uur gisten op een warme plek. Het zal bijna verdubbelen in volume.
- Strooi opnieuw wat bloem uit op je werkblad en maak van je deegbol een mooie vierkant van ongeveer 4cm hoog. Wrijf de rest van de zacht geworden boter als een zalfje over het deeg heen. Meng in een beker de rest van de suiker met het kaneelpoeder en strooi dat over de boter heen.
- Snijd je deegblok in 16 even lange repen en wikkel vervolgens elke reep losjes om je vinger heen zonder aan te drukken. Let erop dat de beboterde kant naar boven blijft! Plaats de deegrolletjes zonder druk tegen elkaar in een grote bakvorm, die je eerst met bakmargarine inwrijft.
- Verwarm je oven voor op 180°C. Plaats pas bij maximale hitte de brioches erin en bak het voor circa 25 tot 30 minuten. Laat vervolgens afkoelen en snijdt waar nodig de brioches van elkaar los. Smakelijk!
Optioneel : Maak een feestelijk glazuurlaagje met een mengsel van 110g poedersuiker en 1,5 eetlepel amandelmelk. Druppel het over het deeg heen voor het bakken.